Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Γιώργος Αρμένης
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου

Αφού εκλέξαμε έναν κλόουν, θα έχουμε ένα τσίρκο…

Πε 7/01/2021

<

«Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος, αν μέσα σε αυτές τις οκτώ σελίδες του προγράμματος και του απολογισμού της δημοτικής αρχής, υπήρχαν έργα που θα είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Ο κ. Αρετάκης κάνει έναν απολογισμό λες και είναι ένας εξωθεσμικός παράγοντας και όχι Δήμαρχος, λες και συζητά με τους συγχωριανούς του σε ένα καφενείο αυτά τα θέματα, ως ένα τρίτο πρόσωπο.

Ο κ. Αρετάκης είναι ήδη Δήμαρχος εδώ και 15 μήνες και θα έπρεπε σήμερα να είχε κάνει έναν απολογισμό για αυτά που ο ίδιος έχει πράξει, αντίθετα εξακολουθεί να αναφέρεται στα κακώς κείμενα του Δήμου που έρχονται από το παρελθόν. Άραγε πότε θα αναλάβει δράση για αυτά που με λόγια καταγγέλλει; Εγώ μαζί και με άλλους συναδέλφους της αυτοδιοίκησης, δεν περιοριστήκαμε στα λόγια, έχουμε κάνει πράξεις, υποβάλαμε μηνυτήριες αναφορές και οδηγήσαμε υποθέσεις του Δήμου στη δικαιοσύνη. Ο κ. Αρετάκης, για όλα αυτά που λέει ότι διαπιστώνει τι έχει κάνει έστω σε διοικητικό επίπεδο;

Θα αναφέρω κάτι εύστοχο που άκουσα χθες να λέγεται για τον Πρόεδρο Τραμπ, αναφορικά με τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες «αφού εκλέξαμε έναν κλόουν, θα έχουμε ένα τσίρκο». Το επαναλαμβάνω και εγώ για την εκλογή του κ. Αρετάκη.

Θυμάμαι την εποχή που ο ίδιος ήθελε να αλλάξει την μελέτη για το εργοστάσιο στον Λίβα. Θυμάμαι όταν γυρνώντας στη Ζάκυνθο, μετά τις επαφές του στα Υπουργεία, μας έλεγε ότι κατάφερε να πάρει την αναβολή του έργου. Όμως αυτή η αναβολή είχε έρθει ήδη από το κράτος μήνες νωρίτερα, άρα μας έλεγε ψέματα. Τότε χτύπησαν και τα πρώτα καμπανάκια στα αυτιά μου για τον κ. Αρετάκη.

Ο κ. Αρετάκης στον απολογισμό του δεν κάνει παρουσίαση κάποιου έργου που ο ίδιος ολοκλήρωσε, αλλά αναφέρεται σε έργα που συνεχίζονται, έργα που προέρχονται από την προηγούμενη Δημαρχιακή θητεία, έργα τα οποία δεν τα εντάσσει στη ΣΑΤΑ του Δήμου. Είναι έργα με κρατικές δημόσιες χρηματοδοτήσεις, μέσω προγραμμάτων, ΕΣΠΑ, έκτακτων χρηματοδοτήσεων λόγω του Ιανού και έργα που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κολοκοτσά. Έλεγε ο κ. Αρετάκης ότι δεν θα πάνε χρήματα σε μικρά έργα, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν, αλλά σε μεγάλα έργα υποδομών. Τελικά όμως αναφέρεται σε έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Έχουν περάσει τέσσερεις μήνες από τις καταστροφές που έφερε στο νησί ο κυκλώνας Ιανός, και ακόμα το 1ο Κοιμητήριο είναι κλειστό. Με την ευθύνη και το φιλότιμο των εργαζόμενων στο Κοιμητήριο, μπορεί ο κόσμος να επισκεφθεί ένα ταφικό μνημείο.

Έκανε ο Δήμαρχος καμιά παρέμβαση στα Καμίνια, εκεί όπου κινδύνευσαν να πνιγούν άνθρωποι;

Έχει πάρει διαζύγιο ο Δήμαρχος με τα προβλήματα που αφορούν την πόλη και τις Κοινότητες. Τελικά, το μόνο έργο που ολοκλήρωσε, έστω και καθυστερημένα, ήταν η κοπή των χόρτων και ο καθαρισμός των τάφρων, αυτονόητα και αναγκαία έργα που γίνονται κάθε χρόνο. Ο Ζακυνθινός θέλει να δει αποτελέσματα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ο Δήμαρχος κάνει λόγο για μια εσφαλμένη κανονιστική. Γιατί όμως δεν έχει φέρει και δεν έχει εφαρμόσει την δική του κανονιστική;

Κανένα έργο αντικατάστασης κεντρικού αγωγού ύδρευσης δεν εκτελείται. Ούτε καν σύμβαση δεν υπάρχει.

Το έργο της κατασκευής παιδικών χαρών έρχεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως και η ανακαίνιση παιδικών σταθμών.

Για τα έργα στα σχολικά κτήρια, η χρηματοδότηση έρχεται μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» και είχε δρομολογηθεί από την δημοτική αρχή Κολοκοτσά.

Μου είχε πει ο κ. Αρετάκης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν του άρεσε το πρόγραμμα ανάπλασης της πόλης και για αυτό δεν κατέθεσε πρόταση με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση. Τώρα φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη και μιλά για ανάπλαση πόλης.

Είναι ψέμα ότι ο Δήμος μας ολοκλήρωσε τον καθαρισμό των χωματερών, και επίσης είναι σαφές ότι δεν προχώρησε καθόλου στην αποκατάσταση του Σκοπού. Έχω λάβει ανησυχητικές πληροφορίες για την λειτουργία του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Επιτέλους, να αρχίσει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Στον απολογισμό του ο κ. Αρετάκης αναφέρει ως ένα έργο που ο ίδιος κατάφερε να ολοκληρώσει, τη λειτουργία του βιολογικού στο ΧΥΤΑ του Σκοπού. Μα ο βιολογικός αυτός ουδέποτε λειτούργησε και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Καλαμακιώτες.

Ο κ. Αρετάκης ενώ πέταγε λάσπη κατά πάντων, ενώ έκανε καταγγελίες κατά της εταιρείας «Μεσόγειος» όπως και κατά της εταιρείας που έχει αναλάβει την αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου φωτισμού, έρχεται τώρα και συνεργάζεται μαζί τους. Αφού όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος οι συμβάσεις είναι καταχρηστικές γιατί δεν προσφεύγει στην δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου μας ως έχει υποχρέωση;

Το έργο του δρόμου πρόσβασης στον Λίβα, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων, έρχεται από το παρελθόν, από το έργο το οποίο κατάγγελνε ο κ.Αρετάκης, παρόλα αυτά σήμερα το παρουσιάζει ως δικό του.

Ο κ. Αρετάκης στον απολογισμό του εντάσσει ακόμα και αυτά τα έργα τα οποία προσπάθησε να μη υλοποιηθούν παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμίζω ότι είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γιατί δεν ήθελε να γίνει το έργο της ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη, το οποίο όμως θα το κάνει τελικά, χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στην αρχική μελέτη του έργου.

Λέει ο κ. Αρετάκης ότι θα κατασκευάσει ξενώνες και πινακοθήκη στις Βολίμες και μάλιστα θα συνδράμει με δικά του χρήματα. Και πάλι προωθεί το πρόσωπο του ευεργέτη. Δεν κατακρίνω την πρόθεσή του, όμως αυτό δεν θα έρεπε να αποτελεί μέρος ενός προγραμματισμού έργων του Δήμου και βέβαια αυτό το έργο δεν είναι μπορεί να είναι στις προτεραιότητες μας ως Δήμος. Δεν είναι Δήμαρχος Βολιμών ο κ. Αρετάκης, αλλά όλης της Ζακύνθου. Τον ενδιαφέρει μόνο να αφήσει την σφραγίδα του ονόματος ενός ευεργέτη.

Μετά από πολύμηνη απραξία, έρχεται τώρα που ξέρει ότι έχει δρομολογηθεί η διάνοιξη δρόμου διαφυγής από το Ναυάγιο και επιδιώκει με χρήματα του Δήμου να κατασκευάσει έναν 2ο δρόμο διαφυγής όταν παράλληλα γνωρίζει ότι ήδη προωθείται το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την ίδρυση φορέα. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Ο κ. Αρετάκης ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί κριτική για το παρελθόν και την κακοδαιμονία που ταλανίζει τον Δήμο, κι όμως ακολουθεί τις ίδιες μεθόδους κάνει και αυτός τα ίδια πράγματα. Είναι χαρακτηριστική η αοριστία των περιγραφών των έργων που αναφέρει στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Είναι επίσης γνωστό ότι έχει καταγγελθεί για ρουσφετολογικές πρακτικές που εφαρμόζει εκμεταλλευόμενος ακριβώς αυτή την αοριστία στις περιγραφές των έργων.

Ο κ. Αρετάκης κάνει αναφορά σε δήθεν ολοκληρωμένα έργα που ακόμα είναι στο στάδιο των μελετών. Καλά κάνει και συντάσσει μελέτες, γιατί μέσω αυτών μπορεί κανείς να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις, αλλά ακόμα και τις μελέτες τις είχε καταγγείλει.

Σε ότι αφορά τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος στον απολογισμό του για τις κοινωνικές δομές του Δήμου και την προσφορά τους, αρκεί να αναφέρω ότι είναι τραγικό να σιτίζονται στη Ζάκυνθο από τις κοινωνικές δομές του Δήμου μόνο 35 άτομα όταν στην Λευκάδα σιτίζονται χίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, μετά τις αποφάσεις της πολιτείας έχουν εξαπλασιαστεί τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων στη Ζάκυνθο, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του νησιού, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, θα πληρώσουν περισσότερα δημοτικά τέλη τα οποία από το νόμο είναι ανταποδοτικά. Δυστυχώς δεν βλέπω να προσαρμόζεται ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής στα νέα δεδομένα, ώστε να ξέρουμε πως θα διαχειριστεί αυτά τα έσοδα.

Ως παράταξη, για να συντάξουμε το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα, ξεκινήσαμε έναν διάλογο με τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Δεχτήκαμε σοβαρές καταγγελίες περί εκβιασμών ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μην παραστούν σε αυτή τη συζήτηση. Είχαμε καταγγελίες για εκβιασμούς από δύο Αντιδημάρχους, τον κ. Πάστρα και τον κ. Κάνδηλα. Το τεχνικό μας πρόγραμμα έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες με βάση το νόμο και παρά το φόρτο εργασίας που γνωρίζω ότι έχουν, έχουν και την υποχρέωση να συνεργαστούν μαζί μας για την ολοκλήρωση του, όπως συνεργάστηκαν και με την Δημοτική Αρχή.

Είναι πλαστός ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής που ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, προβλέπει να παραμείνουν στο ταμείο τα χρήματα που ήδη έχουν συγκεντρωθεί.
Εμείς θέτουμε δύο προϋποθέσεις ως προς τον προϋπολογισμό. Πρώτον, να επιχορηγηθούν, οι οικογένειες της Ζακύνθου που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, φυσικά μέσα από μία σειρά κριτηρίων, με ένα εκατομμύριο ευρώ. Ως δεύτερη προϋπόθεση, ζητάμε να μπουν κωδικοί σε όλα τα έργα που αναφέρει η Δημοτική Αρχή, ώστε να μπορούμε να τα ελέγξουμε.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 173 times, 173 visits today)