Current track

Title

Artist

Background

Ιωάννα Αρβανιτάκη
Πρόεδρος Συλλόγου «Καθαρά Νερά», Εκπαιδευτικός Βιολόγος

Είμαι σοκαρισμένη από τα όσα είδα στο Λίβα – Θα πάμε στον Εισαγγελέα – Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολίτες

Τρ 3/11/2020



«Είμαι σοκαρισμένη από τα όσα είδα στο Λίβα, στις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων που επισκέφθηκα χθες για πρώτη φορά.

Ως βιολόγος που είμαι, στέκομαι ιδιαίτερα στις επιπτώσεις των προβλημάτων που διαπιστώσαμε για τις οποίες απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Υπάρχει η εντύπωση στην κοινωνία, ότι αν φύγουν τα σκουπίδια από το σπίτι μας και την γειτονιά μας, καθαρίσαμε. Δεν είναι όμως έτσι, πρέπει να αναρωτηθούμε που πάει το σκουπίδι αυτό. Πηγαίνει στον Λίβα, που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα καταφύγιο άγριων ζώων, κάτω από τον οποίο περνά ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού.

Διάβασα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την μονάδα στο Λίβα και είδα ότι ο νομοθέτης προβλέπει την τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών για την λειτουργία της μονάδας. Δυστυχώς αντί να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, λήφθηκαν ημίμετρα.

Διαπιστώσαμε υπερκορεσμό του χώρου με δεματοποιημένα απορρίμματα γιατί δεν λειτούργησε σωστά η ανακύκλωση. Το 80% των δεματοποιημένων απορριμμάτων που βρίσκεται στον Λίβα είναι ανακυκλώσιμα υλικά.
Ήταν μαζί μας χθες και ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων κ. Γκλαβάς, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τα όσα είδε, γιατί πολλοί ξενοδόχοι με ένα κόστος που επωμίζονται οι ίδιοι, κάνουν ανακύκλωση, αλλά τελικά αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν στον Λίβα. Το ίδιο ισχύει και για την ανακύκλωση που κάνουμε στα νοικοκυριά μας.

Οι εργαζόμενοι στον Λίβα δουλεύουν εκτεθειμένοι στο έλεος των καιρικών συνθηκών, καθώς το προβλεπόμενο στέγαστρο δεν κατασκευάστηκε ποτέ, και αυτό δεν είναι το μόνο κακό. Οι βροχές ποτίζουν τα εκτεθειμένα απορρίμματα και τα στραγγίδια πολλαπλασιάζονται. Πλέον μιλάμε για έναν άμεσο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν απέχουμε πολύ από το σημείο, να δούμε μια μέρα το νερό που όλοι μας χρησιμοποιούμε να έχει καφέ χρώμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. Παρότι όπως ενημερώθηκα, υπήρχε διαθέσιμο το σχετικό κονδύλι για την κατασκευή του στεγάστρου στον χώρο διαλογής της μονάδας, το ποσό αυτό μεταφέρθηκε σε άλλον κωδικό.

Επίσης στη μονάδα δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης. Τι θα γίνει στον Λίβα αν πιάσουν φωτιά τα σκουπίδια;
Όταν πρόσφατα ξέσπασε φωτιά στον ΧΥΤΑ της Κεφαλονιάς μέχρι και οι κάτοικοι των Βολιμών ένοιωσαν δυσφορία από τους επικίνδυνους καπνούς. Με την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς στον Λίβα θα καούν όλα τα πλαστικά και θα παραχθεί διοξίνη, που θα μολύνει όλο το νησί με δηλητήριο, που σημαίνει καρκίνος.

Η χθεσινή μας επίσκεψη στον Λίβα ήταν το πρώτο βήμα. Θα δρομολογήσουμε περαιτέρω ενέργειες, θα ενημερώσουμε τους πολίτες μέσω των social media, θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και για άλλη μια φορά θα πάμε στον Εισαγγελέα. Πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν οι πολίτες.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background