Current track

Title

Artist

Background

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού, Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ

Έξι μήνες μετά τη σύσταση της Επιτροπής και δεν έχει γίνει τίποτα στο Ναυάγιο

Πα 12/08/2022


  • Έχετε αντιληφθεί πόσο κακό έκανε η φωτογραφία που δείχνει τα σκουπίδια στο Ναυάγιο;
  • Κάνουν απευθείας αναθέσεις 2.700.000 και δεν φρόντισαν να βρουν έναν άνθρωπο να καθαρίσει την παραλία;
  • Η συντήρηση του Παναγιώτη και κάποια έργα για την αποφυγή κατολισθήσεων έπρεπε να είχαν γίνει χτες.

«Εάν παρακολουθούσατε τις συνεδριάσεις τις επιτροπής για το Ναυάγιο αλλά και την ολομέλεια στη Βουλή όταν συζητούνταν η σύσταση αυτής της επιτροπής πρότυπης τουριστικής ανάπτυξης αξιοποίησης και προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου θα δικαιολογούσατε το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης που εκδώσαμε εγώ και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η υποσχεσιολογία, ο βερμπαλισμός, εμείς θα σώσουμε το Ναυάγιο, εμείς θα κάνουμε τα πάντα, εμείς δεν αγνοούμε το λαό της Ζακύνθου, εμείς θα οδηγήσουμε στην ανάπτυξη το σύμπαν ολόκληρο, αυτά έλεγαν και μας δουλεύανε εν ψυχρό, όπως δουλεύανε και τους κατοίκους της Ζακύνθου. Έζησα μέσα στη βουλή, την επιχειρηματολογία των ανθρώπων που στήριξαν τη δημιουργία της επιτροπής που έχει αυτόν τον πομπώδη τίτλο, και στη συνέχεια μας έρχεται μία φωτογραφία με τα σκουπίδια στη παραλία και τότε φυσικά βγαίνεις από τα ρούχα σου για το πόση κοροϊδία θα αντέξει ο Ζακυνθινός λαός αλλά και οι βουλευτές που χειριζόμαστε την όλη υπόθεση.

Μέσα από τις διατάξεις του νόμου προσδιορίζεται και η αρμοδιότητα της επιτροπής. Ουσιαστικά η αρμοδιότητα της είναι να προστατεύσει την περιοχή του Ναυαγίου, να μεριμνήσει για την αποφυγή κινδύνου κατάρρευσης του Ναυαγίου, τη δημιουργία ασφαλούς διόδου πρόσβασης, την καθαριότητα της περιοχής. Έχει ουσιαστικά την πλήρη διαχείριση του Ναυαγίου και της παραλίας.

Το Υπουργείο και οι συμμετέχοντες στην επιτροπή δεν μπορούσαν να κινήσουν μια διαδικασία ανάθεσης ή συνεργασίας με το Δήμο, ή προσλήψεως μια επιχείρησης για να καθαρίζει το χώρο; O δεύτερος από άποψη προβολής και επισκεψιμότητας τουριστικός μας τόπος, να δείχνει αυτή την άθλια εικόνα παγκοσμίως; Και μου λένε ότι θα προστατεύσουν το Ναυάγιο;

Δηλαδή κινούνται 6 μήνες και τεχνικά και μέσα στα πλαίσια της Βουλής για να δώσουν απευθείας αναθέσεις 2.700.000 και δεν βρήκαν τη δυνατότητα να βρουν έναν άνθρωπο να πάει να καθαρίσει την παραλία; Με συγχωρείται αυτή η αντιφατικότητα δεν είναι τραγική; Δεν φτάνει τα όρια του γελοίου;

Οι παραλίες δεν ανήκουν στη διαχείριση των Δήμων εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ Δήμου και Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στα πλαίσια της κοινής υπουργικής απόφασης που κάθε τόσο εκδίδεται, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται τις παραλίες η τοπική αυτοδιοίκηση εκμισθώνοντας αυτές σε διάφορους επιχειρηματίες. Δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά στην παραλία του Ναυαγίου, να καθαρίζει αφού η διαχείριση του Ναυαγίου, έχει ανατεθεί με νόμο στην Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Ανάπτυξης-Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

Είναι απλό. Δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής να πάρει τηλέφωνο το Δήμαρχο για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύμβασης και του καλώς εννοούμενου δημοσίου συμφέροντος για να καθαρίζεται η παραλία; Καθόμαστε τώρα και συζητάμε ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια από το Ναυάγιο; Η ιστορία φτάνει στα όρια του κωμικοτραγικού. Έχετε αντιληφθεί πόσο κακό έκανε αυτή η φωτογραφία;

Ασχολούμαι με τα θέματα του τουρισμού και γνωρίζω ότι έχει διαχυθεί διεθνώς αυτή η εικόνα την ώρα που Υπουργός, Δήμαρχος και Επιτροπή, ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Μιλάμε για μια παραλία παγκόσμιου ενδιαφέροντος η οποία θα πρέπει να είναι πάντα πεντακάθαρη, όλο το εικοσιτετράωρο. Ακόμα και οι «φύλακες» που έχει βάλει εκεί η επιτροπή, θα έπρεπε να είναι σε διαρκή εγρήγορση ώστε να μην δημιουργηθεί ποτέ αυτή η αρνητική εικόνα. Θα μπορούσαν οι «φύλακες» να φροντίσουν και να ενημερώσουν για αυτό. Το σαλόνι του σπιτιού μας πρέπει να είναι πάντα καθαρό. Ένα μεγάλο και σοβαρότατο πρόβλημα, που είναι αναντίστοιχο στο σχεδιασμό που έχουμε ακούσει με βερμπαλιστικά λόγια, τόσο στη Βουλή όσο και στα ΜΜΕ δια στόματος του κ.Κικίλια, καθώς και του κ.Ακτύπη, του βουλευτή σας.

Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, θεωρεί ότι έκανε τα πάντα, όσο γίνεται καλύτερα, για το δημόσιο συμφέρον, όταν έπρεπε να σιωπά κατά τη γνώμη μου. Να σιωπά. Εγώ μιλάω και ως νομικός, να σιωπά διότι τη στιγμή που έχουμε μία υφιστάμενη εκκρεμοδικία, υπάρχουν βουλεύματα, υπάρχει μία απόφαση, έστω και σε πρώτο στάδιο προδικαστική του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, για την όλη ιστορία με την πώληση των 14.500 στρεμμάτων στα ορεινά του Ναυαγίου, αντιλαμβάνεστε ότι σιωπάς, περιμένεις. Αυτό πρέπει να κάνει ένας σοβαρός πολιτικός. Περιμένεις, περιμένεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική και αστική διαδικασία για να δούμε τι συμβαίνει εκεί.

Έχω μελετήσει τα νομικά έγγραφα και τις δικαστικές αποφάσεις. Γνωρίζω το ιδιαίτερο καθεστώς που υφίσταται στα Ιόνια Νησιά, με την ένωσή μας με την Επτάνησο. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου. Όμως, με παραξενεύει το γεγονός ότι ο δασάρχης σας εκδίδει βεβαίωση, από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει ιδιοκτησία εκεί το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με τη διάνοιξη του μεγάλου δρόμου που επίκειται να διανοιχθεί,  ο οποίος θα φτάνει μέχρι το πλάτωμα του ναυαγίου. Όλα αυτά μου δείχνουν την εικόνα ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν επιχειρήματα νομικά σε σχέση με την εκκρεμούσα δίκη. Νομικά επιχειρήματα υπέρ της ΠΙΜΑΝΑ ή όποιος είναι ιδιοκτήτης, ο Εμίρης του Κατάρ ή η Πιμάνα, δεν με ενδιαφέρει αυτό εμένα. Με ενδιαφέρει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η θεσμική θωράκιση της Ζακύνθου, αλλά και της πατρίδας μας, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα ορεινά του Ναυαγίου. Να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με το πώς θα δαπανηθούν 2.700.000 ευρώ. Κάθε φορά που το θεσμικό μας πλαίσιο αδρανεί κάπου, τότε βρίσκεται μια θαυμάσια ευκαιρία για κάποιους.

Πολύ καλά κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση ώστε να παρέμβει εκεί που η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδρανεί, αρκεί όμως να παρέμβει μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και σε κάθε περίπτωση να διαχειριστεί το δημόσια χρήμα όσο γίνεται καλύτερα. Τι είναι εκείνο που επιβάλει ότι για όλες τις αρμοδιότητες δίνεται στο δικαίωμα στην επιτροπή, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της νομοθεσίας, να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο ανάθεσης μελετών η εργασιών για τη συντήρηση και την αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του Ναυαγίου. Είναι ιδιαίτερο βασίλειο εκεί; Η επιτροπή που αποτελείται από, δεν θυμάμαι πόσα μέλη, επτά μέλη, από που κι ως που θεσμικά να τους δίνετε το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν ό,τι γουστάρουν διαχειριζόμενοι χρήματα, και μάλιστα σε πρώτη φάση 2.700.000, χωρίς να ακολουθούν την εθνική νομοθεσία που ορίζει την διαδικασία που πρέπει να κάνει το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή ενός έργου;

Η εθνική μας νομοθεσία πράγματι προβλέπει όταν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη, το δημόσιο, ή και η τοπική αυτοδιοίκηση, να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις, με ταχύτατες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα για τη διάσωση του πλοίου «Παναγιώτης», ή για να μην καταρρεύσει το βουνό, εκεί κατανοώ ότι είναι ζήτημα επείγον. Όμως όλα τα άλλα έργα που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν στο Ναυάγιο, τα οποία είναι μέσα στα πλαίσια του συνήθους, γιατί πρέπει να γίνουν κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, γιατί χαρακτηρίζονται ως κατεπείγοντα; Γιατί όλα τα έργα πρέπει να γίνουν κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας; Η συντήρηση του Παναγιώτη και κάποια έργα για την αποφυγή κατολισθήσεων έπρεπε να είχε γίνει χτες.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εγώ και η Κατερίνα Νοτοπούλου έχουμε καταθέσει από τον Ιούλιο μήνα ένα αίτημα να μας δώσουν όλες τις αποφάσεις της επιτροπής αξιοποίησης του Ναυαγίου, να μας δώσουν τις μελέτες, να μας δώσουν το ύψος της δαπάνης για κάθε επιμέρους έργο. Διότι εάν είναι 2.700.000 ευρώ για τη συντήρηση του Παναγιώτη, τότε αντιλαμβάνεστε ότι εκεί, το ποσό είναι τεράστιο σε σχέση με την επισκευή αυτού του Ναυαγίου. Δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες ευρώ για αυτό, ή σε κάθε περίπτωση το 80% όπως μου είπατε προηγουμένως, δεν το ξέρω. Εγώ έχω εντελώς διαφορετική αντίληψη και λέω λοιπόν ότι θα αναθεωρήσω την απάντηση που σας έδωσα. Εάν έχει την πολιτική ευθιξία ο κύριος Κικίλιας και η επιτροπή τουριστικής αξιοποίησης του Ναυαγίου να μας δώσουν τα χαρτιά. Δύο Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν το κόμμα τους και ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, ζητούν την απόλυτη διαφάνεια. Να μας πούνε τα 2.700.000 ευρώ, δηλαδή τα 2 εκατομμύρια αν είναι το 80%, θα δαπανηθούν για την επισκευή του; Αν χρειάζεται, φυσικά η απάντηση που σας έδωσα είναι λάθος. Όμως ο κύριος πυρήνας της απάντησής μου, που εξάγεται από τη διάταξη του νόμου αυτού, ότι δηλαδή έχει την απόλυτη ευχέρεια μία επιτροπή να διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού δημοσίου, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, αυτό για μένα είναι σκάνδαλο, αυτή καθαυτή η διάταξη είναι σκανδαλώδης. Όταν μάλιστα πιο πάνω διακυβεύεται ιδιοκτησιακά το 15% του εμβαδού της εκτάσεως ολόκληρου του νησιού σας! Όλα αυτά, λοιπόν, δεν μπορώ να μην τα βάλω έτσι ώστε να συνθέσω το παζλ όλης της εικόνας του μεγάλου ζητήματος που έχει να κάνει με το Ναυάγιο, με τον Παναγιώτη, 14.500 στρέμματα, τα δύο μοναστήρια, οι 200 οικογένειες που έχουν εκεί περιουσίες και όλα αυτά τα συμπαρομαρτούντα που εσείς έχετε αναδείξει ως τόπος. Αυτά εμένα με βάζουν σε ιδιαίτερο προβληματισμό. Για αυτό και καταθέτω σε ερωτήσεις σας την αγωνία μου ως απλός πολίτης αυτού του τόπου και σε κάθε περίπτωση ως γείτονας σας, διότι στην Κέρκυρα γεννήθηκα και μεγάλωσα, και εγώ εμμέσως και αμέσως, πονάω τον τόπο σας, όπως εσείς θα ενδιαφερόσασταν για το νησί μου την Κέρκυρα.

Πρέπει να δούμε τα πρακτικά της επιτροπής. Φυσικά, αμέσως μόλις περάσει το χρονικό διάστημα που επιβάλλεται από τον κανονισμό της Βουλής για να μας δώσει ή να μην μας δώσει τα χαρτιά, εμείς θα καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση, που επίκαιρη ερώτηση για όσους μας ακούνε και δεν το ξέρουνε, σημαίνει ότι θα έρθει ο υπουργός να μας απαντήσει γιατί δεν μας δίνει η επιτροπή αυτή τα χαρτιά να τα διαβάσουμε και να τα πάμε εκεί στους Ζακυνθινούς, να δουν και αυτοί που ενδιαφέρονται, τι ακριβώς έχετε αποφασίσει ως επιτροπή. Καταρχάς, έπρεπε να υπάρχει η υποχρέωση της επιτροπής αυτής να αναρτά τα πάντα, τις μελέτες, αναθέσεις στο σύστημα Διαύγεια. Γιατί εξαιρούνται όλοι αυτοί δεν έχω καταλάβει. Πέστε μου εσείς, γιατί εξαιρείται η επιτροπή τουριστικής αξιοποίησης του ναυαγίου από τη γενικότερη υποχρέωση ολόκληρου του κράτους, του πυρήνα του κράτους, να αναρτούν στη Διαύγεια τις δαπάνες και τα έργα τους και όλα τα συμπαρομαρτούντα; Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει εκεί.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background