Επίσχεση εργασίας – Εν μέσω πανδημίας μαζεύουμε τα σκουπίδια με τα χέρια μας και κανείς δεν ενδιαφέρεται
Πε 27/08/2020
«Εδώ και έναν χρόνο προσπαθούμε να πείσουμε τον Δήμαρχο να σκύψει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στον χώρο που εργαζόμαστε, στις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ των Αμπελοκήπων, επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες. Εδώ καταλήγουν καθημερινά χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που πετάγονται ανεξέλεγκτα στο χώρο και αυτό δεν γίνεται να μην το γνωρίζει ο Δήμαρχος. Έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών και ογκωδών απορριμμάτων, έχουμε γεμίσει ποντίκια, κατσαρίδες και ότι άλλο φαντάζεστε. Πήγα στην Πυροσβεστική και το κατέθεσα, το θέμα απασχόλησε και την Εισαγγελία, ήρθαν κάποια στιγμή, κλείδωσαν τον χώρο και μετά τον άνοιξαν και πάλι. Αδιαφορούν όλοι. Δεν έχει έρθει κανένας να ελέγξει, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από κάπου αλλού, να κάνει μια αυτοψία στον χώρο για να μας πει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εργαζόμαστε εκεί, με ασφάλεια για την υγεία μας. Ζακυνθινοί είμαστε, ούτε από το Βαρθολομιό έχουμε έρθει, ούτε από τις Φιλιππίνες, είμαστε κομμάτι της κοινωνίας μας. Μου έλεγε ο Δήμαρχος ότι επειδή ο χώρος του ΚΔΑΥ είναι ανθυγιεινός δεν μπορεί να φέρει διευθυντές που θέλει. Εμείς άρα, γιατί να ερχόμαστε σε έναν ανθυγιεινό χώρο; Είναι σημαντική η δημόσια υγεία, αλλά είναι σημαντική και η δική μας υγεία.Εργαζόμαστε με κίνδυνο της προσωπικής και οικογενειακής μας υγείας, για να μη γεμίσει το νησί σκουπίδια και ο Δήμαρχος μας αγνοεί.
Ακόμα και οι τουαλέτες είναι βουλωμένες, δεν υπάρχει φωτισμός στο χώρο και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Ζητάμε γιατρό εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος. Ζητήσαμε να κάνουμε τεστ κορονοϊού, όταν ένα στενό συγγενικό πρόσωπο συνάδερφου μας βρέθηκε θετικός και μας αγνόησαν. Ούτε καν μια απολύμανση δεν έχουν κάνει στον χώρο.
H κατάσταση στον χώρο που επικρατεί είναι τραγική. Ούτε νερό δεν έχουμε. Αν πιάσει μια φωτιά, θα πρέπει να φτύσουμε για να την σβήσουμε;
Εργαζόμαστε εν μέσω πανδημίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων και ο Δήμος δεν μας έχει διαθέσει ούτε καν τα στοιχειώδη εφόδια για την ατομική μας προστασία λόγω και του Κορονοϊού.
Είχαν έρθει χθες ο Δήμαρχος, μαζί με την Αντιδήμαρχο κα Καψαμπέλη και φόραγαν μάσκες. Του είπα του Δημάρχου, γιατί φοράς μάσκα, φοβάσαι μην κολλήσεις κάτι; Εμείς που είμαστε εκατό εργαζόμενοι εδώ, γιατί να μην φοράμε μάσκα; Δεν είμαστε άνθρωποι εμείς; Απάντηση δεν πήρα. Ούτε μάσκες έχουμε, ούτε γάντια. Κάτι χάρτινες μάσκες της μιας χρήσης μας είχαν δώσει, οι οποίες μετά τον 2ο κάδο που αδειάζουμε, λιώνουν από την ζέστη και τον ιδρώτα και τις πετάμε. Με τα χέρια μας μαζεύουμε τα σκουπίδια και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Είχαμε προειδοποιήσει τον Δήμαρχο για τα αιτήματά μας και δεν μας έδωσε σημασία. Για αυτό και την περασμένη Παρασκευή, στην Γενική μας συνέλευση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τριήμερη επίσχεση εργασίας, ξεκινώντας από την Τρίτη, σε περίπτωση που ο Δήμαρχος δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά μας, κάτι που δεν έγινε παρότι είχαμε προειδοποιήσει. Έτσι από χθες τελούμε σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας.
Το Σάββατο θα συνεδριάσουμε εκ νέου, για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, αν θα συνεχίσουμε την επίσχεση εργασίας, ή αν πάμε σε απεργία. Εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχει η διάθεση από την δημοτική αρχή για να βρούμε μια λύση.
Δεν εμποδίσαμε κανέναν να βγει να μαζέψει τα σκουπίδια. Ένας εργαζόμενος, ο κ. Καψαμπέλης, που είναι και ξάδερφος της Αντιδημάρχου κας Καψαμπέλη, είπε ότι τον παρεμπόδισα και εκεί πάτησε ο Δήμαρχος και άσκησε μήνυση εναντίον μου. Πήγα αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα και απέδειξα πως ότι κάνουμε είναι απολύτως νόμιμο. Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε ενωμένοι στον αγώνα που δίνουμε. Μόνο ένα απορριμματοφόρο βγαίνει για την αποκομιδή, το οποίο συλλέγει τα απορρίμματα από τα ευαίσθητα σημεία, όπως το νοσοκομείο, οι παιδικοί σταθμοί και ο ΟΔΑΖ.
Ένα χρόνο τώρα φωνάζουμε για να συντηρήσουν επιτέλους τα απορριμματοφόρα που έχουν παροπλιστεί, θα μπορούσαν να τα επισκευάσουν με μικρό κόστος. Ο Δήμαρχος άφησε το χρόνο να περάσει, αδιαφόρησε και επέλεξε τελικά να νοικιάσει απορριμματοφόρα. Αυτά τα δύο απορριμματοφόρα που νοίκιασε, είναι παλιά, ήταν παραμελημένα, και για αυτό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα, μία χαλάει το ένα, μία το άλλο. Δεν έχουν προσφέρει τίποτα. Το ένα δε, είναι τρύπιο και προσπάθησαν, αν είναι δυνατόν, να το στεγανοποιήσουν με σιλικόνη. Το παραδέχτηκε μπροστά μου ο Δήμαρχος ότι έκανε λάθος επιλογή.
Είμαστε εργαζόμενοι του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου αλλά αφού θεσμοθετήθηκε ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ δεν ξέρουμε που υπαγόμαστε και ποιο είναι το μέλλον μας. Θεωρητικά, ανήκουμε στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Βάση του νόμου, έχει καταργηθεί η προσπάθεια που είχε κάνει ο Δήμαρχος να μεταφέρει το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ στον Δήμο.
Εμείς δεν έχουμε άλλο μέτρο πίεσης να ασκήσουμε. Ας έρθει ο Δήμαρχος να συζητήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: