Current track

Title

Artist

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Εκκλησία, Δήμος και Περιφέρεια θα αξιοποιήσουμε την έκταση αφού λήξει η υπόθεση στα δικαστήρια

Πα 11/11/2016


«Το ελληνικό δημόσιο προστρέχει σήμερα για να καλύψει τις παραλήψεις των οργάνων του, παρεμβαίνει για τις παρανομίες και τα λάθη που διέπραξαν κρατικοί λειτουργοί που όφειλαν να φυλάξουν θερμοπύλες και δεν το έκαναν. Έγιναν παραλήψεις και λάθη από δημοσίους υπαλλήλους το 2014, σε ότι αφορά την αγοραπωλησία στα ορεινά. Η υπόθεση για τους ριψάσπιδες έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο που καλείται να αποφασίσει ποιος και πιο είναι το μέγεθος της ευθύνης του.

Η Πρεσβεία του Κατάρ με αφορμή την αγοραπωλησία στη Ζάκυνθο έχει εγγράφως ζητήσει να μην αναμιγνύει κανείς τον Εμίρη του Κατάρ. Εμείς, μαζί με τους άλλους θεσμούς που έχουν κάνει προσφυγή στο δικαστήριο, προκειμένου να δούμε από που κινείται ο καθένας που γράφει για τον Εμίρη, με νέο μας επίσημο έγγραφο, ζητάμε από την Πρεσβεία του Κατάρ, να μας ενημερώσει αν έχει σχέση με την φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία ο Εμίρης του Κατάρ.
Όσοι γράφουν για τον Εμίρη λένε ότι ο Εμίρης θα κάνει αυτό… δεν είπαν ποτέ ότι ο Εμίρης ΕΙΠΕ ότι θα κάνει αυτό. Δεν πρέπει να πυροβολούμε τον Εμίρη γιατί μπορεί να μην έχει καμία σχέση.

Η φερόμενη ως αγοράστρια εταιρεία στα ορεινά έχει ασχοληθεί και με την επένδυση στην Οξυά. Η Οξυά παραχωρήθηκε κατά την θητεία της τελευταίας κυβέρνησης της ΝΔ, ανατέθηκε σε κάποια εταιρεία να κάνει τα σχέδια για την επένδυση και σήμερα δεν της δίνουν άδεια, γιατί αυτά που θέλουν να φτιάξουν εκεί είναι παράνομες δραστηριότητες.
Γιατί δεν αναφέρονται στο ότι τα λεφτά της επένδυσης στην Οξυά θα πάνε χαμένα και αναφέρονται μόνο στην αγοραπωλησία της Ζακύνθου αφού είναι αλληλο-επικοινωνούντα τα δοχεία;

Σήμερα η ΝΔ που λέει ότι χάνονται τα χρήματα της επένδυσης είναι αντιπολίτευση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι λένε τα κόμματα. Δηλαδή έπρεπε να παρανομήσει το κράτος το σημερινό για να έχει να λέει η ΝΔ; Δηλαδή πρέπει να παρανομήσουμε όλοι για να εξυπηρετήσουμε το συμφέρον κάποιων.

Δηλαδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Ακόμη και αν αλλάξουν τους νόμους εμείς θα προσαρμοστούμε, υπάρχει το συμβούλιο επικράτειας και το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορεί ο καθένας να νομοθετεί στο πόδι και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Το νόμιμο και το ηθικό είναι μαζί.

Την ημέρα της δίκης για την αγοραπωλησία, κάποιοι μαζί με τα παφλέτια που έριξαν έξω από το μητροπολιτικό μέγαρο άφησαν και κάποιες ακαθαρσίες. Και εγώ απαντώ: Όταν στον ποιητή Λασκαράτο στην Κεφαλονιά του έστειλαν ένα καλάθι κέρατα, τον ρώτησαν γιατί του τα έστειλαν και εκείνος απάντησε ότι «αυτά είχαν στο σπίτι τους και αυτά μου στείλανε», ότι έχει ο καθένας μοιράζει.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να πηγαίνει κανείς στον οποιοδήποτε εκπρόσωπο της ΠΙΜΑΝΑ για να του δίνει ένα ποσό για να γίνει μέλος της επιχείρησης των καλών φίλων της επένδυσης.

Από κοινού Εκκλησία, Δήμος και Περιφέρεια θα αξιοποιήσουμε την έκταση αφού λήξει η υπόθεση στα δικαστήρια. Ξεκινάμε τώρα την προετοιμασία για αυτή την προσπάθεια. Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να επικαλείται ότι του ανήκουν εκτάσεις στην επίμαχη περιοχή οφείλει να έχει αποδείξεις.

——————
Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο, η νοοτροπία των Ελλήνων είναι να αφήσουν κάπου τα σκουπίδια τους αλλά μακριά από το σπίτι τους, αδιαφορώντας για μη έχοντας γνώμη για το που θα πάνε. Δεν είναι μόνο οι ιθύνοντες που πρέπει να βρούνε τον τρόπο πρέπει και εμείς να βάλουμε πολύ νερό στο κρασί μας γιατί πρέπει να βρεθεί λύση αλλιώς θα μείνουν έξω από το σπίτι μας.

——————
Έχει διάθεση να συνεισφέρει για την αναστύλωση του Μοναστηριού των Στροφάδων, ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής. Έχει βεβαίως και ευθύνη και θα κριθεί στο τέλος.
Έχει ενδιαφερθεί και ο υπουργός άμυνας κ. Καμένος που συχνά επισκεπτόταν τα στροφάδια, όπως και ο πατέρας του, αλλά ίσως όσοι ενδιαφέρονται δεν έχουν και την δύναμη να βοηθήσουν.

——————
Υποχρεούται ο Αρχιεπίσκοπος να τοποθετείται δημόσια. Εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαπίστωσε ότι ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός χαρακτήρας, γιατί να μην το έλεγε; έχει την ευθύνη των λόγων του, δεν είναι υποκριτής ο Αρχιεπίσκοπος και δεν άλλαξε τον Υπουργό Παιδείας η Εκκλησία αλλά ο πρωθυπουργός.  Εάν ο υπουργός δεν έκανε στην κυβέρνηση εμάς μας περισσεύει ο λόγος, εάν τις έκανε δεν θα τον άλλαζε ποτέ. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τα κακώς κείμενα να τα καυτηριάζουμε.
Οι Μητροπολίτες δεν εκλέγονται από τον λαό όπως οι πολιτικοί, δεν πολιτεύονται ούτε αντιπολιτεύονται, αλλά πορεύονται. Έχουμε άποψη και έχουμε υποχρέωση να την καταθέτουμε.

Τα μνημόνια είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι θέμα της Εκκλησίας να παρέμβει και να μιλήσει γι αυτά. Όπως δεν θέλησε η Εκκλησία να μιλήσει για τα μνημόνια και τις περικοπές των συντάξεων από το 2009 που ξεκίνησαν, έτσι δεν θα το κάνει και τώρα.
Οι ιερείς δεν είναι πολιτικοί, δεν ψηφίζουν, εγώ κάθε φορά που είχαμε εκλογές έφευγα από τη Ζάκυνθο και ζητούσα από τους ιερείς να μην εμφανίζονται σε εκλογικά τμήματα.
Ωστόσο η Εκκλησία αφουγκράζεται τη δυστυχία του λαού, βοηθά όπως μπορεί και έχει άποψη εκεί όπου χρειάζεται, γιατί είναι η μητέρα του λαού.

Το ότι σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάποια θέματα δεν έχουμε και διαφορετικές απόψεις. Εγώ υποστηρίζω τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αλλά θεωρώ ότι το κράτος δεν τολμά να προχωρήσει στον διαχωρισμό.»

 


Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background