Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης πρώην Ζακύνθου

Δεν θέλουν να ανοίξει το Ναυάγιο – Η περιουσία είναι δική μας και θα την κλείσουμε εντελώς

Πα 5/06/2020

<

«Η διαμόρφωση του χώρου στο Ναυάγιο και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα εκεί, οφείλεται σε δικές μου πρωτοβουλίες ως εκπροσώπου της εκκλησίας. Οι παρεμβάσεις στην έκταση αυτή έγιναν με την συνεργασία όλων αυτών που σήμερα φωνάζουν. Ο δρόμος που οδηγεί στο Ναυάγιο έγινε επί των ημερών μου και ασφαλτοστρώθηκε επί Νομαρχίας Τουρίκη. Παρακάλεσα τότε, σε προφορικό επίπεδο, τον Δασάρχη να φτιάξει τον δρόμο και το πάρκινγκ και ανταποκρίθηκε. Τα χρήματα για την πλατεία είχαν δοθεί επί Υπουργού Σουφλιά.

Στη συνέχεια κάναμε μελέτη για το κτίσμα στο πλάτωμα με σκοπό να το κάνουμε εκκλησιαστικό μουσείο και πήραμε την άδεια από τη Ναοδομία. Όταν άλλαξα την μορφή του κτίσματος, πήγα στην Πολεοδομία γιατί δεν μπορούσε να μετατραπεί και κάναμε επέκταση του κτιρίου, αύξηση στις τουαλέτες και αλλαγή της χρήσεως για να γίνει εστιατόριο. Έδωσε την έγγραφη συγκατάθεση του με σφραγίδα και υπογραφή ο τότε Δήμαρχος κ. Νίκος Ακτύπης, ο οποίος έπινε και έτρωγε εκεί μαζί μας στο μαγαζί, και έτσι βάλαμε ρεύμα. Τότε δεν είπε κανείς ότι δεν είναι δικό μας.

Αν αποφάσισε ο Δήμος να διεκδικήσει περιουσία στο Ναυάγιο είναι πολύ σημαντικό ότι επιτέλους θα ξεκινήσει να το κάνει, αλλά με την λογική ότι ο πατέρας μου μου είπε… ή ότι έχουμε συγκεντρώσει πενήντα υπογραφές ότι μας ανήκει η έκταση θα μπορούσα να μαζέψω και εγώ υπογραφές και να πω ότι μου ανήκει η πλατεία Σολωμού και αν δεν με ενοχλήσει κανένας θα πάρω με τον ίδιο τρόπο και το Ηρώο απέναντι. Πρέπει να διαβάσετε το γράμμα που στείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση του οποίου δεν ακούστηκε τίποτα για αυτό.

Δεν θέλουν να γίνει τίποτα στο Ναυάγιο για αυτό και δεν έγινε αναφορά για το ιδιοκτησιακό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουν μόνο από την θάλασσα να προσεγγίζει ο κόσμος το Ναυάγιο. Ποιος έκοψε τη ράμπα που είχαμε τοποθετήσει στο πλάτωμα; Δεν είχε ασφάλεια; Έπαθε ποτέ κανείς τίποτα τόσα χρόνια που το διαχειριζόμαστε;

Εμείς δεν φέραμε αντίρρηση για να λειτουργήσει το Ναυάγιο με τον τρόπο που ήθελε ο Δήμαρχος αλλά δεν θα αφήναμε την περιουσία μας να την εκμεταλλευτεί άλλος. Θα πρέπει όλοι να διαβάσουν την επιστολή του Υπουργείου Τουρισμού που αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη που είναι κλειστό το Ναυάγιο. Τι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο που λέει ποιος θα έχει πρόσβαση στην πλατεία του Ναυαγίου; Είναι πρόθεση καλής διάθεσης αυτή για να συνεργαστούμε και να ανοίξει το Ναυάγιο; Είναι δείγμα ότι θέλουν να ανοίξει το Ναυάγιο; Δεν θέλουν να ανοίξει το Ναυάγιο. Θέλουν να υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

Μήπως σας διαφεύγει σε ποιον ανήκει το μαγαζάκι που υπάρχει στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών; Εκεί που δίνουν και τα εισιτήρια;

Τι δουλειά έχει η Πολιτική Προστασία στο Ναυάγιο; Θα ρωτήσω εγώ τον Δασάρχη τι θα αποφασίσει για την δική μου περιουσία; Επειδή δεν του έδωσα πέντε εκατομμύρια, όταν μου ζήταγε, για να κάνει τον αποχαρακτηρισμό; Η πολιτική προστασία θα κρίνει αν τα μέτρα που λάβαμε είναι σωστά για την ασφάλεια των ανθρώπων. Θα αποφασίσει για το ιδιοκτησιακό; Τότε η δικαιοσύνη τι κάνει;

Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τα μέτρα ασφάλειας και για την προβολή του Ναυαγίου, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αν μας ρωτήσουν για να κάνουν παρεμβάσεις στην επίμαχη έκταση, για την ασφάλεια και την προβολή του μνημείου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, να δώσουμε οικόπεδα για να γίνουν όλα τα απαραίτητα για το άνοιγμα του Ναυαγίου, αλλά τα οικόπεδα θα τα δώσουμε εμείς. Δεν αρνούμαστε τίποτα αλλά δεν δέχομαι συζήτηση για το ιδιοκτησιακό.

Θα κάνουμε ότι πρέπει, δεν θα αφήσουμε κανέναν μα κανέναν να κάνει ότι θέλει στο Ναυάγιο, θα προβούμε σε ασφαλιστικά μέτρα. Η περιουσία είναι δική μας και θα την κλείσουμε εντελώς. Εάν δεν συνεργαστούν με την εκκλησία δεν θα ανοίξει ποτέ. Η εκκλησία έχει κοινωνικό έργο με εκείνον που συνεργάζεται και που το θέλει. Θα κάνω κοινωνικό έργο με το ζόρι, με κάποιον που δεν το θέλει;

Η εκκλησία έκανε τις δημοπρασίες, η εκκλησία μίσθωνε χώρο στο πλάτωμα για τους μικροπωλητές και οι εκάστοτε Δήμαρχοι έδιναν τις άδειες λειτουργίας για αυτά τα πόστα. Δεν έχω αποφασίσει αν θα κάνουμε δημοπρασία φέτος, το σκέφτομαι. Γιατί να μπούμε σε αυτή την ταλαιπωρία, να κάνουμε δημοπρασία, από την ώρα που ο Δήμαρχος δεν δίνει άδεια; Το περίπτερο που ο Δήμος είχε τοποθετήσει κάποτε στο Ναυάγιο, χωρίς να μας ρωτήσει, μετά από παρέμβαση μου το αφαίρεσε. Αν τώρα έχει κάτι αλλάξει να μας το πουν, να το ξέρουν και οι Ζακυνθινοί στις εκλογές για να ξέρει ο καθένας τι θα ψηφίσει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλα τα θρησκευτικά μνημεία όλης της περιοχής.

Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και στην υπόθεση της μεγάλης αγοραπωλησίας. Έχει ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας νέος Τερτσέτης στην δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ έχουμε απόφαση δικαστηρίου που λέει ότι στην επίμαχη έκταση δεν μπορεί να γίνει τίποτα γιατί ανήκει στην εκκλησία. Όλοι αυτοί, Δήμος, Περιφέρεια, Κράτος, κάτοικοι της περιοχής, ήρθαν στα δικαστήρια και υπεραμύνθηκαν της περιουσίας της Εκκλησίας. Ευθεία παρέμβαση έκαναν όλοι. Το επόμενο βήμα που θα κάνουμε είναι ο Άρειος Πάγος και μετά θα απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκκλησία δεν θα μείνει απαθής σε οποιαδήποτε μεθόδευση. Τώρα δικάζεται ο Παπαγγελόπουλος, μετά θα ακολουθήσει άλλος.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 230 times, 1 visits today)