Current track

Title

Artist

Background

Παύλος Καψαμπέλης
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου

Δεν αξιοποιήσαμε τον χρόνο μετά το πρώτο lockdown ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Πα 6/11/2020



  • Πιστεύω ότι θα πάμε με καθεστώς καραντίνας μέχρι τις 10 Ιανουαρίου
  • Ο ιός είναι πιο επιθετικός, από ότι ήταν τον περασμένο Μάρτιο, έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις

«Θεωρώ ότι τα μέτρα ελήφθησαν στην σωστή ώρα, δεν έχει και τόση σημασία να συζητάμε για μία εβδομάδα πριν ή μετά. Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με μεγάλη ευθύνη και των πολιτών που δεν τα τήρησαν τα μέτρα, ήταν αναγκαστικό το γενικό lockdown. Ακολουθούμε ότι κάνει όλη η Ευρώπη. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν αυτοχαρακτηριστεί ως ειδικοί οι οποίοι λένε και πιστεύουν ότι θέλουν, δεν θα μπω στη διαδικασία να τους σχολιάσω.

Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Δεν βλέπω να τηρούνται και αναφέρομαι και στη Ζάκυνθο. Δεν γίνεται να βλέπω σε κάποιες επιχειρήσεις τον κόσμο να συνωστίζεται σαν τσαμπιά. Ας αναλογιστούμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού στον κλειστό χώρο είναι μεγαλύτερη κατά δέκα φορές από ότι στον ανοικτό χώρο. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου, μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου, αν δούμε ότι συνεχίζεται αυτή η εικόνα, και κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την δημόσια υγεία, θα αποταθούμε στη δικαιοσύνη.

Το lockdown έγινε για προληπτικούς λόγους, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Η μάχη δίνεται σε δύο μέτωπα. Αφενός να καθυστερήσουμε την εξάπλωση σε όσο το δυνατόν λιγότερο πληθυσμό και αφετέρου να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα χρειασθεί να νοσηλευτούν ή και να εισαχθούν σε κάποια ΜΕΘ. Έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό νέων που θεωρούμε ότι φέρει τον ιό αλλά είναι χωρίς συμπτώματα, έχουμε αυτούς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, έχουμε αυτούς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και αυτούς που θα χρειασθεί να διασωληνωθούν. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειασθεί ένας ασθενής να διασωληνωθεί, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τώρα ο ιός είναι πιο επιθετικός από ότι ήταν τον περασμένο Μάρτιο, έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα επέκτασης του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Αν τηρηθούν πιστά τα μέτρα για τρεις εβδομάδες θα μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, σχεδόν θα μηδενιστούν. Είμαι όμως επιφυλακτικός για το αν θα τηρηθούν τα μέτρα. Είμαι επιφυλακτικός και για την υγειονομική εικόνα της Ζακύνθου. Πρόκειται να επαναπατριστούν περίπου 500 φοιτητές, θα επιστρέψουν από πόλεις που βράζουν από τον κορωναϊό, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και ο Βόλος. Αυτό είναι προβληματικό. Ξέρω πολλούς γνωστούς μου που προσπάθησαν να κάνουν στα παιδιά τους το τεστ στις πόλεις που φοιτούν, ή τους ζήτησαν να περιοριστούν στο σπίτι με το που ήρθαν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι γονείς που λένε ότι το παιδί μου δεν έχει τίποτα και δεν χρειάζεται να κάνει το τεστ. Εδώ υπάρχει ο παράγοντας της ατομικής ευθύνης. Δεν γίνεται να βάζουμε έναν αστυφύλακα δίπλα σε κάθε έναν πολίτη.

Θεωρώ ότι δεν αξιοποιήσαμε το χρονικό διάστημα από τη λήξη του πρώτου γενικού lockdown τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τώρα, ώστε να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν έχουν γίνει πολλές προκηρύξεις και προσλήψεις ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Η προηγούμενη ηγεσία δεν το έκανε επί πέντε χρόνια λόγω των ιδεολογικών της απόψεων, ενώ η παρούσα ηγεσία είναι φοβική απέναντι σε συντεχνίες, όπως είναι και η Πανελλήνια Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, που δεν θέλει να αλλάξει το υπάρχων στάτους. Η κάθε κυβέρνηση, και αυτή όπως και η προηγούμενη, λέει ότι προκηρύσσει θέσεις, αλλά ξέρει ότι με μισθό 1.200 ευρώ δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο πρωτοδιοριζόμενος γιατρός. Δεν δίνονται από την πολιτεία τα απαραίτητα κίνητρα και ο γιατρός είναι απρόθυμος να διοριστεί στο δημόσιο. Εμείς ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στον οποίο εγώ είμαι αντιπρόεδρος, τα έχουμε πει αυτά προς την πολιτική ηγεσία.

Τώρα προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο ως προς την διαχείριση της κατάστασης μέχρι να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση κατά του κορωναϊού, το εμβόλιο και μια καλύτερη θεραπευτική αγωγή. Η επιτροπή των επιστημόνων εισηγήθηκε μέτρα στον Πρωθυπουργό ο οποίος έπραξε σωστά, άκουσε τον γιατρό και όχι τον οικονομολόγο.

Αν χρειασθεί, η ΜΕΘ Ζακύνθου θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να δεχτεί και άλλα πλην του ενός κρούσματα κορωναϊού.

Πιστεύω ότι θα πάμε με καθεστώς καραντίνας μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background