Είμαστε οι θεματοφύλακες του πολιτισμού και της ιστορίας – To έργο που έγινε στη Βιβλιοθήκη Ζακύνθου δεν πρέπει να απαξιώνεται
Τρ 18/05/2021
«Μέλη του συλλόγου μας είναι όλοι οι εργαζόμενοι των 45 συνολικά δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας. Είμαστε οι θεματοφύλακες του πολιτισμού και της ιστορίας. Η Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου, που είναι ιστορική, θα μπορούσε να είναι η ναυαρχίδα όλων των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας.
Μας προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, περί ολοκλήρωσης των προσπαθειών ενίσχυσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης του νησιού, για αυτό και θέσαμε τέσσερα ερωτήματα προς τον κ. Ακτύπη, για τα οποία δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Αναγνωρίζουμε ότι έγινε μια προσπάθεια εκ μέρους του κ. Ακτύπη, δεν αμφισβητούμε το ενδιαφέρον του για τη βιβλιοθήκη αλλά οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι σωστές και δεν λύνουν το πρόβλημα της στελέχωσης. Αυτό που έγινε είναι αποσπάσεις δύο εκπαιδευτικών με τετράμηνη σύμβαση που λήγει στις 31 Αυγούστου. Το ερώτημα είναι τι γίνεται μετά. Το μέτρο των αποσπάσεων, δεν είναι αποτελεσματικό, χρειάζεται προκήρυξη και διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Ακτύπης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου άνοιξε τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά τους σεισμούς του 2006 και τις ζημιές που είχε υποστεί τότε. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, η Βιβλιοθήκη είναι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και λειτουργούσε και πριν. Από το 2016 υπηρετούσαν δύο διοικητικοί υπάλληλοι και για την περίοδο 2017-2019 εκτελέστηκαν δράσεις μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 75 χιλιάδων ευρώ, ενώ για την περίοδο 2020-2022 έχει εγκριθεί ποσό ύψους 210 χιλιάδων ευρώ, και το πρόγραμμα αυτό ήδη τρέχει. Την τριετία 2017-2019 πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις στη βιβλιοθήκη για μικρούς και μεγάλους, μεταξύ αυτών και η εκδήλωση με την έκθεση φωτογραφιών που αφορούσε τους σεισμούς του 1953.
Οι εργαζόμενοι στη Βιβλιοθήκη Ζακύνθου και τα προηγούμενα Εφορευτικά Συμβούλια, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έμειναν αδρανείς και είναι κρίμα να απαξιώνεται το έργο που έχει γίνει. Σε ότι αφορά τις ζημιές που είχε υποστεί από το σεισμό το μεγάλο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης. Έχω στη διάθεσή μου έντεκα επίσημα έγγραφα μετά το 2017 που απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς, στον Δήμο Ζακύνθου, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, την ΔΕΗ Ζακύνθου και τον ΔΕΔΔΗΕ, με τα οποία τονίζεται η αναγκαιότητα εργασιών στο κτήριο. Τον Νοέμβριο του 2018 έγιναν αυτοψίες από το αρμόδιο Υπουργείο και στις 11 Ιουνίου 2020, δεκαπέντε μέρες μετά τον διορισμό του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου, με έγγραφο τους οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου ενέκριναν τις εργασίες αποκατάστασης στη Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Τα τελευταία χρόνια επίσης, καταλογοποιήθηκαν τα βιβλία και ξεκίνησέ η ψηφιοποίηση τους, ουσιαστικά έγινε μια μορφή απογραφής σε ηλεκτρονικό κατάλογο, και έτσι σήμερα μπορεί ο καθένας να μπει στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης και να αναζητήσει ένα βιβλίο. Το 2017 ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η πρώην προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κα Βλαχιώτη, ήταν η δημιουργία παγίων, κάτι που δεν υπήρχε, ενώ τοποθετήθηκαν και αντικλεπτικές θύρες στα βιβλία για την αποφυγή κλοπής τους. Έγινε ένα σημαντικό έργο από την πρώην προϊσταμένη κα Βλαχιώτη, με την συνεργασία και των προηγούμενων Εφορευτικών Επιτροπών, ένα έργο το οποίο δεν πρέπει να απαξιώνεται. Δεν θα αναφερθώ στην απομάκρυνσή της συγκεκριμένης εργαζόμενης από την θέση της προϊσταμένης γιατί αυτή η υπόθεση ερευνάται από τη δικαιοσύνη.
Ανά έτος, ή ανά διετία υποβάλλουμε πρόγραμμα προσλήψεων, πρόκειται για μια υποχρεωτική διαδικασία την οποία κάνουμε πάντα. Κατά συνέπεια δεν ξέρω γιατί ο εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης αναφέρει ότι δεν κάναμε τίποτα για να ενισχυθεί η Βιβλιοθήκη Ζακύνθου με προσωπικό. Είναι πάγιο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, και δη εξειδικευμένου προσωπικού για αυτό και από ανέκαθεν ζητάμε πρόσληψεις μέσω ΑΣΕΠ βάση και της ισχύουσας νομοθεσίας.
Χαιρόμαστε που ο κ. Ακτύπης είπε ότι δεν τελείωσαν οι προσπάθειές του για περαιτέρω ενίσχυση της βιβλιοθήκης. Εμείς θα σταθούμε αρωγοί όπου μας ζητήσει να συνδράμουμε.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: