Current track

Title

Artist

Current show

Bozonos in the Mix

18:00 20:00

Current show

Bozonos in the Mix

18:00 20:00

Background

Θοδωρής Γαλιατσάτος
Πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Η αλήθεια είναι ότι το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο εντάχθηκε από εμάς στο ΕΣΠΑ το 2017

Δε 18/01/2021

<
  • O νέος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή των Δήμων, μόνο με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής και του κ. Αρετάκη.

«Δική μας στόχευση ήταν και εξακολουθεί να είναι, η κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη καλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος και χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του δημότη. Σε αυτή τη βάση είμαστε ικανοποιημένοι που ένα έργο που προγραμματίσαμε εμείς, το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Ζάκυνθο, περνά στο στάδιο της υλοποίησης.

Μου προξενεί εντύπωση το πανηγυρικό του κλίματος και το πομπώδες δελτίο τύπου από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία προσπαθεί να οικειοποιηθεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Ζάκυνθο. Είναι ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2017 από εμάς και τώρα ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία. Υπάρχουν και ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί, όπως το τι θα γίνει με την ανακύκλωση, με την διαλογή στην πηγή και τα πράσινα σημεία.

Κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει την πικρή αλήθεια. O νέος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ λαμβάνει αποφάσεις για τα προβλήματα των δήμων και τις αρμοδιότητές τους εν απουσία των ίδιων των δήμων. Είναι γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση, ήταν παρόντα μόνο τα τέσσερα μέλη, οι δυο αντιπεριφερειάρχες που εκπροσωπούσαν μόνο τον εαυτό τους, αφού δεν έχουν οριστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, και ότι αντί των πέντε δημάρχων που θα έπρεπε να εκπροσωπούν τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες ήταν παρών μόνο ένας, ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Ν. Αρετάκης. Προσπαθεί η Περιφερειάρχης κα Κράτσα με εξώδικα και έμμεσες απειλές να περάσει λύσεις που μόνο η ίδια θέλει.

Πρέπει να καταργηθεί ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων να περάσει στους Δήμους. Δεν αναφέρομαι στο παλιό μοντέλο των τοπικών ΦΟΔΣΑ, οι οποίοι πράγματι είχαν προβλήματα, αλλά συνολικά στους 11 δήμους των Ιονίων Νήσων, οι οποίοι έχουν πλέον την εμπειρία να συνεργαστούν και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας διαδημοτικός ΦΟΔΣΑ, κάτι που προβλεπόταν και από τον νόμο.
Προφανώς κάποιο μυαλό σε ένα Υπουργείο, ίσως και με την παρότρυνση κάποιων, αποφάσισε αυτό το μοντέλο του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ.

Έχουμε εκδηλώσει την αντίθεσή μας στη δημιουργία αυτού του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ιονίων Νήσων. Ο φορέας αυτός ιδρύθηκε χωρίς να το ζητήσει κανείς, χωρίς η κυβέρνηση να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία. Υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από αυτό, που σχετίζονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει πιο κοντά την διαχείριση των απορριμμάτων σε πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στόχος είναι η παράδοση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (κατασκευή εργοστασίων και πολυετής λειτουργία) σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αυτός ο νέος φορέας, εξαρχής της δημιουργίας του, στέκεται πάνω σε παρανομίες, παρατυπίες και απειλές. Πάσχει, διότι αντί να προχωρήσει σε σύμβαση με τα μέλη του, τους Δήμους των Ιονίων Νήσων, βρίσκει και μάλιστα επί αμοιβή, να το κάνει με μια εταιρεία από την Κοζάνη, την ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία κατασκευάστηκε με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Η επίμαχη προγραμματική σύμβαση του ΦΟΔΣΑ με την ανώνυμη εταιρεία ΔΙΑΔΥΜΑ της Κοζάνης έγινε προκειμένου αυτή, να υλοποιήσει χωρίς διαγωνισμό και μάλιστα με αμοιβή, το έργο της κατασκευής των δύο εργοστασίων σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά, αντί της δωρεάν υλοποίησης από τις τεχνικές υπηρεσίες των αντίστοιχων δήμων. Αυτό και μόνο συνιστά καταχρηστική διαδικασία σε βάρος του δημοσίου χρήματος. Αυτή η εταιρεία της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Κοζάνη έχει τον μανδύα ενός φορέα του δημοσίου, αλλά στην πραγματικότητα σχετίζεται με το ένα από τα δύο μεγάλα ιδιωτικά εργολαβικά σχήματα που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Ποιος αποφασίζει, ότι οι τεχνικές υπηρεσίες για παράδειγμα του Δήμου Ζακύνθου που ολοκλήρωσαν τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου είναι ακατάλληλες για να προχωρήσουν την υλοποίηση της σύμβαση και είναι αρμόδιος ένας φορέας της Κοζάνης από το πουθενά; Η συνεργασία  του ΦΟΔΣΑ Ιονίων με την ΔΙΑΔΥΜΑ, συνιστά κραυγαλέα παραβίαση των κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ίσων ευκαιριών που διέπουν την εκτέλεση των δημοσίων έργων στην χώρα μας.

Στη περίπτωση του εργοστασίου της Κεφαλονιάς, προτάθηκε να περάσει ένα χρησιδάνειο για 30 χρόνια, γιατί υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα. Προβλήματα υπάρχουν και στην Κέρκυρα. Ακόμα δεν έχει κατατεθεί το μετοχικό κεφάλαιο δύο Δήμων, πως θα λειτουργήσει έτσι αυτός ο νέος φορέας;

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν κάνει αυτοψίες και έχουν επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις στους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι η Περιφέρεια γνωρίζει τα προβλήματα και τι ακριβώς παραλαμβάνει, τόσο στο Λίβα όσο και στον ΧΥΤΑ του Σκοπού.

Από εμάς ξεκίνησαν όλα για το έργο στα Στροφάδια. Τίποτα δεν υλοποιείται στα Στροφάδια από την Περιφέρεια, όλα υλοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επιχειρείται μια παράβαση των όρων του διαγωνισμού για το έργο, για αυτό δικαιώθηκαν όσοι προσέφυγαν με ένσταση και τώρα υποχρεώνεται το Υπουργείο να θέσει νέους όρους. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δείχνει την αντίληψη που έχουν σήμερα κάποιοι για τα δημόσια έργα. Τα άλλα έργα πολιτισμού που ανακοίνωσε ότι προχωρά η Περιφέρεια σε εκκλησιαστικά μνημεία, για τα οποία εμείς είχαμε αποταθεί από το 2019, θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι βασίζονται στο ΕΣΠΑ.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: