Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Καλούδης (Πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας, Περιφερειακός σύμβουλος)

Πε 18/01/2018



«Ο κ. Κοντονής σήμερα, δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν Βουλευτή της ΝΔ. Μέχρι το 2015, ο κ. Κοντονής έλεγε ότι οι πλειστηριασμοί είναι μια βαρβαρότητα κατά του λαού. Τώρα τι λέει; τώρα γιατί κάνει το αντίθετο; Μήπως γιατί αγαπά την καρέκλα του;

Δεν προστατεύεται νομοθετικά η πρώτη κατοικία. Πρόκειται για μια βαρβαρότητα. Δέχομαι ότι αποτελεί μια απαίτηση των δανειστών, αλλά το θέμα είναι τι κάνεις και πως αντιδράς.

Φυσικά και στη Κέρκυρα, κινδυνεύουν πάρα πολλοί να χάσουν τα σπίτια τους και μάλιστα χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.

Βρέθηκα στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και ήρθα σε επαφή με αρκετούς Βουλευτές. Είπαμε στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί μεταξύ άλλων, ένα δικηγορικό έκτρωμα. Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση μας γυρνά στον μεσαίωνα, όπως και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Δυστυχώς, απέτυχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, με αυτό το πολυνομοσχέδιο. Τον θεωρούσα έναν επιτυχημένο Υπουργό, αλλά όχι πλέον. Με το πολυνομοσχέδιο μας έφερε την υποχρεωτική διαμεσολάβηση που κρύβει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης. Μιλάμε για αστικές υποθέσεις, εμπορικές και ναυτιλιακές. Ήρθε με τη μορφή του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο, κάτι το απαράδεκτο.
Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, δεν είναι προαπαιτούμενο και δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Οι φτωχοί δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφού ο διαμεσολαβητής χρεώνει με 124 ευρώ την ώρα.
Το ύπουλο της υπόθεσης είναι ότι διαμεσολαβητής μπορεί να είναι ο οιοσδήποτε και φυσικά μπορούν να τον κατευθύνουν σε μια ευνοϊκή γι αυτούς απόφαση, οι πλούσιοι και δυνατοί.

Οι λόγοι που διαφωνούμε για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι πρωτεύοντος δημοκρατικοί και δευτερευόντως συντεχνιακοί. Θέλουν να εξαφανίσουν τον ρόλο του δικηγόρου, δεν θέλουν να υπάρχει δικηγόρος.

Ζούμε σε ένα αυταρχικό καθεστώς, που εξυπηρετεί μόνο την ολιγαρχία.
Τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, έκαναν λόγο για αντισυνταγματικότητα επί των συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε δίκιο όταν έλεγε ότι το πόθεν έσχες ισχύει για όλους, άρα και για τους δικαστές. Δεν έπρεπε όμως αυτό το θέμα να πάρει την μορφή σύγκρουσης. Η κόντρα βλάπτει τους θεσμούς της δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα όμως, το θέμα της σύγκρουσης δεν ήταν το πόθεν έσχες, αλλά μια σειρά από άλλα σοβαρά ζητήματα που σύντομα θα απασχολήσουν την δικαιοσύνη και που καίνε την κυβέρνηση, όπως η αντισυνταγματικότητα του ΕΦΚΑ.

Θεωρώ ότι δικαιούνται οι δικαστές να έχουν έναν λόγο αντιπαράθεσης με τους πολιτικούς, αν θεωρούν ότι θίγεται η ανεξαρτησία τους. Αλλά, πιστεύει πράγματι κανείς, ο οποιοσδήποτε, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, διαχρονικά, αφήνει την δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη;

Ο δικαστής πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν του το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά δεν μπορεί να δικάζει με μοναδικό γνώμονα αυτό. Το λεγόμενο κοινό περί δικαίου αίσθημα πολλές φορές καθοδηγείται από τα ΜΜΕ. Ο δικαστής πρέπει να αποφασίζει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Δεν συμφωνώ, ότι οι Επτανήσιοι, ή οι Ζακυνθινοί, διατηρούμε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, λόγω του τουρισμού. Έχει λυθεί το θέμα με τα σκουπίδια; έχετε καλό οδικό δίκτυο; έχετε επαρκή φωτισμό; η απάντηση είναι όχι, διότι υστερούμε σε βασικές υποδομές. Αυτά ακούν οι κηφήνες των Αθηνών και μας επιβάλλουν συνεχώς νέους φόρους και χαράτσια. Επιβάλλουν φόρο διανυκτέρευσης, αυξάνουν τον ΦΠΑ, μέτρα που τρέφουν ένα Αθηνοκεντρικό κράτος. Είμαστε ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, που ακόμα μας χρωστάνε τα έξοδα μετακίνησης, από πέρυσι.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background