Current track

Title

Artist

Background

Σοφία Φωτοπούλου
Νομική Σύμβουλος Δήμου Ζακύνθου

Η έκβαση των ποινικών υποθέσεων για τα αμφισβητούμενα δάνεια του Δήμου, θα ενεργοποιήσει τη συζήτηση για την αστική διαφορά

Δε 12/02/2024«Από το 2019 υπάρχει η απόφαση για την πλήρωση και δεύτερης θέσης δικηγόρου στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να ενισχυθεί. Το θέμα είχε μείνει στάσιμο, όμως στα τέλη του 2023 δρομολογήθηκε εκ νέου αυτή η ενίσχυση και ενδέχεται μέχρι το καλοκαίρι να γίνει η πλήρωση.

Η εκδίκαση της αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης κατά των φερόμενων ως ιδιοκτητών του πλοίου «Παναγιώτης» στον Άρειο Πάγο, αναβλήθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου 2024. Δεν υπήρχαν οι φάκελοι της υπόθεσης αυτής και αναβάλαμε την εκδίκαση, μέχρι να συλλέξουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Πρέπει επίσης να αναζητηθεί ένας συνάδελφος που δύναται να παραστεί στον Άρειο Πάγο. Μπορεί κοινωνικά να φαντάζει ως μια αστεία υπόθεση, όμως οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, με όλα τα νομικά επιχειρήματα που απαιτούνται.

Ο Δήμος έχει άμεσο υπηρεσιακό συμφέρον για το Ναυάγιο. Εκκρεμεί το ζήτημα της κτηματογράφησης όλης της περιουσίας του Δήμου. Στην υπηρεσία μας δεν υπάρχει κάποιος φάκελος περί απαλλοτρίωσης της έκτασης πάνω από το Ναυάγιο. Η μόνη απαλλοτρίωση που μας απασχολεί και είναι σε προχωρημένο στάδιο, είναι του οικοπέδου που θα γίνει το έργο των νέων σφαγείων. Έχουμε αυτή την εκκρεμότητα, να περιέλθει το οικόπεδο στη περιουσία του Δήμου με μεταγραφή. Υπάρχει η δικαστική απόφαση, θα εκδοθεί ΦΕΚ και μετά θα προχωρήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης του έργου.

Το θέμα της απαλλοτρίωσης του δρόμου που οδηγεί στο 6ο σχολείο, είναι κάτι που για αρκετά χρόνια απασχολεί τους συλλόγους γονέων. Ίσως χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, κάποια τοπογραφικά. Υπάρχει το ενδιαφέρον του Δήμου για αυτή την απαλλοτρίωση, που αποτελεί θέμα δημόσιας ωφέλειας αφού μιλάμε για σχολείο.

Σε ότι αφορά την υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά, περιμένω να έρθει ο φάκελος της υπόθεσης στην υπηρεσία για να διαπιστωθεί η θέση του Δήμου και να αποφασισθεί η αντιμετώπιση στα δικαστήρια που έρχονται. Η οικονομική επιτροπή στο παρελθόν είχε αποφασίσει να ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση.

Τα πρωτότυπα δημόσια έγγραφα οφείλουν να παραμένουν στις υπηρεσίες. Σχετικά με την ερώτηση σας για έγγραφα που φημολογείται ότι αφαίρεσε από το Δήμο ο πρώην Δήμαρχος, δεν έχω να σας πω κάτι, να διαψεύσω ή να επιβεβαιώσω, υπάρχουν διερευνήσεις για διάφορα ζητήματα.

Σχετικά με τα «μαύρα» δάνεια του Δήμου που έρχονται από το παρελθόν, υπάρχουν μια σειρά δικαστικών υποθέσεων κακουργηματικής φύσης που εκκρεμούν στα δικαστήρια Πατρών. Μάλιστα αύριο υπάρχει μια δικάσιμη επί αυτών των υποθέσεων, στην οποία θα παρίσταται ο δικηγόρος Πατρών κ. Χρονόπουλος. Από την έκβαση αυτών των ποινικών υποθέσεων, θα επανεργοποιηθεί η συζήτηση για την αστική διαφορά που υπάρχει. Τα δικαστήρια έχουν την επιμέλεια να μην παραγράφονται τα αδικήματα. Προβλέπονται οι αναβολές που έχουν δοθεί σε αυτές τις υποθέσεις. Θεωρώ ότι θα δρομολογηθούν αρκετές εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πράγματι υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ που έχουν παρακρατηθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λόγω της διαμάχης με την Τράπεζα Πειραιώς. Στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, δεν προκύπτει σήμερα η όποια πρόταση περί ενδεχόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δήμου με την Τράπεζα. Αναμένουμε να τελεσιδικήσουν οι ποινικές υποθέσεις.

Για κάποιες εταιρείες και νομικά πρόσωπα του Δήμου που δεν υφίστανται πλέον, είχαν εκδοθεί αθωωτικές αποφάσεις λόγω παραγραφής, όμως έχουν γίνει δύο αναιρέσεις και αυτές οι υποθέσεις θα συζητηθούν στα δικαστήρια.»


Current track

Title

Artist

Background