Current track

Title

Artist

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Current show

Night Picture

02:00 04:00

Background

Νίκος Τσίπηρας
Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Έπεσαν οι υπογραφές για το Λίβα αλλά οι εκκρεμότητες μπορεί να τα τινάξουν όλα στον αέρα

Δε 1/03/2021

<

«Με χαρά μάθαμε ότι υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου στον Λίβα. Επιτέλους η δημοτική αρχή μετά από παλινωδίες, παρουσίες περίεργων εργολάβων και σκέψεις για ανεύρεση άλλου χώρου, άστοχες σκέψεις περί καύσης των απορριμμάτων, διαδικασίες εκτός εθνικού σχεδιασμού, τελικά ακολούθησε τη λογική.

Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος που πιθανών να πληρώσουμε ακριβά. Είμαστε το πρώτο νησί που δημοπρατεί ένα τέτοιο έργο. Οφείλω να θυμίσω ότι τα τεύχη δημοπράτησης τα είχαμε έτοιμα τρεις με τέσσερεις μήνες πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όμως δεν τα υπογράψαμε αφενός σεβόμενοι την προεκλογική περίοδο και αφετέρου θέλοντας να δώσουμε στον νέο δήμαρχο την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μετά τις εκλογές και στην ενδιάμεση περίοδο των τριών μηνών, πριν αναλάβει επίσημα η νέα δημοτική αρχή, την ενημερώσαμε για το θέμα. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε αρνητισμό, μας έλεγαν ότι η μελέτη ήταν άχρηστη, ότι η ανάδοχος εταιρία δεν κάνει καλά τη δουλειά της και πως θα εύρισκαν έναν άλλον χώρο εκτός Λίβα. Τελικά τίποτα από αυτά δεν έγινε και η μελέτη υπεγράφη ως είχε. Το μόνο που αφαιρέθηκε ήταν η λειτουργία του εργοστασίου από τον ίδιο ανάδοχο που θα κατασκεύαζε και το έργο. Αυτή η τροποποίηση θα έχει συνέπειες που θα τις δούμε το επόμενο διάστημα. Επειδή την μονάδα που θα κατασκευαστεί κάποιος εργολάβος θα την λειτουργήσει, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της, να γίνει νέος διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος. Εμείς είχαμε προϋπολογίσει τιμή διαχείρισης 54 ευρώ τον τόνο και για πέντε χρόνια λειτουργίας. Ανυπομονώ να δω την τιμή της διαχείρισης που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία, η τιμή ανά τόνο μπορεί και να διπλασιαστεί. Αυτή την επιβάρυνση θα κληθεί να την πληρώσει ο Ζακυνθινός δημότης.

Επίσης θυμίζω ότι εμείς είχαμε πάρει έκπτωση για το έργο κατασκευής της οδικής πρόσβασης στο Λίβα της τάξης του 30%. Η νέα δημοτική αρχή για την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ δέχτηκε έκπτωση 0,008%, από την «κακή» εταιρία Μεσόγειος, όπως τότε την αποκαλούσε ο Δήμαρχος.

Εμείς ως προηγούμενη δημοτική αρχή, πράγματι προεκλογικά είχαμε ταχθεί κατά του Λίβα και προσωπικά το έχω επικρίνει αυτό. Κάναμε όμως την αυτοκριτική μας και σημασία έχει ότι προχωρήσαμε τόσο την χωροθέτηση όσο και στην οριστική ένταξη του έργου.

Ο νέος διαβαθμιδικός περιφερειακός ΦΟΣΔΑ θα παραλάβει από τον Δήμο το έργο με το κλειδί στο χέρι. Παρά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, υπάρχουν και υποέργα που έχουν καθυστερήσει και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Μεταξύ αυτών η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου του δήμου, για την επιτήρηση και παρακολούθηση του όλου έργου με μια προϋπολογισμένη αμοιβή 370 χιλιάδων ευρώ, ποσό που θέσπισε το αρμόδιο Υπουργείο και όχι εμείς, με σκοπό να κατασκευαστεί ένα ποιοτικό έργο. Ο Δήμος που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου και οι τεχνικές του υπηρεσίες δεν έχουν την επιστημονική επάρκεια για να ελέγξουν ένα τέτοιας κλίμακας έργο. Θα απαιτηθεί διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός και ένας περίπου χρόνος για να τρέξει αυτή η διαδικασία της πρόσληψης τεχνικού συμβούλου. Να δω λοιπόν τώρα, πως αυτοί οι δύσμοιροι μηχανικοί του Δήμου, θα ελέγξουν ένα τέτοιο έργο.
Επίσης να θυμίσω, ότι για να μπορέσει να κατασκευαστεί το έργο θα πρέπει να προηγηθεί και η μεταφορά εκτός Ζακύνθου, ενός μεγάλου όγκου απορριμμάτων, για να αποσυμφορηθεί ο χώρος στον Λίβα που σήμερα έχει κατακλιστεί από απορρίμματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκκρεμεί και ένα ενταγμένο έργο εδώ και τρεισήμισι χρόνια, που αφορά την δημιουργία πράσινων σημείων.

Όλη αυτή η καθυστέρηση και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Δεν είναι καλά τα πράγματα, είναι ανήσυχη η κατάσταση και μπορεί όλη αυτή η ιστορία να οδηγήσει σε διάλυση και καταστροφή. Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά δεν αποκλείω να ξαναδούμε στους δρόμους τόνους σκουπιδιών.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: