Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Current show

Background

Τάσος Πλέσσας
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

Απομακρύνθηκαν οι κάδοι από την Παραλιακή – Είναι θέμα αισθητικό, δημόσιας υγείας και νομιμότητας

Πα 3/07/2020

<

«Η παραλιακή οδός είναι ένας χώρος περιπάτου πρώτα από όλα για εμάς τους Ζακυνθινούς αλλά και για τους τουρίστες, είναι επίσης η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες που φτάνουν στο νησί μας με σκάφος. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων κατά μήκος της οδού και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής υποβάθμισης, είναι θέμα δημόσιας υγείας και νομιμότητας. Απαγορεύεται εκ του νόμου η τοποθέτηση κάδων στην παραλιακή οδό εκτός και αν αυτοί οι κάδοι εξυπηρετούν τις ανάγκες του λιμανιού. Ο νόμος είναι σαφής και προσωπικά λόγω και επαγγέλματος δεν μου επιτρέπεται να παρανομώ, είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό προσπαθούσα να εξηγήσω και σε ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με ρωτούσαν. Άλλωστε, ποτέ δεν είχαμε κάδους απορριμμάτων στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, μεταφέρθηκαν εκεί πριν από λίγα χρόνια, κάτω από έκτακτες συνθήκες.

Από τις αρχές Μαρτίου υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής για την απομάκρυνση των κάδων από την παραλιακή οδό. Αυτή η απόφαση κοινοποιήθηκε άμεσα τότε στην Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο. Είναι σύμφωνο και το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης, το οποίο πριν από 15 ημέρες, αποδέχθηκε ομόφωνα την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής. Εφαρμόσαμε την απόφαση μας και έτσι έχουν ήδη απομακρυνθεί οι κάδοι από την οδό Λομβάρδου, πλέον έχουμε μια καθαρή παραλιακή.

Ερχόταν το απορριμματοφόρο για την αποκομιδή και ο κάδος συμπίεσης του οχήματος ήταν τρύπιος, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα ζουμιά στο οδόστρωμα, να υπάρχει έντονη δυσοσμία και βρωμιά, κάτι που δεν μπορούσα να αποδεχτώ και που βέβαια εγκυμονούσε και κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Έχω προσπαθήσει να συνεργαστώ με τον Δήμο, αλλά δεν έχουν ευοδωθεί οι προσπάθειές μου. Υπάρχει η μία πλευρά που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και η άλλη πλευρά που δημιουργεί το πρόβλημα.

Παρατήρησα στις 5 το απόγευμα, να πηγαίνουν πολίτες τα σκουπίδια τους στους κάδους, όπως και επιχειρηματίες, μπροστά από τα καταστήματά τους. Την ίδια ώρα, Ζακυνθινοί που τους γνωρίζω και που μένουν σε χωριά, έρχονταν και πέταγαν τα σκουπίδια τους σε κάδους της παραλιακής. Παρακαλώ άπαντες, κατοίκους της Κ. Λομβάρδου και καταστηματάρχες, να μην εναποθέτουν πλέον τα σκουπίδια τους εκεί και να μην μετακινούν κάδους, διαφορετικά θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κάτι για το οποίο έχω ενημερώσει το Λιμεναρχείο. Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με κανέναν, αλλά πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οφείλουμε να προασπίσουμε το καλό μας πρόσωπο.

Την περασμένη Τρίτη, η Λιμενική Επιτροπή προχώρησε σε διαγωνισμό για να ανελκυσθούν και να απομακρυνθούν τα ναυάγια εντός της Μαρίνας. Υπάρχει ιδιώτης που ενδιαφέρεται να αναλάβει αυτή την διαδικασία. Εντός διμήνου θα έχει καθαρισθεί η τουριστική μαρίνα. Παράλληλα ενημερώνω ότι όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σκάφη τους στην μαρίνα πρέπει άμεσα να τα απομακρύνουν. Η μαρίνα θα περιφραχτεί και θα τοποθετηθούν κάμερες σε όλο το μήκος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού για λόγους ασφαλείας, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία.

Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο, δεν καταβάλλονται τέλη παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και αναμένουμε νέα Υπουργική απόφαση για το διάστημα από τον Ιούνιο και μετά.

Με απασχολεί σοβαρά η πλατεία του Άμμου. Παρότι φέτος είναι συρρικνωμένα τα έσοδά μας, θα συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής, για τις κατασκευές εκεί και το υπαίθριο εμπόριο. Θα πρέπει να περιοριστούν αυτά τα κιόσκια σε αριθμό και να βελτιωθεί αισθητικά η εικόνα τους.

Συνομιλώ με τους ιδιοκτήτες ημερόπλοιων, και έχω μιλήσει και με τον πλοιοκτήτη κ. Βουτυράκο, του οποίου τα πλοία δένουν στο μπαστούνι του Αγίου Νικολάου. Διέκρινα διάθεση συνεργασίας και μόλις απομακρυνθούν τα ναυαγισμένα πλοία από την Μαρίνα θα μεταφερθούν εκεί όλα τα ημερόπλοια με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας των πλοίων. Μέχρι τότε τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τα ημερόπλοια δε θα παραμένουν στην πλατεία των πεσόντων για να μην συμβάλουν στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Θα αποβιβάζουν τους επιβάτες και θα απομακρύνονται.

Ως Λιμενικό Ταμείο έχουμε δώσει το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η εμποροπανήγυρη του Αγίου Διονυσίου. Από εκεί και πέρα θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι, λόγω κορωνοιού, με κάποια κυβερνητική απόφαση.

Η προηγούμενη διοίκηση, το 2019 είχε επικαιροποιήσει παλαιότερη απόφαση του 2013 που αφορούσε το λιμανάκι του Κερίου, την κυριότητά του οποίου ζήτα το Λιμενικό Ταμείο. Αυτό είναι κάτι που μας διευκολύνει για να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης του όπως αυτό προγραμματίστηκε από την Περιφέρεια.

Περίπου στις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στο λιμάνι, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 2018. Ουσιαστικά οι εργασίες από τον ανάδοχο εργολάβο έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά βρίσκονται σε στάδιο γραφειοκρατίας.

Συνομιλώ με τον Δήμαρχο. Τον παρακαλώ και σήμερα, να μου παραδώσει την τεχνική περιγραφή που του έχω ζητήσει, ώστε να μπορέσω βάψω τις δέστρες στο λιμάνι, όπως επίσης και την τεχνική περιγραφή για την συντήρηση της περίφραξης της παιδικής χαράς πίσω από τον κόκκινο βράχο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 149 times, 1 visits today)