Η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο – Υγειονομικό, Αστυνομία και Συγκοινωνιών αρμόδιοι να επιληφθούν
Πα 15/07/2022
- Αν διαπιστωθεί παράβαση έχουμε την υποχρέωση να επιβάλουμε κυρώσεις.
- Έχουμε επιβάλει πολλές κυρώσεις ακόμα και σε δικούς μας φορείς όπως ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.
- Είναι αδιανόητο να είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες που ελέγχουν. Το έχω επισημάνει πολλές φορές στην Περιφερειάρχη κα Κράτσα.
- Με έχει ενοχλήσει η συζήτηση για την σύσταση ιδιωτικών ελεγκτικών μηχανισμών.
«Το διάστημα που πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Ζάκυνθο, παρέμεινα στο νησί για τρεις-τέσσερεις ημέρες και έτσι έχω διαμορφώσει προσωπική άποψη για το τι συμβαίνει με τα απορρίμματα και τα λύματα. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκα σχετικά για τις σωλήνες που βρέθηκαν να καταλήγουν στη θάλασσα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Οι δικές μας αρμοδιότητες σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4014 του 2011 όπως τροποποιήθηκε με τον πρόσφατό νόμο 4843 του 2021, είναι οι έλεγχοι σε τρεις φάσεις. Οι προληπτικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις και χώρους που διενεργούνται κατά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι τακτικές επιθεωρήσεις που διενεργούνται δειγματοληπτικά μετά την αδειοδότηση σε προσδιορισμένο χρόνο, ανά εξάμηνο ή τουλάχιστον σε ετήσια βάση, και οι έκτακτες επιθεωρήσεις, που μπορούν να γίνουν όποτε εμείς κρίνουμε ή μετά από καταγγελία. Τέτοιοι έλεγχοι έχουν γίνει στους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων και έχουν επιβληθεί και πρόστιμα. Για την διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας αρμόδια Aντιπεριφερειάρχης είναι η κα Μελίτα Ανδριώτη.
Παρότι όπως γνωρίζω η εικόνα με την αποκομιδή των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο δεν είναι ευχάριστη καθώς οι κάδοι είναι ξεχειλισμένοι, όπως ενημερώθηκα δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση αρμόδια για επιληφθεί είναι η Διεύθυνση Υγείας και όχι εμείς. Το Υγειονομικό θα πρέπει να επισημάνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σε δεύτερη φάση εμείς θα επιβάλουμε κάποιο πρόστιμο. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ρύπανση του περιβάλλοντος τότε αναλαμβάνουμε εμείς για να επιβάλλουμε πρόστιμα.
Κατά κύριο λόγο η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ελέγχει όταν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία. Φυσικά και γνωρίζουμε ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, όμως δεν έχουμε κάποιο στοιχείο μετά από αυτοψία, που να συνιστά περιβαλλοντική ρύπανση. Δεν γνωρίζουμε καν, αν ο Δήμος έχει άδεια για μεταφορά απορριμμάτων με ανοιχτού ή κλειστού τύπου οχήματα. Η μη ικανοποίησή μας για τον τρόπο που γίνεται η αποκομιδή στη Ζάκυνθο δεν συνιστά περιβαλλοντική παράβαση. Το να βλέπουμε απλά ότι υπάρχουν κάδοι γεμάτοι, ή και υπερχειλισμένοι με σκουπίδια, δεν αρκεί για να επιβάλλουμε κυρώσεις.
Το Υγειονομικό η Αστυνομία και το Τμήμα Συγκοινωνιών θα πρέπει να επιληφθούν, και ο φορέας που κάνει την αποκομιδή θα πρέπει να απαντήσει αν έχει άδεια για τον τρόπο με τον οποίο κάνει την αποκομιδή. Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση τότε θα κοινοποιηθεί εγγράφως και σε εμάς και τότε θα έχουμε την υποχρέωση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας να επιληφθούμε και να επιβάλουμε κυρώσεις. Δεν αποφεύγουμε την επιβολή κυρώσεων, έχουμε επιβάλει πολλές για περιβαλλοντικές παραβάσεις, ακόμα και σε δικούς μας φορείς, όπως ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.
Σε ότι αφορά περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης από π.χ. σωλήνες που καταλήγουν στην θάλασσα ο έλεγχος δεν είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για να το διερευνήσει. Ο πρώτος που θα επιληφθεί σε μια τέτοια περίπτωση, σε μια καταγγελία, είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο πραγματοποιεί δειγματοληψία. Σε δεύτερη φάση επιλαμβάνεται το Υγειονομικό το οποίο για να εξακριβώσει την πηγή προέλευσης της ρύπανσης, δηλαδή τον ιδιοκτήτη της σωλήνας, ρίχνει χημικό υγρό στα σημεία που υπάρχει υποψία ότι προέρχεται η ρύπανση για να παρακολουθήσει την πορεία του. Εμείς ως Τμήμα Περιβάλλοντος ενημερωνόμαστε στη συνέχεια και εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένα ρύπανση, επιβάλλουμε τα πρόστιμα.
Είναι αδιανόητο να είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες που ελέγχουν. Δεν είναι δυνατόν σε κάποιες υπηρεσίες να έχουμε έναν μόνο υπάλληλο. Το έχω επισημάνει πολλές φορές στην Περιφερειάρχη κα Κράτσα, της είπα ότι, η ίδια θα πρέπει μετ’ επιτάσεως και με εμφατικό τρόπο να θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι αδιανόητο για τρία χρόνια τώρα να περιμένουμε από το κράτος την ενίσχυσή μας με προσωπικό και ακόμα να μην έχουν πληρωθεί αυτές οι θέσεις. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Προσωπικά με έχει ενοχλήσει η συζήτηση για την σύσταση ιδιωτικών ελεγκτικών μηχανισμών, ουσιαστικά απαξιώνοντας και αποστεώνοντας τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα στα πλαίσια της διαβούλευσης του υπό κατάθεση νομοσχεδίου και αναμένω να δω πως και με ποιο τρόπο θα περάσει. Αυτό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των δημοσίων φορέων ως ελεγκτικών μηχανισμών. Περνάμε σε μία άλλη αντίληψη των πραγμάτων, χωρίς να σημαίνει ότι έχει αποτύχει το δημόσιο σύστημα ως ελεγκτικός μηχανισμός. Αν αυτός που κυβερνάει θέλει να το ενισχύσει πρέπει να το στελεχώσει.»
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: