Εγκρίθηκε η πρότασή μας για δημιουργία μετεωρολογικού σταθμού στη Ζάκυνθο
Δε 7/07/2025

«Tο Δίκτυο Συνεργασίας, σαν πλαίσια του προγράμματος INTERREG Ελλάδος-Αλβανίας, υπέβαλε πρόταση μαζί με δύο εταίρους από την Ελλάδα, τον Δήμο Πάργας και τον Δήμο Σουλίου, όπως επίσης και δύο εταίρους από την Αλβανία, όπως προβλέπεται και από τη διαδικασία, τον Δήμο Φιέρι και τον Δήμο Μαλίκ, όπου και οι δύο είναι στα σύνορα με την χώρα μας.
Αυτή είναι η έννοια του προγράμματος INTERREG Ελλάδος-Αλβανίας, όπως υπάρχει και το INTERREG Ελλάδος-Ιταλίας. H διασυνοριακή ανάπτυξη σχέσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων. Η πρόταση που υποβάλαμε είχε να κάνει με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για την παραγωγική διαδικασία.
Υποβάλαμε πρόταση για την δημιουργία ενός μετεωρολογικού σταθμού στη Ζάκυνθο, που θα μετρά την υγρασία, την βροχόπτωση, τη θερμοκρασία, τον αέρα, όλα αυτά που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πλήττεται η περιοχή μας, το δυτικό κομμάτι της Ελλάδος και της Αλβανίας, όπως και άλλες περιοχές, από την κλιματική αλλαγή. Υποβάλαμε αυτή την πρόταση, η οποία και εγκρίθηκε και ο Προϋπολογισμός της και για τους πέντε εταίρους είναι στις 899 χιλιάδες ευρώ. Για το Δίκτυο Συνεργασίας, που είναι ο επικεφαλής εταίρος και αυτός που θα διαχειριστεί όλη τη διαδικασία, ο Προϋπολογισμός ανέρχεται στις 211 χιλιάδες ευρώ.
Είναι μια ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση για έναν φορέα, το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, ο οποίος δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, να μπορεί να αναλαμβάνει τέτοιες ενέργειες, που αφορούν αφενός το νησί μας, όπως και άλλες περιοχές.
Ο στόχος είναι να τοποθετηθεί ο μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή της Ρίζας. Θα παίρνει δείγματα και θα επεξεργάζεται αυτομάτως όλα τα στοιχεία, ενώ ο καθένας, κυρίως ο αγρότης, αλλά και ο πολίτης, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, να βλέπουν τα στοιχεία, να προβλέπουν και για τις δικές τους καλλιέργειες, σαν μια αυτοματοποιημένη εφαρμογή, με application.
Ο μετεωρολογικός σταθμός θα είναι συνδεδεμένος και με την Πολιτική Προστασία, η οποία θα παρακολουθεί και θα ενημερώνεται για οποιονδήποτε κίνδυνο υπάρχει. Είναι μια καινοτομία στην αγροτική παραγωγή, μια καινοτομία γενικότερα για τον τόπο μας. Θα πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή, διότι οι κίνδυνοι που έρχονται είναι πάρα πολλοί. Κίνδυνοι από την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
Τα επόμενα χρόνια θα στηριχθούν ιδιαιτέρως οι περιοχές για την θωράκισή τους απέναντι σε αυτή την κλιματική αλλαγή και είναι το πρώτο πρόγραμμα που πετυχαίνει η Ζάκυνθος. Θα γίνουν και εκπαιδεύσεις για τον τρόπο, την χρήση και την κατανόηση του συστήματος. Η υλοποίηση του προγράμματος είναι σε 24 μήνες, αν και θεωρούμε ότι περίπου σε έναν χρόνο θα έχουμε έτοιμο τον μετεωρολογικό σταθμό. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις πρώτες συναντήσεις στη Ζάκυνθο, όπου θα έρθουν οι εκπρόσωποι των Δήμων και οι Δήμαρχοι από τις άλλες περιοχές, για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και την αρχή του προγράμματος.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργούνται εργαλεία για την τοπική μας κοινωνία, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τους φορείς, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν με τεχνοκρατικό τρόπο τις διάφορες ευκαιρίες που υπάρχουν, για την αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών των υποδομών μας.
Αυτό έχει το Δίκτυο Συνεργασίας αυτή τη στιγμή, μακριά από τα φώτα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δουλεύουμε αθόρυβα και πετυχαίνουμε σημαντικούς στόχους. Το επόμενο διάσημα, το ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχουμε την έναρξη του νέου προγράμματος LEADER, το οποίο θα ξεκινήσει με υποβολή προτάσεων δημοσίων φορέων και προς το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την υποβολή για ιδιωτικές επενδύσεις. Μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξει και το LEADER Αλιείας, στο οποίο για πρώτη φορά εντάσσεται και η Ζάκυνθος, μετά από πρωτοβουλίες που πήρε το Δίκτυό μας.»