Current track

Title

Artist

Background

Γεράσιμος Αγαλιώτης
Παθολόγος, Εντατικολόγος, Επιμελητής Β ΜΕΘ Νοσοκομείου Ζακύνθου

Είμαστε δίπλα σε ασθενείς που βρίσκονται πιο κοντά στο θάνατο από ότι στη ζωή

Πε 26/11/2020



«Φυσικά και μπορούμε να διαχειριστούμε περιστατικά με λοίμωξη COVID-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Είναι σαφής η οδηγία του Υπουργείου Υγείας, όπου υπάρχει ΜΕΘ δεν μετακινούνται τα περιστατικά COVID, μένουν στο Νοσοκομείο υποστηρίζονται και αντιμετωπίζονται. O 56χρονος συμπολίτης μας, ο οποίος νοσηλευόταν με κορωναϊό στον θάλαμο αρνητικής πίεσης της ΜΕΘ, δεν είχε διασωληνωθεί, πήγε καλά, τα κατάφερε, πήρε εξιτήριο και πήγε σπίτι του. Δυστυχώς πριν από περίπου έναν μήνα, ένας άλλος ασθενής με COVID που ήταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, μετά από 25 ημέρες πραγματικής μάχης που δίναμε, δεν τα καταφέραμε και έφυγε από τη ζωή.

Το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο που σημαίνει ότι στελεχώνεται από βασικές ειδικότητές και δεν διαθέτει κάποιες εξειδικευμένες ειδικότητες, όπως π.χ. καρδιοχειρουργού, νευροχειρουργού, θωρακοχειρουργού, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλα τα περιστατικά, όπως π.χ. δεν μπορούμε να κρατήσουμε έναν πολυτραυματία. Βέβαια ένας τέτοιος ασθενής είτε για λόγους καιρικών συνθηκών είτε για λόγους ασφάλειας του ασθενούς, θα εισαχθεί στη δική μας ΜΕΘ θα σταθεροποιηθεί και εν συνεχεία θα διακομισθεί σε κάποιο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο που διαθέτει τις ζητούμενες ειδικότητες. Αυτό σημαίνει με όλες τις μονάδες θεραπείας των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων.
Στη ΜΕΘ βέβαια μπορούμε να υποστηρίξουμε περιστατικά με αναπνευστική ανεπάρκεια, όπως είναι τα περιστατικά με COVID-19, παθολογικά και χειρουργικά. Από τις 23 Μαρτίου που άνοιξε η ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας, έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά 42 περιστατικά, δηλαδή περίπου 5 περιστατικά το μήνα. Πέρα από τους ασθενείς με COVID έχουμε αντιμετωπίσει κάποια βαριά περιστατικά, δύο ασθενών από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Με το ειδικό σχέδιο που έχει εκπονήθηκε από την επιτροπή λοιμώξεων, για το Νοσοκομείο μας, όταν ξεκίνησε η πανδημία, έχουμε διαμορφώσει στο ισόγειο του ιδρύματος μια ειδική κλινική για ασθενείς COVID. Σε περίπτωση που οι ανάγκες αυξηθούν υπάρχει σχέδιο το οποίο μάλιστα τις τελευταίες είκοσι ημέρες επικαιροποιήθηκε για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε περισσότερα περιστατικά.

Την διακίνηση των κλινών της ΜΕΘ ανά την επικράτεια, την έχει αποκλειστικά το ΕΚΑΒ. Ήδη έχουμε νοσηλεύσει στην ΜΕΘ βαριά περιστατικά από άλλους νομούς, συμπολίτες μας οι οποίοι πήραν και εξιτήριο από εμάς. Στην ΜΕΘ μπορούμε να διαχειριστούμε περιστατικά CODID και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όμως από τη στιγμή που είμαστε νησί, πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι από την ηπειρωτική Ελλάδα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά από το νησί. Αν δεχτούμε περιστατικά COVID εκτός της Ζακύνθου υπάρχει περίπτωση το σύστημα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες. Οπότε στην παρούσα φάση είμαστε η έσχατη λύση για να δεχτούμε περιστατικά COVID από άλλα Νοσοκομεία της χώρας. Βέβαια αν παραστεί ανάγκη, θα το κάνουμε.

Η λειτουργία των κλινικών του Νοσοκομείου μας δεν σταματά λόγω του COVID. Φυσικά και μπορεί κάποιος να έρθει να κάνει τις εξετάσεις του, το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί. Καλό θα είναι βέβαια, πριν επισκεφθεί το Νοσοκομείο, να συμβουλευτεί πρώτα τον οικογενειακό του γιατρό και αυτό για μειωθεί η κοσμοσυρροή στα επείγοντα και να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού. Οι πολίτες μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς επισκεπτόμενοι το Νοσοκομείο, δεν χρειάζεται ο φόβος και πανικός. Τηρούμε με ευλάβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε γενικές γραμμές οι Ζακυνθινοί προσέχουν και τηρούν τα μέτρα, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Υπάρχουν όμως και αρκετοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν ακολουθούν τις οδηγίες. Μια αιτία που ξέφυγε η κατάσταση με αποτέλεσμα την σημερινή διασπορά έγκειται στο ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας ποτέ δεν πείστηκε ότι πράγματι υπάρχει ο κορωναϊός.
Εμείς ως γιατροί, ζούμε καθημερινά με τον κορωναϊό, έχουμε ζήσει με ασθενείς COVID, και με τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. Είμαστε γιατροί αλλά πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και μας στοιχίζει πάρα πολύ όταν χάνουμε έναν ασθενή, γιατί πραγματικά δίνουμε μια τεράστια μάχη. Πόσο δε μάλλον όταν χάνουμε νέους ανθρώπους από κορονοϊό.

Το τραγικό της υπόθεσης για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται με COVID, είναι πως δεν μπορούν να δουν τους συγγενείς τους αλλά και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν και είναι πάνω από το κεφάλι τους. Ακόμα και όταν τους αφυπνίζουμε από την καταστολή, βλέπουν μόνο δύο μάτια, βλέπουν ανθρώπους καλυμμένους με ολόσωμη στολή, άγνωστους προς αυτούς, και προσπαθούμε να τους μιλάμε για να τους βοηθήσουμε και ψυχολογικά.

Η επιδημιολογική μελέτη του κορωναϊού δεν στηρίζεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά κυρίως στηρίζεται στον αριθμό των θανάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε άλλους δείκτες. Το μείζον ζήτημα είναι ότι πλέον ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ και διασωλήνωση. Από τα 500 περίπου περιστατικά διασωληνώσεων που είχαμε, μέσα σε μόλις 4 ημέρες, πήγαμε στα 600 και αυτό σημαίνει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι το μείζον κριτήριο για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα μέτρα της γενικής καραντίνας. Αυτή η αυξητική τάση είναι ανησυχητική αν σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος για να εξέλθει κάποιος ασθενής με COVID-19 από μια ΜΕΘ είναι 15 με 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πέσει ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα και άρση του γενικού lockdown. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες από σήμερα για να γίνει αυτό. Πιστεύω ότι θα πάμε σίγουρα σε παράταση της καραντίνας, και μετά, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα δούμε πως θα πορευτούμε. Το μείζον πρόβλημα με τον κορονοϊό  δεν είναι τόσο πολύ η θνητότητα αλλά ότι είναι μια υπερμεταδοτική νόσος και εξ αυτού του λόγου ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα χρειαστεί ταυτόχρονα νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Το να γίνει άρση του γενικού lockdown και να πάμε σε ένα τοπικό μοντέλο καραντίνας, δεν σημαίνει ότι εξαλείφεται και ο κίνδυνος. Η τοπική άρση του lockdown εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το ότι τώρα η Ζάκυνθος παρουσιάζει μια καλή επιδημιολογικά εικόνα, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε νησί, είμαστε περισσότερο ασφαλείς. Η Κέρκυρα έχει κάθε μέρα 10 με 15 κρούσματα. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και στη Ζάκυνθο και αν αυτό συμβεί και ξεφύγει η κατάσταση, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

Στην αρχή της πανδημίας λίγες μέρες πριν ανοίξει η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, είχα την τύχη ή και την ατυχία αν θέλετε, να νοσηλεύσω  έναν συμπολίτη μας από τη Ζάκυνθο με COVID ο οποίος χρειάστηκε να δασωληνωθεί, ο ασθενής δυστυχώς κατέληξε. Τότε δεν γνωρίζαμε και πάρα πολλά σχετικά με τον κορωναϊό, τότε ότι γνωρίζαμε ήταν από μελέτες της Κίνας, και υπήρχε πολύ μεγάλος φόβος και από την δική μας την πλευρά. Έκτοτε υπάρχει πολύ μεγάλη πληροφόρηση από διάφορες χώρες που δέχτηκαν σφοδρό κύμα και πλέον γνωρίζουμε πολλά περισσότερα, όμως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία κατά του κορωναϊού.

Το μεγάλο ανάχωμα κατά της πανδημίας θα το έχουμε με τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο με τετράμηνο του 2021 θα είναι διαθέσιμα.

Αυτή τη στιγμή στελεχώνουμε τη ΜΕΘ Ζακύνθου, εγώ, ο κ. Τσουκαλάς και ο κ. Λογοθέτης που είναι και ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας. Έχουμε όμως και την πολύ σημαντική βοήθεια του αναισθησιολογικού τομέα του Νοσοκομείου, όπως συμβαίνει και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Στην δουλεία μας δεν υπάρχουν ωράρια, εμείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν γνωρίζουμε αργίες, γιορτές, μέρα η νύχτα. Είμαστε δίπλα σε ασθενείς που βρίσκονται πιο κοντά στο θάνατο από ότι στη ζωή. Έτσι καταφέρνουμε και βγάζουμε ανθρώπους από τις ΜΕΘ και δεν πρωτοτυπούμε εμείς στη Ζάκυνθο. Έτσι είναι οι γιατροί που εργάζονται στις ΜΕΘ, δουλεύουν με αυταπάρνηση, με γνώμονα πάντα την υγεία των ασθενών.»

 


Ακούστε την συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background