Σπύρος Χαριάτης
Πρόεδρος Εργαζομένων Διεύθυνσης Καθαριότητας Δήμου Ζακύνθου

Είναι ολοφάνερο ότι μας δουλεύει ο Δήμαρχος – Δεν θα κάνουμε πίσω – Κανείς δεν θα παίζει με την ασφάλεια μας

Σα 16/10/2021

«Θυμίζω ότι στο παρελθόν έχω δεχτεί μήνυση από τον Δήμαρχο επειδή είχαμε κάνει τριήμερη επίσχεση εργασίας λόγω μη τήρησης μέτρων προς τους εργαζόμενους για την πανδημία. Από τότε και μέχρι σήμερα διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Στα δύο χρόνια δημοτικής θητείας Αρετάκη τα οχήματα δημόσιας χρήσης, όπως τα απορριμματοφόρα και οι νταλίκες που ανεβαίνουν στον Λίβα, δεν πληρούν της προϋποθέσεις για να κυκλοφορούν νόμιμα στους δρόμους. Στα οχήματα αυτά δεν γίνεται τεχνικός έλεγχος σε καθημερινή βάση, δεν γίνεται σέρβις, δεν έχουν λάστιχα, φαρμακείο, πυροσβεστήρα. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως αναφέρουν τα τεχνικά δελτία των ελέγχων που έκανε το ΚΤΕΟ, τα οχήματα του Δήμου έχουν επικίνδυνες βλάβες. Κάποια απορριμματοφόρα έχουν πάρει προσωρινό δελτίο καταλληλότητας με σκοπό να επισκευαστούν το οποίο όμως λήγει στις 21 Οκτωβρίου. Από που και ως που είναι παράλογο, όπως λέει ο δήμαρχος, να ζητά το ΚΤΕΟ να πληρωθεί για τους ελέγχους που κάνει στα οχήματα του Δήμου;

Τώρα έχουμε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο, συν ένα ακόμα, που είχε αποκτηθεί επί εποχής δημαρχίας Κολοκοτσά μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», οχήματα που ήταν στο πάρκινγκ του συνδέσμου επί δύο χρόνια, επειδή δεν είχαν πινακίδες. Το ίδιο συνέβαινε και με μια καινούργια νταλίκα. Μετά από δικές μας πιέσεις βγήκε το ένα καινούργιο απορριμματοφόρο στους δρόμους.

Από που προκύπτει όπως λέει ο Δήμαρχος, ότι έχουμε σε καθημερινή βάση είκοσι βάρδιες; Πως γίνεται αυτό με τρία απορριμματοφόρα στους δρόμους;

Είναι ολοφάνερο ότι μας δουλεύει ο Δήμαρχος. Ο χώρος του αεροδρομίου είναι ανοιχτός, ο καθένας μπορεί να έρθει έως την πύλη και να δει ξεκάθαρα τι συμβαίνει. Τα ποντίκια στην περιοχή είναι χιλιάδες και είναι γνωστό ότι με εντολή Δημάρχου έχουν θάφτει σκουπίδια.

Η σύμβαση της γιατρού εργασίας του Δήμου κας Σπινθάκη είχε λήξει και μετά από δικές μας πιέσεις ανανεώθηκε. Ο διευθυντής της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Τουρκάκης έχει ορίσει ότι η γιατρός εργασίας θα εργάζεται στις καμπίνες του ΕΟΤ, ενώ ο νόμος αναφέρει ότι ο γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας, δηλαδή στο αεροδρόμιο, δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό δεν συμβαίνει. Υπάρχει βιβλίο στο οποίο αυτοί οι δύο άνθρωποι κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Προκαλώ το Δήμαρχο να δώσει το βιβλίο στη δημοσιότητα για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια, να δούμε ο κ. Αρετάκης ποιες και πόσες εκ των παρατηρήσεων έχει εκτελέσει.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έχουμε καν βιβλιάριο υγείας, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Ακόμα και τα γάντια τα αγοράζουμε από τη τσέπη μας. Πληρώνουνε ακόμα και το ζυγολόγιο για να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα τα σκουπίδια στον Λίβα.

Τι έχει προσφέρει ο κ. Αρετάκης επί δύο χρόνια στους εργαζόμενους; Ας μας πει. Είμαστε εκατό εργαζόμενοι εγκαταλελειμμένοι σε έναν άθλιο και ακατάλληλο χώρο.

Αν θεωρεί ο Δήμαρχος και τα φερέφωνά του, ότι κάναμε επιλεκτική αποκομιδή, να παραδώσουν τα στοιχεία που έχουν στον Εισαγγελέα. Να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν θα παίζει με την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: