Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Γιώργος Αρμένης
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου

Εκφράζουμε μια συσσωρευμένη αγανάκτηση – Θέλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά μας και την δημοκρατική λειτουργία του Δ.Σ.

Τε 14/10/2020

<

«Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο διότι θέλουμε να διαφυλάξουμε αφενός την αξιοπρέπειά μας και αφετέρου την δημοκρατική λειτουργία του οργάνου.

Είναι διάχυτη η άποψη ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.  Ο πρόεδρος του Δ.Σ. οφείλει να συνδιαλέγεται με τους συμβούλους. Η διαδικασία με την οποία σήμερα θα γίνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι διαβλητή. Έχει αλλάξει η ημερήσια διάταξη, επομένως δεν έχουμε να κάνουμε με την 3η συνεχόμενη τακτική συνεδρίαση και με τα ίδια θέματα προς συζήτηση.

Την εποχή της γενικής απαγόρευσης λόγω κορωναϊού, εμείς μετείχαμε σε συνεδριάσεις που γίνονταν με τηλεδιάσκεψη, όμως όταν άρθηκε η καθολική απαγόρευση και υπήρχε η δυνατότητα συνεδριάσεων με την δια ζώσης συμμετοχή των συμβούλων, αυτό δεν συνέβη με ευθύνη του Προέδρου του σώματος. Η πρόσφατη απαγόρευση για συναθροίσεις άνω των εννέα ατόμων ισχύει από τις 12 Οκτωβρίου, αλλά η τελευταία πρόσκληση για Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, είχε σταλεί πριν από αυτή την ημερομηνία. Άρα εδώ κρίνουμε και τις προθέσεις του ανδρός. Εφόσον κάποιος φοβάται να μετέχει σε μια συνεδρίαση με την φυσική παρουσία των συμβούλων, όπως ο Δήμαρχος ή ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, ή όποιος άλλος, θα μπορούσε αν ήθελε, να δηλώσει παρόν σε μια συνεδρίαση που θα γινόταν με την φυσική παρουσία των συμβούλων, μετέχοντας ο ίδιος μέσω ενός υπολογιστή.

Διαφωνούμε επίσης και με την απόφαση του προέδρου να ορίζει για τις 2 το μεσημέρι την συνεδρίαση του Δ.Σ. Μπορεί η ώρα διεξαγωγής του συμβουλίου να θεωρείται τυπικό θέμα είναι όμως ουσιαστικό αφού ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι οι συνεδριάσεις ορίζονται τις απογευματινές ώρες. Η απόφαση του προέδρου παραβιάζει ξεκάθαρα τον κανονισμό.

Εκφράζουμε μια συσσωρευμένη αγανάκτηση. Προχθές είχαμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ παρατάξεων της αντιπολίτευσης, από την οποία βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν σέβεται τους συμβούλους. Δεν πρέπει να περάσουν οι διαδικασίες μεθόδευσης που δρομολογούνται, επομένως η στάση των δημοτικών συμβούλων σήμερα θα κρίνει πολλά για το μέλλον. Οργάνωση άμυνας στην αξιοπρέπειά μας και στον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί η σημερινή μας απόφαση να μην συμμετέχουμε στο Δ.Σ. και όχι επίθεση εναντίον κάποιου. Τώρα, στο γιατί δεν υπογράφουν την σημερινή μας επιστολή όλοι οι σύμβουλοι των παρατάξεων αυτών, αλλά μόνο οι 13 εξ αυτών, έχει την εξήγησή του, στο ότι ο καθένας έχει τις δικές του στοχεύσεις και κατευθύνσεις.

Εμείς δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε τα θέματα του Δ.Σ. και σίγουρα δεν μας βολεύει αυτό που γίνεται. Την αντιπολίτευση στην τοπική αυτοδιοίκηση την βολεύει να γίνονται τα έργα, ώστε επί αυτών να ασκούμε την όποια κριτική. Εδώ δεν γίνεται τίποτα. Σε τι να κάνουμε αντιπολίτευση; Στο αόρατο; Ακόμα περιμένω εκείνον τον περίφημο απολογισμό του Δημάρχου, τον οποίο είχε προαναγγείλει.

Για το ότι τα σχολεία μας δεν έχουν την καθαριότητα που πρέπει, αφού δεν λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση, αλλά η δημοτική αρχή. Έχουν δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο 500 χιλιάδες ευρώ, χρήματα τα οποία έχει αποθηκεύσει στο ταμείο του Δήμου ο κ. Αρετάκης και δεν τα αξιοποιεί.

Έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από πλευράς Δημάρχου. Δεν συναντά ούτε τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Χθες ήμουν στο φουαγιέ του Δημοτικού μεγάρου και έβλεπα τους Προέδρους να κατεβαίνουν από τον πρώτο όροφο, αγανακτισμένοι επειδή δεν τους δέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος.

Σε ότι αφορά τις ζημιές στο 1ο κοιμητήριο Ζακύνθου από τον κυκλώνα Ιανό, θα πω ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια πλημμύρα σε μια πλατεία, ή σε έναν δρόμο, είναι πολύ πιο σοβαρό το ζήτημα. Μιλάμε για έναν ιερό χώρο για όλους μας, υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί τάφοι. Η εντολή του Δημάρχου προς τους υπαλλήλους του κοιμητηρίου να ρίξουν χώμα στους νεκρούς μας, με ξεπερνά.

Ήταν τεράστιο λάθος του Δημάρχου να κάνει τον οποιοσδήποτε σχολιασμό κατά των υπαλλήλων του, όταν ξέρει ότι πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους για να παραχθεί έργο.

Συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στο δήμο. Έχουν αποπεμφθεί αυτοί οι άνθρωποι που είχαν συμφωνήσει με τον κ. Αρετάκη σε ένα προγραμματικό πλαίσιο και είχαν εκλεγεί μαζί του Δημοτικοί Σύμβουλοι, και βλέπουμε άλλους συναδέλφους άλλων παρατάξεων να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης χωρίς καμιά προγραμματική συμφωνία με τον Δήμαρχο. Ο κ. Αρετάκης στο παρελθόν είχε προσεγγίσει τουλάχιστον τέσσερεις συμβούλους της παράταξής μου, για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται σε κεντρικό επίπεδο. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια πορεία με θετικά και κάποια αρνητικά πρόσημα, ενώ έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας μεγάλης κεντροαριστεράς. Εγώ εμπνέομαι από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ο χώρος με την μεγαλύτερη αμεσότητα με τον πολίτη και από αυτόν τον χώρο θέλω να προσφέρω στην κοινωνία.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 46 times, 46 visits today)