Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής Ζακύνθου

Η διαγραφή μου είναι ενδεικτικό της ενοχής αυτών που με διέγραψαν

Πα 9/10/2020

<

«Ουδέποτε ενέδωσα σε μηχανισμούς και ποτέ δεν υποστήριξα πράγματα τα οποία ερχόντουσαν σε σύγκρουση με την συνείδησή μου και με την πραγματικότητα. Επομένως αισθάνομαι υπερήφανος για τα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα και για αυτά που με παρρησία έχω πει.
Μου μένει ερωτηματικό, ότι δεν ξέρω ποια μέρα με διέγραψαν, αν ήταν οι τελευταίες βραδινές ώρες της χθεσινή ημέρας ή πρώτες πρωινές σήμερα. Από ότι πληροφορήθηκα εκδόθηκε αυτή η ανακοίνωση τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Ίσως είναι η πρώτη διαγραφή που λαμβάνεται κατά αυτό τον τρόπο μέσα στο σκοτάδι κατά κυριολεξία.

Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος, η δικαίωση ήταν όχι μόνο γιατί σήμερα δεν υπάρχει στα όπλα των δικαστών που θα εκδώσουν την απόφαση επί της ποινής το ζήτημα των παρεπόμενων ποινών, όπως είχα επισημάνει, αυτό δεν υπάρχει έχει απαλειφθεί από τον ποινικό κώδικα, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες προέτρεψε την κυβέρνηση με τροπολογία να επαναφέρει αυτές τις διατάξεις οι οποίες είχαν καταργηθεί.

Θα ήταν γενναίο εκ μέρους του κόμματός μου να έλεγε ότι ναι εντάξει, εδώ κάναμε ένα λάθος δεν έπρεπε να συμβεί αυτό, να τελειώσει εκεί η υπόθεση και να πάρει μία πρωτοβουλία για να επανέλθουν αυτές οι διατάξεις. Αυτό δεν θα ίσχυε σε καμία περίπτωση για την δίκη της Χρήσης Αυγής, γιατί ισχύει πάντα για τον κατηγορούμενο ο ευμενέστερός ποινικός νόμος. Αλλά να επιτίθενται με τέτοιο τρόπο, σε εμένα που τα είχα πει αυτά σε ανύποπτο χρόνο, όπως τα είχε πει και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, και να βάζουνε στα όσα είπα λόγια τα οποία ποτέ εγώ δεν έχω πει, αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα και είναι να γελάει κανείς. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι αυτό έγινε εκ δόλου, η εξ αμελείας, ή εξ απροσεξίας και εκ βλακείας, δεν είπα γιατί έγινε. Εύχομαι να έγινε εξ απροσεξίας και από βλακεία και όχι από δόλο ή από αμέλεια, αλλά να λένε αυτά τα πράγματα είναι εξωφρενικό. Είναι ψεύδη με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις πολιτικές ευθύνες που με παρρησία το κόμμα μου έπρεπε να αναλάβει.

Εκτός από αυτές τις διατάξεις που προέκυψαν σε σχέση με την δίκης της Χρυσής Αυγής, θα πήγαινα εγώ ποτέ στη βουλή τη διάταξη που έκανε τη δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα; Και αθωώθηκαν ένα σορό κύριοι επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω παραγραφής του αδικήματος και όταν εμείς είχαμε διακηρύξει την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής; Εγώ αυτό δεν τα κάνω και δεν θα τα έκανα ποτέ.

Δεν μπορώ να εξηγήσω, γιατί αγνόησαν τις επισημάνσεις που έκανα, όταν ήρθε το νομοθέτημα στην βουλή. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το οτιδήποτε.

Είναι γεγονός ότι μετά την ψήφιση του ποινικού κώδικα υπήρχαν δίκες σε εκκρεμότητα  που αφορούσαν υποθέσεις δωροδοκίας και σε αυτές τις υποθέσεις απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής. Πέρα του γεγονότος ότι ήταν απολύτως προβληματική διαδικασία, με την διαδικασία του κατεπείγοντος να ψηφιστούν δύο τόσο σοβαρά νομοθετήματα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.

Δεν επέλεξα εγώ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να επαναλάβω τις διαφωνίες μου περί του ποινικού κώδικα. Κλήθηκα από χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 από τον δημοσιογράφο κ. Παπαδάκη για να σχολιάσω τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Με ρώτησε για τον λόγο της παραίτησης μου και είπα ότι δεν θέλω να συζητήσω αυτή την μέρα το γιατί παραιτήθηκα από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, γιατί είχε να κάνει με τα εσωκομματικά. Όταν όμως ήρθε η ώρα της συζήτησης της απόφασης των θεμάτων της δίκης, τότε είπα ότι δεν υπάρχει πλέον στο νομικό μας οπλοστάσιο και στα χέρια των δικαστών η διάταξη περί στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, γιατί αυτό απαλείφθηκε και ήταν από αυτά που είχα επισημάνει και είχα πει ότι θα το βρούμε μπροστά μας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ακριβώς έτσι το είχα πει όταν ενημέρωνα τους πάντες τότε, είχα πει ότι υπάρχουν προβληματικές διατάξεις οι οποίες πρέπει να αλλάξουν. Όπως επίσης είχα πει ότι ήταν προβληματική η διάταξη που την ποινή του διευθύνοντος την εγκληματική οργάνωση, ενώ ο προηγούμενος ποινικός κώδικας της είχε από δέκα χρόνια και πάνω με το νέο ποινικό κώδικα πήγε από πέντε χρόνια. Αυτά τα είχα επισημάνει όλα.

Όσοι συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες δεν συμμετέχουμε για να μην μιλάμε και για να μη λέμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Εξάλλου αυτά που είπα δεν τα ήξερα μόνο εγώ, τα ξέρει όλος ο νομικός κόσμος και όλη η Ελλάδα. Για αυτό έτρεξε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή να καταθέσει τροπολογία για να επανέλθουν οι διατάξεις που κατήργησε ο ίδιος, και που τους έλεγα μην το κάνετε.

Είναι γελοίο να λέγεται ότι επέλεξα να κάνω αυτές τις δηλώσεις στον συγκεκριμένο χρόνο, από πικρία για την τότε απομάκρυνση μου από την κυβέρνηση. Εγώ αποχώρησα από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2018 για δύο σοβαρά νομικά θέματα, για τα οποία είχα μιλήσει στη βουλή και είχα διαφοροποιηθεί. Το ένα είναι για τον ποινικό κώδικα και το άλλα είναι ένα συνταγματικό θέμα, αφορούσε την εκλογή προέδρου δημοκρατίας, που ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ από το λαό, και ευτυχώς πείστηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από εμένα και καταψηφίστηκα και έτσι γλιτώσαμε αυτή την απαράδεκτη διάταξη που αλλοίωνε τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

Είχα ζητήσει ραντεβού με τον πρόεδρο του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, τον είδα την προηγούμενη Δευτέρα, του υπέβαλα την παραίτηση μου και κάναμε μια ειλικρινή συζήτηση για αρκετή ώρα. Δεν είχε καμία σχέση η παραίτηση μου με τα θέματα του ποινικού κώδικα, είχε να κάνει με την απαράδεκτη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα εσωτερικά του κόμματος. Περίμενα να δω τον πρόεδρο για να του πω ότι φεύγω. Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσω το τι ακριβώς είπαμε στην συζήτησή μας αυτή, ήταν μια προσωπική συζήτηση που αφορά εμένα και τον Πρόεδρο. Εγώ ουδέποτε θα τον εκθέσω σε αυτά που έχουμε πει και ουδέποτε θα μεταχειριστώ την συζήτηση αυτή, αυτό είναι θέση αρχής για μένα.
Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας είναι προβληματισμένος για την εικόνα του κόμματος, αλλά θεωρώ ότι για κάποια θέματα θα πρέπει να είναι προβληματισμένος και αυτό όχι από την συζήτηση την δική μας αλλά λόγω της εικόνας του κόμματος. Δεν γίνεται να έχουμε μία κυβέρνηση η οποία κατακρεουργεί κοινωνικά δικαιώματα, έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε ένα τέλμα βυθισμένος. Αυτό πρέπει να προβληματίζει του πάντες. Όταν το κόμμα αναλώνεται σε μία μάχη μηχανισμών και βυθίζεται σε μία εσωστρέφεια, πως είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας;

Λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί εσωκομματικά επέλεξα να παραμείνω ένα απλό μέλος του κόμματος για να έχω τον ελάχιστο λόγο και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχει ένα μέλος. Πλέον δεν με αφορά τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαι πλέον εκτός του κόμματος με απόφαση του Γραφείου Τύπου.

Να γράφουν στελέχη του κόμματος στο Facebook ο ένας εναντίον του άλλου είναι πρωτόγνωρο για την αριστερά, αλλά έζησα και αυτό.

Το κόμμα βυθίζεται σε μια εσωκομματική σύγκρουση, λόγω των πρακτικών που ακολουθούν κάποιοι. Είναι δυνατόν, στελέχη του κόμματος να γράφουν ο ένας εναντίον του άλλου μέσω Facebook; Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την αριστερά.

Είμαι κομουνιστής, ανήκω στην κομουνιστική ανανεωτική αριστερά από δεκαεφτά ετών ενταγμένος δεν έχω δεξιούς ιδεολογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς. Ωστόσο ανθρώπινα, διατηρώ πολύ καλές σχέσεις ακόμα και φιλίες με ανθρώπους που ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που ούτε εμένα ψήφιζαν αλλά ούτε και την αριστερά. Επίσης διατηρώ πολύ καλές σχέσεις με στελέχη όλων των κομμάτων από όταν ήμουν στη βουλή. Είναι σχέσεις όχι μόνο κοινωνικές αλλά και εποικοδομητικές, μπορούσαμε και συζητούσαμε για θέματα που αφορούσαν την κοινωνία ο καθένας από τον προσανατολισμό του.

Πιστεύω ότι η αριστερά είναι η παράταξη της αλήθειας και της υπεράσπισης της αξιοπρέπειας, με αυτούς τους ανθρώπους που πορεύτηκα αυτά μου έμαθαν. Αυτό που έμαθε και ο πατέρας μου. Όποιοι θέλουν να ρίξουν την πέτρα του αναθέματος πρώτα ας δουν τί έχω πει και μετά ας πάρουν τις αποφάσεις τους.

Η διαγραφή μου είναι ενδεικτικό της ενοχής αυτών που με διέγραψαν. Δεν είναι δυνατόν να δικαιώνομαι σε αυτό που είχα πει, δεν είναι δυνατόν εγώ που είχα επισημάνει τα λάθη και τις αστοχίες να διαγράφομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το κόμμα ζητά επαναφορά των διατάξεων περί στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Υπάρχει λογική ακολουθία;

Με το να πούνε ότι εγώ ρίχνω νερό στο μύλο της δεξιάς, τα γνωστά που ακούγαμε και στο παρελθόν είναι γελοιότητες. Νερό στο μύλο της δεξιάς ρίχνουν αυτοί που με την στάση τους καθίστανται αναξιόπιστοι και καθιστούν και το πολιτικό μας φορέα αναξιόπιστο στην κοινωνία.

Χθες, επικοινώνησαν πάρα πολλοί Ζακυνθινοί και όχι μόνο μαζί μου, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έγινε στα καλά καθούμενα. Είναι να γραφτεί στην ιστορία. Διεγράφη ένα πολιτικό στέλεχος από το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Το ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται στα εκλογικά αποτελέσματα.»

 


Ακούστε την συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 56 times, 3 visits today)