Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Γιώργος Αρμένης
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου

Χρήματα που η πολιτεία έδωσε για τα σχολεία μας μένουν αναξιοποίητα στον κουμπαρά του Δήμου

Τε 16/09/2020

<

«Δεκαοκτώ συνάδελφοι υπογράψαμε ένα αίτημα για να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας και αυτό προέκυψε από συζητήσεις που είχαμε με εκπαιδευτικούς, με διευθυντές σχολείων, με συνδικαλιστικούς φορείς και με αφορμή την καταγγελία προς την Εισαγγελία Ζακύνθου που έγινε από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Ζοφερό το φόντο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και είμαι επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα της συζήτησης. Μόνο υποσχέσεις ακούσαμε. Αυτό που καταγράφηκε είναι, ότι από πέρυσι τον χειμώνα τα σχολεία μας είναι εγκαταλελειμμένα. Εμείς ως παράταξη τα είχαμε αναδείξει όλα αυτά από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Δήμος μας έχει καταγεγραμμένες πιστώσεις για τα σχολεία μας, αυτά τα χρήματα υπάρχουν και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου μας. Τα έχει αποθηκεύσει στον κουμπαρά του Δήμου ο κ. Αρετάκης. Είναι χρήματα που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν για τα σχολεία μας, δηλαδή για το λόγο που δόθηκαν από την πολιτεία.

Είχαμε ποσό ύψους 531 χιλιάδων ευρώ για άμεσες πιστώσεις, και ένα ακόμα ποσό ύψους 300 χιλιάδων ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άμεσες παρεμβάσεις στα σχολεία μας, για καθαρισμούς, ακόμα και για καθαρίστριες. Δυστυχώς η απραξία και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής είναι πλήρης.

Φτάσαμε στο σημείο, την περασμένη Κυριακή, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να καλεί ο Δήμαρχος τους διευθυντές των σχολείων για να πάρουν μάσκες και αντισηπτικά, και να τους κάνει προσωπικές συνεντεύξεις, για να μάθει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους. Αυτό ήταν μέγιστη προσβολή για τον εκπαιδευτικό κόσμο της Ζακύνθου. Έχουμε μια ανάλγητη Δημοτική Αρχή που προσβάλλει τους Ζακυνθινούς. Φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουμε που γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο και συζητάμε για τα σχολεία μας.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μάθαμε από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, ότι τώρα τα πράγματα μπαίνουν στο σωστό αυλάκι. Και τα λένε αυτά, αυτοί που έκαναν την καταγγελία στην Εισαγγελία Ζακύνθου.

Η πανδημία εξαπλώνεται, υπεύθυνος για την καθαριότητα και τις απολυμάνσεις στα σχολεία είναι ο Δήμος. Η πρότασή μου στο Δ.Σ. ήταν να αποτελέσουν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν και μαζί με την καταγγελία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων και όσα καταγεγραμμένα δεν έχουν γίνει στα σχολεία μας, με ευθύνη του Δήμου, να κατατεθούν στον Εισαγγελέα.

Η παρουσία του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σημαντική και δείχνει την ευαισθησία του. Κανείς δεν ζητά χρηματοδότηση χωρίς να έχει έτοιμη την μελέτη. Ας βγάλει ο Δήμαρχος τις μελέτες που λέει ότι έχει, ας τις επικαιροποιήσει και ας τις προωθήσει.»

 

Σας παραθέτω την θέση της παράταξης μας που διατυπώθηκε το Νοέμβριο του 2019. Είναι υπαρκτές πιστώσεις και διεκδικούμενα έργα του Δήμου μας.

Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής εμπεριέχεται στις λέξεις: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ- ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ-ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ


ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ | Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ | Ζάκυνθος 25-11-2019

Αναμφίβολα πρώτη προτεραιότητα του Δήμου μας πρέπει να αποτελέσει η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχολικά κτίρια. Ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς αποκαλύφθηκαν τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και υπάρχουν σοβαρότατες ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών μας.
Όλοι οι συλλογικοί φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες συμφωνούν και ενεργοποιούνται ώστε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής των κτιριακών υποδομών.

Ο κατάλληλος χρόνος για εργασίες στα σχολεία μας απωλέσθη τους καλοκαιρινούς μήνες όπου θα μπορούσε να εκτελεσθούν οικοδομικές εργασίες.
Η Δημοτική Αρχή όμως έδειξε ότι δεν είχε κανένα σχέδιο δράσης και παρέμβασης, αντίθετα παρενέβη στις τεχνικές υπηρεσίες ώστε να μην υλοποιηθεί κανένα έργο.
Σκοπός της παρέμβασης μας όμως δεν είναι να γυρίσουμε στο παρελθόν και να ασκήσουμε εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση.
Σκοπός μας είναι να μάθουν οι Ζακυνθινοί , οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας για τις εργασίες αυτές, τις προοπτικές που υπάρχουν για διεκδίκηση πιστώσεων από την Κυβέρνηση και τις διοικητικές παρεμβάσεις που οφείλει να πραγματώσει ο Δήμος μας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις υπάρχουσες άμεσες πιστώσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας:

A.

15.7331.017 Επισκευή-Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων Δήμου Ζακύνθου (ΟΣΚ 2018) – 95.500 €

15.7331.019 Επισκευή-Συντήρηση Σχολικών Κτιρίων Δήμου Ζακύνθου (ΟΣΚ 2019) – 140.700 €

30.6117.015 Αμοιβή Μηχανικού για εργαστηριακές Μετρήσεις, αξιολόγηση ανθεκτικότητας Υλικών Δημ. Κτιρίων (ΣΑΤΑ 20160)

– 9.000 €

30.7326.030 Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού (ΣΑΤΑ2015) – 7.200 €

30.7331.197 Δημοτικά κτίρια ΔΕ Ελατίων (ΣΑΤΑ 2016) – 5.000 €

30.7331.202 Δημοτικά Κτίρια Δ.Ε Αλυκών(ΣΑΤΑ 2016) – 12.000 €

30.7331.206 Δημοτικά Κτίρια Δ.Ε Αλυκών(ΣΑΤΑ 2017) – 9.500 €

30.7331.208 Δημοτικά κτίρια ΔΕ Ελατίων(ΣΑΤΑ 2017) – 10.000 €

30.7331.209 Δημοτικά Κτίρια ΔΕ Λαγανά(ΣΑΤΑ2017) – 9.500 €

60.7331.001 Επισκευή και συντήρηση Σχολικών κτιρίων ( ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ΚΕ 2017ΣΕ05500010) ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΟ

– 233.200 €

ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΕΣΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ : 531.000  €

Β. ΑΜΕΣΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

  1. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II : Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας: 100.000 €
  2. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ: Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες: 240.000 €

ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ : 340.000 €

 

Γ. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ

ΚΩΔ. ΤΠΔ 52105 : ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 929.400 €

Απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την αποδοχή της χρηματοδότησης και την ένταξη της στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Δ. Μετά τους σεισμούς με προτροπή της Κυβέρνησης κατατέθηκαν από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ δύο αιτήματα για χρηματοδότηση :

  1. Αίτηση επιχορήγησης του Δήμου μας με το ποσό των 10.000.000 € για την κάλυψη των αναγκών στατικής ενίσχυσης, συντήρησης και ηλεκρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση των φθορών που έχουν προκύψει σύμφωνα με τις εκθέσεις μετά από αυτοψίες και ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ.
  2. Επιχορήγηση του Δήμου μας με το ποσό των 1.833.836,77 ΕΥΡΩ για την κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας προσωπικού που θα προσληφθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών και προμήθειας υλικών αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των φθορών που έχουν προκύψει.

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

Ε. Η Δημοτική Αρχή επιτέλους ας δημιουργήσει συνεργείο αντιμετώπισης των μικρών καθημερινών προβλημάτων λειτουργίας των σχολείων.

Πέρα από τις γενικές διεκδικήσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που μας συνεγείρουν ας δώσουμε στα σχολεία αυτά που μπορούμε και είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 1 times, 1 visits today)