Γιάννης Φραντζής (Τεχνικός Σύμβουλος Δήμου Ζακύνθου)
Πε 28/11/2019
«Το έργο της δημοπράτησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον Λίβα μόνο θετικά στοιχεία σηματοδοτεί. Ιδιαίτερα μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις σε σχέση με την μεταβατική λύση της κινητής μονάδας στον Λίβα.
Τα δέματα που ήδη βρίσκονται εκεί έχουν καλύψει το χώρο και μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ θα έχουν σπάσει, με τον ήλιο και τις θερμοκρασίες θα έχουν υποστεί αλλοιώσεις, θα πρέπει να μεταφερθούν. Για αυτό κατά την άποψή μου θα πρέπει να προηγηθεί η κατασκευή ενός πρόσθετου κυττάρου στον Λίβα που θα δεχτεί τα συγκεντρωμένα δέματα για να μπορέσει ο ανάδοχος του μεγάλου έργου να μπει στο χώρο και να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής. Μπορεί και να συνυπάρξουν δύο εργολάβοι μέσα στο χώρο.
Υπάρχει η δυνατότητα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να ζητήσουμε μια έξτρα χρηματοδότηση για την κατασκευή και δεύτερου κυττάρου και μάλιστα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτή η συζήτηση έχει γίνει με τον δήμαρχο. Λύσεις υπάρχουν.
Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το 2015 που έγινε ο περιφερειακός σχεδιασμός την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και κατά συνέπεια την αύξηση της ποσότητας των απορριμμάτων και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση και δημοπράτηση αυτού του έργου.
Ενημερώθηκα για την διακήρυξη του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον Λίβα από την ανάρτηση στην Διαύγεια.
Την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την μελέτη και την κατασκευή της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης, την συνέταξαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τον νόμο 4412 του ’16, θα καταθέσουν τις οριστικές τους μελέτες, και τον φάκελο με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.
Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν τους φακέλους τους είναι μόλις 37 ημέρες, είναι βέβαια το ελάχιστο που θέλει ο νόμος, αλλά δεν είναι ευνοϊκό αφού θα πρέπει την Πρωτοχρονιά να την περάσουν στα γραφεία τους, αυτό προσωπικά δεν το έχω ξαναδεί. Οι προτάσεις θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή, που σήμερα βρίσκεται σε φάση συγκρότησης. Μέσα από την αξιολόγηση αυτών των προτάσεων θα επιλεγεί ο ανάδοχος του έργου.
Στο ερώτημα του πότε προβλέπεται να υπάρξει ανάδοχος, απαντώ ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές, κάτι σύνηθες σε τέτοιες διαδικασίες. Εγώ είπα στον Δήμαρχο, στην συνάντηση που είχαμε προχθές στο γραφείο μου στην Αθήνα, πως αν μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού υπάρχει ανάδοχος, θα είναι ένα ευτυχές γεγονός. Από εκεί και πέρα, μπορεί να έχουμε ανάδοχο και μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Τόσο χρόνο παίρνουν αυτές οι διαδικασίες στην Ελλάδα.
Στη διακήρυξη, υπάρχει η πρόβλεψη για να γίνει μια διαβούλευση, μια παρουσίαση του έργου και μια συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, από την οποία συζήτηση μπορεί κάποιος αν θέλει να καταθέσει ένα υπόμνημα με κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δοθεί κάποια παράταση λίγων ημερών.
Στον διαγωνισμό που θα ακολουθήσει, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την πρότασή του, η οποία μπορεί να διαφοροποιηθεί από την προμελέτη αλλά υποχρεωτικά θα διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται σε αυτήν. Οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να καταθέσουν μια οριστική μελέτη για το έργο, όμως δεν θα αξιολογηθούν βάση αυτής της μελέτης, αλλά με βάση τα τεχνικά κριτήρια που έχουν καθορισθεί.
Συνεργάζομαι συχνά με τον δήμαρχο, δεν μου έχει εκφράσει δυσαρέσκεια, αυτά τα οποία έχουν ακουστεί θα έλεγα ότι είναι ανησυχίες του δημάρχου οι οποίες εκφραζόντουσαν με έναν άτσαλο τρόπο.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: