Η συνεισφορά της Ζακύνθου στο ΑΕΠ από τον τουρισμό είναι σχεδόν μισό δισ ευρώ ετησίως – Το κράτος οφείλει να λειτουργήσει ανταποδοτικά
Δε 16/09/2024
«Πράγματι έγινε τελευταία στιγμή το Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, αλλά ήταν λάθος το ότι ξεκίνησε η διαβούλευση εν μέσω καλοκαιριού, η περίοδος είναι ακατάλληλη για να συγκεντρώσεις τους φορείς, να κάνεις διάλογο μαζί τους και να τους ζητήσεις να καταθέσουν προτάσεις.
Παρόλα αυτά, στη Ζάκυνθο πραγματοποιήσαμε πρόσφατα μια τέτοια σύσκεψη στη Περιφερειακή Ενότητα με τη συμμετοχή πολλών φορέων, οι οποίοι ενημερώθηκαν και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Άλλωστε παρότι έχει παρέλθει η ημερομηνία της διαβούλευσης, η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλή, ότι μπορούν να κατατεθούν προτάσεις και μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, όχι αυτούσιο το νέο χωροταξικό. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατέθεσε την άποψή της.
Η διαφωνία μας για τη δόμηση στις περιοχές ελέγχου σε τουλάχιστον 16 στρέμματα, αφορά όλα τα Ιόνια νησιά. Είναι λάθος να υπάρχει ως σημείο αναφοράς η Δημοτική Ενότητα και όχι το χωριό, η κάθε Κοινότητα. Δημιουργούνται πολλές ανισότητες. Το κύτταρο έπρεπε να είναι το κάθε χωριό.
Πρέπει να πάμε άμεσα σε τοπικό χωροταξικό σχέδιο και χρήσης γης στη Ζάκυνθο. Πέραν της πολεοδόμησης, οι υποδομές, είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να καθορίζει ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο ή όχι. Ως Ζάκυνθος κάθε χρόνο δίνουμε στο ΑΕΠ 300 εκατομμύρια ευρώ τζίρο από τα ξενοδοχεία και άλλα 120 εκατομμύρια από την εστίαση. Επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή αυτών των χρημάτων στο νησί από το κράτος, έστω και με τη χρηματοδότηση μελετών.
Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου με πήραν τηλέφωνο από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και με ενημέρωσαν ότι υπάρχει καταγγελία και βίντεο που δείχνει λύματα να καταλήγουν στην παραλία της Άμπουλας στο Τραγάκι. Άμεσα δόθηκε εντολή για έλεγχο από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το Υγειονομικό, ενώ ενημερώθηκε και το Λιμεναρχείο που ανταποκρίθηκε άμεσα. Έγινε ο έλεγχος και διαπιστώθηκε πως πρόκειται για λασπόνερα και όχι λύματα.
Σχετικά με τον έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες στο ποτάμι, δεν έχω ακόμα την επίσημη έκθεση, αλλά η πληροφόρηση που έχω κάνει λόγο για ίζημα που είχε κολλήσει στον πάτο και με την τελευταία κακοκαιρία βγήκε στην επιφάνεια. Δεν αποκλείω αυτό το ίζημα να προέρχεται από ρύπανση που είχε προηγηθεί.»