Current track

Τίτλος

Καλλιτέχνης

Current show

Current show

Background

Γιώργος Αρμένης (Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης)

Πα 3/01/2020

<

«Επειδή τα υπονοούμενα του κ. Αρετάκη εις βάρος μου, δεν τα αφήνω έτσι, του απαντώ ότι κάθε χρόνο καταθέτω το πόθεν έσχες μου και του ζητάω να δημοσιοποιήσει και το δικό του, όπως θα το κάνω και εγώ. Να δημοσιοποιήσει ο κ. Αρετάκης και τις δαπάνες που είχε κάνει για το «Αρετάκειο» σχολείο, να δημοσιοποιήσει τα τιμολόγια της κατασκευής του σχολείου. Τα ζητάω αυτά γιατί ακούγονται διάφορα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως επίσης συζητείται το πως είναι δυνατόν επί εποχής capital controls, να κυκλοφορεί κάποιος με μια τσάντα με 500 χιλιάδες ευρώ.

Κατά την προεκλογική περίοδο, όλοι μας περιγράψαμε τα προβλήματα του Δήμου, επομένως δεν προσφέρει κάτι ο Δήμαρχος με το να τα επαναλαμβάνει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Facebook, η οποία ως πρώτη για τη νέα χρονιά, εμπεριέχει πολλές ανακρίβειες.
Θα έλεγα ότι ο Δήμαρχος αντιμάχεται την αλήθεια.

Η ΔΕΥΑΖ είναι γνωστό ότι έχει σοβαρά προβλήματα ως προς την λειτουργία της, μεταξύ αυτών και το χρέος της προς την ΔΕΗ και έχει δίκιο ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, όταν αναφέρει ότι φταίει ο Δήμος για το ότι καθυστέρησε να παρουσιάσει ένα πλάνο ρύθμισης αυτού του χρέους. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γίνεται ένας διακανονισμός με την ΔΕΗ και φέτος δεν προχώρησε τίποτα.

Διαφωνώ στο ότι η ΔΕΥΑΖ όπως λέει ο Δήμαρχος, λειτουργεί ως ένα καρτέλ. Θα πρέπει ο ίδιος ο Δήμαρχος, που είναι και Πρόεδρος του φορέα, να δώσει στην ΔΕΥΑΖ μια εύρυθμη λειτουργία. Πρέπει πολύ απλά, να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που υπάρχει από το 2014, η οποία αναφέρει ότι όλοι οι υδάτινοι πόροι πρέπει να ελέγχονται. Να ελέγχεται τόσο η ποιότητα του νερού, όσο και η ποσότητα της άντλησης. Είναι προφανές ότι ο Δήμος, σε σχέση με την διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν νομοθετεί, όμως πρέπει να εφαρμόσει την νομοθεσία που ήδη ισχύει. Εμείς είμαστε σύμφωνοι ως προς αυτό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιοχές που δεν υδροδοτούνται σωστά. Όσο βελτιώνουμε το δίκτυο, τόσο λιγότερο έχουμε ανάγκη τις υδροφόρες. Δεν είναι λύση να κατάσχουμε τις υδροφόρες, αλλά να αξιοποιήσει η ΔΕΥΑΖ τους υδάτινους πόρους που υπάρχουν προς όφελος της κοινωνίας μας.

Εδώ και χρόνια υπάρχει η ανάγκη αναβάθμισης του βιολογικού. Τα χρήματα αυτού του έργου υπάρχουν και είναι διαθέσιμα μέσω των εθνικών πόρων, όχι από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΖ όπως ψευδώς αναφέρει ο Δήμαρχος. Επίσης είναι ψευδές, το ότι η ΔΕΥΑΖ πληρώνει ΦΠΑ.
Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος ο κ. Αρετάκης εισηγήθηκε στο Δ.Σ. και ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΖ, που συμπεριλαμβάνει το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, στην ανάρτηση του ο Δήμαρχος, αρνείται να υλοποιήσει αυτό το έργο. Πρόκειται για ένα έργο χρηματοδοτούμενο με συγκεκριμένο κωδικό και αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο άλλο έργο.
Επομένως, ή λέει ψέματα ο Δήμαρχος, ή δεν ξέρει που βρίσκεται. Κατά εμέ, δεν έχει σχέδιο.

Εμείς ως συνδυασμός, ποτέ δεν συμφωνήσαμε στην προσωρινή λύση στον Λίβα, γιατί ξέραμε ότι εγκυμονούσαν σοβαροί κίνδυνοι για το έργο της οριστικής διαχείρισης.
Δεν είναι εύκολο να σχεδιάσεις μεταφορά απορριμμάτων, ειδικά από ένα νησί και με τις υπάρχουσες υποδομές που ο ΦΟΔΣΑ διαθέτει. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η λύση της μεταφοράς εκτός Ζακύνθου. Όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είχαμε ανέβει προεκλογικά στον Λίβα και είχαμε δει την εικόνα εκεί. Προφανώς και υπήρχε μια συσσώρευση δεματοποιημένων απορριμμάτων αλλά γινόταν μια επεξεργασία.
Ο σημερινός Δήμαρχος φταίει, που τελικά και η Ζάκυνθος αλλά και ο Λίβας έγιναν χωματερή. Πως γίνεται να απαιτείς από μια εταιρεία να κάνει διαχείριση όταν δεν την πληρώνεις; Γιατί δεν πλήρωνε την «Μεσόγειος» ο Δήμαρχος; Αυτή η άρνησή του χειροτέρεψε την κατάσταση στον Λίβα. Η δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε έχει την δική του ευθύνη. Γιατί καθυστερεί να στείλει στο αρμόδιο Υπουργείο την μελέτη για το αίτημα χρηματοδότησης που αφορά το δεύτερο κύτταρο; Γιατί δεν έχει γίνει ακόμα το στέγαστρο;

Εγκαταλείφθηκε και το ΚΔΑΥ, γιατί δεν αξιοποιείται σήμερα; Γιατί δεν αποκαθίσταται ο Σκοπός;

Είχε πει με τυμπανοκρουσίες ο κ. Αρετάκης, ότι λειτουργεί ο βιολογικός του Σκοπού. Σας λέω ότι τίποτα δεν λειτουργεί. Στον Σκοπό συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα.

Είναι αστείο αυτό που είπε ο Δήμαρχος προς τους Κοινοτάρχες, ότι με τα χρήματα της ΣΑΤΑ, θα κάνει τρία έργα ανά Κοινότητα, τα οποία θα τα προτείνουν οι ίδιοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων. Δηλαδή, θα γίνουν 150 έργα, αφού μιλάμε για 50 Κοινότητες. Η διαθέσιμη ΣΑΤΑ είναι ένα ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ. Θα δούμε πως θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα της ΣΑΤΑ, όταν όπως γνωρίζω, μία και μόνο Κοινότητα ήδη πρότεινε τρία έργα συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, και ο Δήμαρχος είπε ότι θα τα κάνει.

Εγώ ανέκαθεν θήτευα στην αντιπολίτευση με έναν εποικοδομητικό τρόπο και το ίδιο κάνω και τώρα. Εμείς δεν ασκούμε δομική αντιπολίτευση. Καταθέτουμε προτάσεις και κακώς με βλέπει ως αντίπαλο ο κ. Αρετάκης. Δηλαδή, με βλέπει ως αντίπαλο, όταν του έλεγα για να τον προστατεύσω, να μην βάλει Πρόεδρο στην ΚΕΔΗΖ τον κ. Σπίνο, γιατί ήταν παράνομο αφού υπήρχε ασυμβίβαστο από το νόμο; Τότε, μου απαντούσε ο Δήμαρχος ότι ο κ. Σπίνος είναι γυναικολόγος και οι γυναίκες της ΚΕΔΗΖ επειδή είναι μεγάλης ηλικίας, δεν χρειάζονται γυναικολόγο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε αποδεκτή την ένστασή μας. Ο κ. Σπίνος πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, ζητούσε από το πρωί έως το βράδυ το «πελατολόγιο» όπως χαρακτηριστικά το ονόμαζε του «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα μπορούσε λοιπόν ένας κακόπιστος να ισχυριζόταν ότι ο κ. Σπίνος ήθελε να αυξήσει την πελατεία του.
Τελικά μας δικαίωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού έκρινε άκυρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε με απόφαση του δημάρχου. Τώρα θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Σπίνος, τόσο από την Προεδρία της ΚΕΔΗΖ, όσο και από μέλος του Δ.Σ. του φορέα αυτού.

Ο νόμος προβλέπει να έχει η αντιπολίτευση την δυνατότητα να παρουσιάζει προτάσεις, όπως και Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δημάρχου γιατί δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση όπως προβλεπόταν από την νομοθεσία. Εμείς κάνουμε την δική μας αξιολόγηση και αν ο κ. Αρετάκης υποβάλλει ένα σωστό Τεχνικό Πρόγραμμα τότε θα συμφωνήσουμε μαζί του. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Τεχνικού Προγράμματος, θα πρέπει να κατευθυνθεί στα σχολεία μας και επίσης πρέπει να χρηματοδοτηθούν σωστά τα Τοπικά Συμβούλια. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που εμείς θέλουμε σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως και να προχωρήσουν και άλλα σημαντικά έργα, όπως η ανάπλαση της οδού Ταβουλάρη, το έργο του Open Mall και η αναβάθμιση των υπαρχόντων σφαγείων.

Ένας Δήμαρχος σήμερα έχει άμεση ενημέρωση για όλα, δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν γνωρίζει. Υπήρχε το πρόγραμμα των Αστικών Αναπλάσεων και ο Δήμαρχος δεν κατέθεσε καν πρόταση για ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα αφορούσε παρεμβάσεις στην πόλη μας.
Εμένα μου είπε ότι δεν του άρεσε το πρόγραμμα. Δεν είναι δικαιολογία ότι πρέπει να έχουμε πρώτα μια κυκλοφοριακή μελέτη. Πρέπει αυτά να γίνονται παράλληλα.
Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουν γίνει δέκα κυκλοφοριακές μελέτες όπως έλεγε ο κ. Αρετάκης. Μία έχει γίνει, αυτή του κ. Ηλιόπουλου, επί Δημαρχίας Αγαλιανού στις αρχές του 2000. Αυτή η κυκλοφοριακή μελέτη χρειάζεται επικαιροποίηση, αλλά είναι προφανές πως είναι δύσκολα εφαρμόσιμη, γιατί απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις, όπως δημιουργία χώρων στάθμευσης και αστική συγκοινωνία.

Πράγματι υπήρχε παλαιότερα μια έκθεση από ελεγκτές που αφορούσε την οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΖ, σε μια εποχή όπου είχαμε την απόπειρα ανατίναξης και εμπρησμού του Δημαρχείου. Τότε λοιπόν, υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και του Δημάρχου κ. Διονύση Ακτύπη, με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2008, που ζητούσε να διαβιβαστεί αυτή η έκθεση στην Εισαγγελία, κάτι για το οποίο είχαμε συμφωνήσει όλοι, εμού συμπεριλαμβανομένου. Είχαμε από τότε πει να βγουν όλα στο φως και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η παράταξή μας εκπροσωπείται από τον Ανδρέα Ξένο, όμως σε μια τελευταία συνεδρίαση που αφορούσε την τυπική λήξη του χρόνου της διαβούλευσης για τον διαγωνισμό που αφορά το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον Λίβα, ο κ. Ξένος είχε κώλυμα να συμμετέχει και έτσι τον αντικατέστησα εγώ.
Σε εκείνη την συνεδρίαση είχα ζητήσει την γνωμάτευση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ο Δήμαρχος μου είπε ότι δεν χρειάζεται γιατί είναι μηχανικός ο ίδιος και γνωρίζει. Εν πάση περίπτωση την επόμενη ημέρα είδαμε στη Διαύγεια να αναρτάται κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχαμε συζητήσει και αποφασίσει σε εκείνη την συνεδρίαση. Έτσι προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη. Φαίνεται ξεκάθαρα η παραποίηση, ή αν θέλετε διαστρέβλωση της πρώτης απόφασης, για να μην πω, πλαστογράφηση, αφού συνεδρίασε εκ νέου η Οικονομική Επιτροπή και πήρε την σωστή απόφαση.
Θεωρώ ότι η πρώτη απόφαση και ότι ακολούθησε, πρέπει να οδηγηθεί στην Εισαγγελία.

Δεν είναι δουλειά του Δημάρχου να συνεργάζεται και να συνομιλεί με τους δικούς του εργολάβους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν διεθνή διαγωνισμό που αφορά ένα μεγάλο έργο στον Λίβα και πρέπει ο Δήμαρχος να κρατά ίσες αποστάσεις προς όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Τέτοια εποχή, παρατηρώ τις διαφημιστικές καμπάνιες άλλων Δήμων και θλίβομαι που εδώ δεν έχουμε κάνει κάτι, παρότι ήμαστε ένα νησί με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τόπων. Θα μπορούσαμε και εμείς, να είχαμε μια διαφημιστική παρουσία για τις εορτές των Χριστουγέννων.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 7 times, 1 visits today)