Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Τσίπηρας
Πρόεδρος Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου

Εκλογοαπολογιστική συνεδρίαση του Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου και ομόφωνη επανεκλογή Νίκου Τσίπηρα στην Προεδρεία

Πε 11/07/2024«Ευχαριστώ τα μέλη του Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου για την ομόφωνη απόφαση επανεκλογής μου στη θέση του Πρόεδρου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Χθες πραγματοποιήσαμε εκλογοαπολογιστική συνεδρίαση. Συνεννοηθήκαμε όλοι μαζί για το αποτέλεσμα, ακόμα και με τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, τηλεφωνικά, γιατί έλειπε στην Αθήνα για μια συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Δίκτυο μετέχουν ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Επιμελητήριο Ζακύνθου και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου. Το νέο Δ.Σ είναι επταμελές και αποτελείται από εμένα ως Πρόεδρο, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Αυγουστίνου ως Α’ Αντιπρόεδρο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιριγώτη ως Β’ Αντιπρόεδρο, τον ηθοποιό Κώστα Καποδίστρια ως Γραμματέα, και ως μέλη τον κ. Βερτζάγια από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καποδίστρια.

Έχουμε πάρα πολλές επιτυχίες τον τελευταίο καιρό, όπου με το τρέχων πρόγραμμα LEADER από τα 3 εκατομμύρια που ήταν να απορροφήσουμε, τελικά τριπλασιάσαμε το ποσό, φτάνοντας στην απορρόφηση 9 εκατομμυρίων ευρώ, με 24 προτάσεις δημοσίων έργων και 49 προτάσεις ιδιωτών.

Ανάμεσα στα έργα που έγιναν ή γίνονται μέσω των δημοσίων προτάσεων, είναι οι 6 Παιδικές Χαρές στα ορεινά που κάνει ο Δήμος, η βαρδιόλα στον Άγιο Νικόλαο των Βολιμών, η χρηματοδότηση με 500 χιλιάδες ευρώ για την αγορά μουσικών οργάνων των Φιλαρμονικών του Δήμου Ζακύνθου, εξοπλισμό και εκδηλώσεις για το θέατρο της Ζακύνθου, εξοπλισμός για τον εθελοντικό σύλλογο «Ο Πεύκος» του Κερίου, για το Μουσείο Σολωμού, για το δρώμενο της Γκιόστρας, για τη Λέσχη Ω Ζάκυνθος, για το ψηφιακό έργο του Επιμελητηρίου Ζακύνθου με και για πάρα πολλά ακόμα.

Οι ιδιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν, αφορούν ανακαινίσεις επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, μικρών βιλών, καθώς και δραστηριότητες μεταποιητικές. Όλα είναι έργα αναπτυξιακά με στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση ενός διαφορετικού και πιο ποιοτικού μοντέλου τουρισμού.

Εντάξαμε το Δίκτυο στο νέο πρόγραμμα LEADER με αρχικό προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ που θεωρούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί, ενώ για πρώτη φορά θα έχουμε και LEADER αλιείας. Χρηματοδοτηθήκαμε ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσό 5,8 εκατομμυρίων ευρώ που είναι το 3ο μεγαλύτερο στις Περιφέρειες της χώρας. Το LEADER αλιείας, απευθύνεται στους επαγγελματίες της θάλασσας, γενικότερα των αλιέων, καθώς και των ανθρώπων της υπαίθρου. Τα χρήματα αφορούν τη δημιουργία αλιευτικών μικρών καταφυγίων, ανακαινίσεις υπαρχόντων και άλλα.

Η διαφορά του Δικτύου Συνεργασίας με την πάλαι ποτέ ΣΑΖ, είναι ότι στη παλιά ΣΑΖ εισχώρησε η μικροπολιτική και για αυτόν τον λόγο η εταιρία κατέρρευσε. Για αυτό και προσπαθήσαμε και το έχουμε καταφέρει, να κρατάμε μακριά το Δίκτυο από τις διάφορες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το κεφάλαιο της εταιρίας παραμένει στη θέση του και έτσι έχουμε μια απολύτως υγιής εταιρία. Χθες αποφασίσαμε και τον διπλασιασμό του αρχικού μετοχικού μας κεφαλαίου των 50 χιλιάδων.

Η σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού έχει εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει για να λύνει ζητήματα. Είναι αδύνατο να στελεχωθεί άμεσα ο Δήμος με μόνιμο προσωπικό και δη επιστημονικό. Για αυτό και ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με αναπτυξιακούς οργανισμούς, όπως είμαστε εμείς. Αυτό συμβαίνει ήδη σε άλλους Δήμους, όπως για παράδειγμα στη Κρήτη και στη Πελοπόννησο. Αυτή η συνεργασία δίνει τη δυνατότητα και σύνταξης μελετών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και εδώ, ώστε να βοηθηθεί ο Δήμος και υπάρχει η σκέψη για κάτι τέτοιο. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα αξιοποιώντας τον νόμο που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Το Ναυάγιο απαιτεί έναν φορέα που θα τον διαχειριστεί. Θα μπορούσε και σε αυτό να συνδράμει το Δίκτυο, να αναλάβει δράση για να βοηθήσει τον Δήμο σε επίπεδο στελέχωσης επιστημονικού προσωπικού. Οι αναπτυξιακές εταιρίες είναι εργαλεία των Δήμων.

Το τριήμερο 18,19 και 20 Οκτωβρίου, θα γίνει ένα φεστιβάλ για τη γαστρονομία της Ζακύνθου. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο εκδηλώσεων.»


Current track

Title

Artist

Background