Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Εξασφαλίσαμε τρία εκατομμύρια για την πλήρη μελέτη των υδατοδρομίων

Πα 28/02/2020

<
  • Με την δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε
  • Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά και έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού
  • Κατέθεσα τον σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού
  • Εξασφαλίσαμε τρία εκατομμύρια για την πλήρη μελέτη των υδατοδρομίων
  • Να μας φέρει ο κ. Γαλιατσάτος τις δικές του συμβάσεις για τα υδατοδρόμια
  • Ο κ. Γαλιατσάτος δείχνει ανικανότητα και κακοήθεια, αλλά το να κοροϊδεύει και την κοινωνία είναι πολύ.
  • Η Πατρών-Πύργου είναι η απόλυτη έκφραση της ανικανότητας του Ελληνικού κράτους
  • Δεν ακολουθούμε τα καραγκιοζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Γαλιατσάτου που υποστηρίζει τις συμβάσεις του κ. Καλογρίτσα
  • Είναι ντροπή να μιλά τώρα και να κοροϊδεύει την κοινωνία

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού. Θέλει να δράσει πριν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά για την δημόσια υγεία. Ο Κορωνοϊός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να εναρμονισθεί στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, δεν έχουμε άλλη επιλογή, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους και τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα που άπτονται της ζωής των πολιτών. Αν ξεφύγει το όλο θέμα, μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία με καταστροφικές συνέπειες. Με την δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε.

Μας στενοχωρεί η απόφαση για αναβολή όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων, κανείς δεν θέλει να κόψει την χαρά από τους συμπολίτες μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Ως Περιφέρεια, ψάχνουμε και εμείς τον ρόλο μας και πως μπορούμε να ανταποκριθούμε, ψάχνουμε να δούμε που βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτόγνωρη για εμάς κατάσταση.

Έδωσα εντολή σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες, να προμηθευτούμε απολυμαντικά, αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ως μια πρώτη κίνηση προστασίας τόσο των υπηρεσιών μας, αλλά και όσων συνανθρώπων μας μπορούμε να βοηθήσουμε. Είμαστε σε επικοινωνία με την 6Η ΥΠΕ και ακολουθούμε τις οδηγίες. Θα εκτυπώσουμε αφίσες για την προσωπική υγιεινή και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα προστασίας. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε ότι υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο για την προστασία όλων μας.

Δυστυχώς υπάρχουν επιπτώσεις και οικονομικές από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν δεχτεί πλήγμα. Ελπίζω ότι το Πάσχα θα κυλήσει ομαλά και σιγά σιγά, όσο θα ανεβαίνει και η θερμοκρασία, θα εξαφανιστεί ο συγκεκριμένος Κορωνοϊός.

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε την διεθνή έκθεση του Βερολίνου, στην οποία θα είμαι παρούσα, μακάρι να μην ακυρωθεί η παρουσία μας, όπου θα αποτελέσει και ένα βαρόμετρο για τις όποιες εξελίξεις θα έχουμε σχετικά με τον Κορωνοϊό και την τουριστική κίνηση.

Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να ακολουθήσουμε πιστά το σχέδιο των προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επικρατήσει εδώ ο πανικός που επικρατεί στην Ιταλία, όπου αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ. Εδώ δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ψυχραιμία το όλο ζήτημα.

Εμείς εδώ στα Επτάνησα είμαστε σε μια ασφαλή γεωπολιτικά περιοχή και δεν αποτελεί πρόβλημα της καθημερινότητάς μας το μεταναστευτικό. Φυσικά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Χρειάζεται ψυχραιμία και συμπαράσταση στην κυβέρνηση. Προσπαθεί με τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να αντιμετωπίσει το θέμα. Τα κλειστά κέντρα είναι χώροι κατάλληλοι για αυτούς τους ανθρώπους, για όσο μείνουν, αλλά και πιο ασφαλείς για τους κάτοικους των νησιών μας.

Χθες είχα μια σύντομη συζήτηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη σχετικά με την διαχείριση του Ναυαγίου. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ το υπουργείο γιατί είναι ένα θέμα που βάζει σφραγίδα για την χώρα και τον τόπο μας. Πρώτο μας μέλημα είναι η πολιτική προστασία, ή ασφάλεια των επισκεπτών. Συμφωνούμε πως όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Ναυάγιο, πρέπει να προστατεύουν απόλυτα το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Αναζητούμε ένα μοντέλο διαχείρισης του Ναυαγίου. Δεν υπάρχει αντίστοιχο μοντέλο διαχείρισης και πρέπει να το φτιάξουμε εμείς.

Με αφορμή το Ναυάγιο, έχω ζητήσει από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες, να εντοπίσουν και άλλες παραλίες που χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας, ειδικά σε ότι αφορά διόδους εξόδου σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής, όπως μιας πυρκαγιάς.

Είχα συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο με θέμα την νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλω να εισάγω τις πτυχές της νησιωτικότητας. Υπάρχουν κενά τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία.

Η χθεσινή συνάντηση μου με τον κ. Θεοχάρη, είχε ως θέμα την Περιφερειακή ανάπτυξη του τουρισμού. Κατέθεσα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, την μελέτη για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού συνδυαστικά με την κρουαζιέρα και τα υδατοδρόμια. Είμαστε η κατεξοχήν περιοχή που θα έπρεπε να είναι μοντέλο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και δεν έχουμε μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια και αγκυροβόλια. Η προσπάθειά μας είναι να αναπτύξουμε τα υδατοδρόμια για να δοθεί προστιθέμενη αξία στην περιφέρεια μας.

Ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος απέδειξε πως δεν πιστεύει σε κανένα αναπτυξιακό πλάνο, ούτε φυσικά σε αυτό των υδροπλάνων για αυτό καλό θα ήταν να μην μιλά και να μην μας ασκεί κριτική. Για να έχει ο ίδιος την ελάχιστη αξιοπιστία, θα έπρεπε να μας φέρει τις συμβάσεις των υδατοδρομίων που έχει κάνει. Από το 2016 παιδεύετε, έκανε διάφορες αναθέσεις, πηγαινοερχόταν με τις συμβάσεις, κατέθετε φακέλους στην αποκεντρωμένη και το υπουργείο, οι οποίοι επιστρέφαν επειδή ήταν ελλιπής. 14 αποφάσεις είχε φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο για τα υδατοδρόμια επισημαίνοντας μέσα στις συμβάσεις ότι θα γίνει ειδική μελέτη για τον προσδιορισμό του κόστους. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά από έναν πρώην περιφερειάρχη, δείχνει την δική του ανικανότητα και κακοήθεια, αλλά το να κοροϊδεύει και την κοινωνία είναι πολύ.

Εμείς όχι μόνο θα αδιεοδοτήσουμε τα υδατοδρόμια αλλά θα τα εξοπλίσουμε μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργούν με αυτάρκεια. Δεν θα αφήσουμε τον εξοπλισμό στις ιδιωτικές εταιρείες. Η μελέτη μας έγινε σύμφωνα με τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων θα γίνει διαγωνισμός και ο εξοπλισμός των λιμενικών ταμείων θα περιλαμβάνει και την τελευταία λεπτομέρεια για τα υδατοδρόμια για να λειτουργούν ανεξάρτητα. Το δίκτυο δήμων και αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ που είναι σύμβουλος του κράτους θα κάνει την μελέτη της προμήθειας του εξοπλισμού. Είναι μεταξύ των εταιρειών του δημοσίου που μπορούν να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις και δεν είναι ιδιωτική εταιρεία.

Ο κ. Γαλιατσάτος προσπαθούσε να χρηματοδότησει το έργο των υδατοδρομίων από τους αυτοτελείς πόρους της περιφέρειας ενώ εμείς εξασφαλίσαμε επιπλέον τρία εκατομμύρια από το Υπουργείο ανάπτυξης, για μια πλήρη μελέτη που θα αφορά τα υδατοδρόμια.

Ακόμα και στην περίπτωση του Κορωνοϊού, θα μπορούσε ένα υδροπλάνο να βοηθούσε στην μεταφορά ενός ασθενή. Είναι ντροπή να ανακόπτεται η πορεία αυτού του έργου.

Συνεχώς διαμαρτυρόμαστε για το ότι δεν έγινε μέχρι σήμερα το έργο της νέας εθνικής οδού Πατρών-Πύργου. Πρόκειται για την απόλυτη έκφραση της ανικανότητας του Ελληνικού κράτους, που επί τόσα χρόνια δεν έκανε το έργο αυτό. Αυτή η ανικανότητα έφτασε στο αποκορύφωμά της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακύρωσε την δημοπράτηση του έργου, που είχε γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που αποφάσισε να σπάσει το έργο σε οκτώ εργολαβίες με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ. Έχουν βγει έκπτωτοι οι μισοί εργολάβοι και τα έργα είναι ασύνδετα. Η νέα παραχώρηση θα φέρει έναν αξιόπιστο ανάδοχο που θα ολοκληρώσει αυτό το πολύπαθο έργο και θα παραδώσει έναν ασφαλή δρόμο. Δεν έχουμε να απολογηθούμε σε κανέναν για την οδική ασφάλεια.

Αυτή είναι η δική μας συμβολή κόντρα στα καραγκιοζιλίκια του κ. Γαλιατσάτου που υποστηρίζει τις συμβάσεις του κ. Καλογρίτσα και όλο αυτό το παιχνίδι που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσει τον κ. Καλογρίτσα εις βάρος της οδικής ασφάλειας και των ταξιδιωτών.

Ο υπουργός κ. Καραμανλής τον οποίο επισκέφθηκα την περασμένη εβδομάδα όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την οποία επίσης επισκέφθηκα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για να υλοποιηθεί το έργο της Πατρών-Πύργου από ένα αξιόπιστο ανάδοχο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 32 times, 1 visits today)