Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Γιώργος Ραγκούσης
Διοικητής Νοσοκομείου Ζακύνθου

850 δειγματοληψίες – 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας στη Ζάκυνθο

Πα 28/08/2020

<

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ζάκυνθο, από δειγματοληψίες που έγιναν και εξετάστηκαν στο Νοσοκομείο μας. Συνολικά από την έναρξη της πανδημίας στο νησί, έχουμε φτάσει τα 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να αναφέρομαι στα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, τα οποία και εξετάστηκαν εκτός Ζακύνθου.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 850 δειγματοληψίες στο νοσοκομείο μας. Τα δείγματα εξετάστηκαν σε εργαστήρια της Πάτρας ή της Αθήνας και τα τελευταία περίπου 500 στο Νοσοκομείο μας.

Πλέον στο νοσοκομείο Ζακύνθου εγκαταστάθηκε και το δεύτερο μηχάνημα ανίχνευσης κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να αναλύουμε τέσσερα δείγματα ταυτόχρονα. Και στις τρεις βάρδιες που έχουμε στον εργαστηριακό μας τομέα, μπορούν να εξετάζονται τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν σε περίπου 45 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό ότι η διάγνωση γίνεται πολύ πιο σύντομα όπως και η αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού. Ο κάθε ένας που κάνει το τεστ στο Νοσοκομείο, παραμένει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Το εργαστηριακό μας τμήμα έχει ενισχυθεί με έξι άτομα.

Όλα τα τελευταία κρούσματα που έχουμε ανιχνεύσει, είναι ασυμπτωματικά, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία αλλά έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Όποιος αισθανθεί κάποια συμπτώματα, αν είναι εμπύρετος και ο πυρετός επιμένει, μπορεί να έρθει στο Νοσοκομείο, να εξετασθεί και να κάνει το τεστ. Ο ρόλος του Νοσοκομείου έχει να κάνει με το επείγον. Αυτό σημαίνει, ότι δεν μπορεί όποιος θέλει, χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα, καθαρά και μόνο για ψυχολογικούς λόγους, να έρχεται στο Νοσοκομείο και να ζητά να του γίνει το τεστ.

Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρότι είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο θα πάρει και τις απαραίτητες οδηγίες. Αν για παράδειγμα υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε χώρο εργασίας, αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος μπορεί να κάνει και μαζικά τεστ στους εργαζόμενους, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν την επόμενη ημέρα.

Όταν επιβεβαιώσουμε ένα θετικό κρούσμα, το δηλώνουμε σε on time χρόνο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υπάρχει, στον ΕΟΔΥ. Αυτό αφορά τον οποιοδήποτε ελέγχεται εντός του Νοσοκομείου και ανιχνεύεται θετικός, είτε πρόκειται για Ζακυνθινό, Έλληνα, ή αλλοδαπό.

Δείγμα που βγαίνει θετικό από τεστ που έγινε στο αεροδρόμιο, δεν καταγράφεται από εμάς αλλά από τον ΕΟΔΥ.

Έχει αυξηθεί ο όγκος των δειγμάτων που εξετάζουμε, αφενός διότι όταν επιστρέφουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου από τις διακοπές του, κάνουν όλοι υποχρεωτικά το τεστ, και αφετέρου γιατί αποφασίσαμε, η επιτροπή λοιμώξεων των Νοσοκομείου μας, μετά και από δική μου εισήγηση, να κάνουμε το τεστ σε όλες ανεξαιρέτως τις εισαγωγές που γίνονται στο νοσοκομείο, όπως επίσης και στα έκτακτα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε. Άρα, καθημερινά πλέον, κάνουμε περίπου 25 με 30 τεστ.

Αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, νοσηλεύονται δύο περιστατικά που και δεν αφορούν κορωνοϊό. Έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου διευθυντή στη ΜΕΘ, στην οποία ο ιατρός εντατικολόγος κ. Λογοθέτης, είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος. Τώρα εργάζεται στην Πάτρα, αλλά έρχεται και κάνει κάποιες εφημερίες. Θεωρώ ότι σύντομα, ο κ. Λογοθέτης θα εργάζεται μόνιμα στο Νοσοκομείο μας.

Περιμένουμε την δεύτερη σειρά του λοιπού επικουρικού προσωπικού, περίπου 47 άτομα. Έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις. Επίσης έχουν προκηρυχθεί και άλλες εννέα θέσεις ιατρών, αλλά δυστυχώς μιλάμε για μια χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο στους γιατρούς για να έρθουν, και θεωρώ πως αν μειωθεί ο χρόνος από τα πέντε στα δύο χρόνια, που υποχρεούται να εργαστεί ένας γιατρός στο νησί, θα αποτελέσει το πιο σημαντικό κίνητρο.

Συστήνω ψυχραιμία σε όλους, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 1 times, 1 visits today)