Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ιστορική μέρα για τη Ζάκυνθο, αλλά το εργοστάσιο δεν αρκεί, απαιτείται διαλογή στη πηγή και ανακύκλωση

Πα 26/02/2021

<
  • Θα απαιτηθούν μελέτες, χρηματοδοτήσεις και συμπληρωματικά έργα για το εργοστάσιο του Λίβα, ώστε να εναρμονίζεται με τον εθνικό σχεδιασμό.
  • Πήραμε έγκριση και χρηματοδότηση για μεταφορά απορριμμάτων στην Ηλεία.
  • Υποχρεωτική η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο.
  • Απαιτούνται αλλαγές στις μελέτες για Πνευματικό Κέντρο και Παραλία Αργασίου.
  • Δασαρχείο και Δήμος πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για τους δασικούς χάρτες – Απαιτούναι διορθώσεις.
  • Έχει προγραμματιστεί για τη Ζάκυνθο ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών.
  • Πρότεινα συμβιβαστική λύση για την κατασκευή της προβλήτας στον μόλο του Αγίου Νικολάου.

«Είναι μια ιστορική μέρα για το νησί μας. Μετά από καθυστερήσεις, αντιξοότητες και αντεγκλήσεις ετών, φτάσαμε τελικά χθες στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με την κατασκευή του εργοστασίου στον Λίβα για μια σύγχρονη επεξεργασία των απορριμμάτων. Έπεσαν οι υπογραφές με την ανάδοχο εταιρία «Μεσόγειος» που θα κατασκευάσει το έργο. Μπορούμε να πούμε ότι η Ζάκυνθος είναι πρωτοπόρα σε αυτή τη διαδικασία, αφού στη Κεφαλονιά δεν έχουν ακόμα βρει ανάδοχο, ενώ στη Κέρκυρα δεν είναι ακόμα καν στη διαδικασία της δημοπράτησης.
Για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα το εργοστάσιο δεν αρκεί, πρέπει να γίνεται διαλογή στη πηγή και ανακύκλωση, με κινητές μονάδες σε όλο το νησί, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον, όπως δυστυχώς συνέβη στον Σκοπό τον οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε άμεσα, είναι μια μεγάλη διαδικασία μπροστά μας.

Η όλη διαχείριση που θα γίνεται, πρέπει να είναι άρτια και ολοκληρωμένη. Θα απαιτηθούν και συμπληρωματικά έργα για το εργοστάσιο της Ζακύνθου, για την εναρμόνισή του με τον εθνικό σχεδιασμό. Θα έχουμε νέες μελέτες και νέες χρηματοδοτήσεις μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Λόγω της μη επαρκούς διαχείρισης που έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποσυμφορηθεί ο χώρος από τα απορρίμματα που υπάρχει στον Λίβα για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Θα απαιτηθεί η μεταφορά ενός μεγάλου όγκου απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου και συγκεκριμένα στη Τριανταφυλλιά Ηλείας. Πήραμε έγκριση για την μεταφορά τους αλλά και έγκριση για τη χρηματοδότηση αυτής της διαδικασίας που τώρα θα δρομολογηθεί.

Είναι υποχρεωτικό να υλοποιηθεί το υποέργο το πρόσληψης τεχνικού συμβούλου του έργου, κάτι που αρχικά δεν είχε κατανοήσει πλήρως ο Δήμαρχος, όμως το συζητήσαμε και συμφωνήσαμε επί αυτού.

Φορέας υλοποίησης του όλου έργου είναι ο Δήμος, δεν είναι κάτι που του το χαρίσαμε, προβλεπόταν από αρχικό τον σχεδιασμό.

Ο Δήμαρχος μου παρουσίασε μια σειρά από έργα που θέλει να προχωρήσει, όπως το έργο του Πνευματικού Κέντρου, για το οποίο επικαιροποιήθηκε η μελέτη που είχε αρχικά φτιαχτεί το 2003, όμως απαιτούνται συμπληρωματικές αλλαγές από τον Δήμο, κάτι που απαιτείται και για την μελέτη της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου. Κατεύθυνα τον Δήμαρχο στα δύο πρόσωπα της διαχειριστικής αρχής στη Ζάκυνθο για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε με την βοήθεια τους να αναζητήσει τυχόν χρηματοδοτήσεις.

Ο Δήμος θα πρέπει να καταλήξει σε μία μελέτη για την ανάπλαση του Κρυονερίου και της Αγίας Τριάδας, ώστε αφού κατασταλάξει να την εντάξουμε εμείς σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Επίσης ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι τα σφαγεία. Ο Δήμαρχος βρήκε ένα δημοτικό οικόπεδο στο Κοιλιωμένο.
Αύριο θα επισκεφθώ το 1ο Κοιμητήριο Ζακύνθου για να δω την πορεία της αποκατάστασης του χώρου, ενώ μαζί με τον Δήμαρχο θα επισκεφθούμε και τα εμβληματικά τοπόσημα για τις εκδηλώσεις του «Ελλάδα 2021».

Όλη η Ελλάδα είναι ανάστατη με την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών. Στη Κεφαλονιά τα πράγματα είναι χειρότερα από τη Ζάκυνθο. Είμασταν η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν διέθετε δασικούς χάρτες και είμασταν υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε. Η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα για να γνωρίζει τις διαδικασίες, όμως θέλουμε να ενημερωθούμε τόσο εμείς, όσο και η κοινωνία. Για αυτό στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο καλέσαμε τον αρμόδιο διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Καταλάβαμε ότι οι αναρτήσεις έγιναν με τα δεδομένα που έστειλαν στο αρμόδιο Υπουργείο τα Δασαρχεία και οι Δήμοι. Βάση αυτών των πληροφοριών αναρτήθηκαν και φάνηκε ότι εστάλησαν αρκετά λάθος στοιχεία, κυρίως από Δήμους σε ότι αφορά σχέδια πόλεων. Τώρα αυτοί οι φορείς πρέπει να προβούν σε διορθώσεις. Ζητήσαμε αν γίνεται να αποσυρθούν προσωρινά οι αναρτήσεις, να γίνουν οι διορθώσεις και μετά να αναρτηθούν εκ νέου, ώστε να μειωθούν τα λάθη και μετά να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τόσο το Δασαρχείο Ζακύνθου, όσο και ο Δήμος, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, ο καθένας στον τομέα του. Ο κόσμος δεν έχει ούτε τη διάθεση, ούτε τα χρήματα να τρέχει για να κάνει ενστάσεις και πρέπει να τον βοηθήσουμε.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλλης με ενημέρωσε ότι είναι στον προγραμματισμό για τη Ζάκυνθο ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών. Πρόκειται για έναν κεντρικό σχεδιασμό εμβολιασμών και εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε περαιτέρω. Δεν είναι θέμα επάρκειας γενικά των εμβολίων, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστεί με τα εμβόλια της Astra Zeneca. Ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ραγκούσης μου είπε ότι έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός 2ου εμβολιαστικού κέντρου στο Νοσοκομείο.

Η Περιφέρεια δεν έχει λόγο για έργα που γίνονται αυτή την περίοδο στο λιμάνι της Ζακύνθου, αλλά προφανώς και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Το έργο εκπονείται από το Υπουργείο Υποδομών με το οποίο είμαστε σε στενή επαφή. Ζήτησα από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Στασινόπουλο και τις τεχνικές μας υπηρεσίες να λάβουν γνώση του έργου.

Σύντομα θα έχουμε μια συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία για το master plan του λιμανιού. Για μένα, δεν είναι η καλύτερη θέση για προβλήτα κρουαζιερόπλοιων ο μόλος του Αγίου Νικολάου, αλλά βάζοντας κάτω όλα τα τεχνικά στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι είναι η θέση που βολεύει πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη. Προσωπικά ήθελα να γίνει η προβλήτα στο παραλιακό τόξο της Αγίας Τριάδας. Για να βρεθεί όμως μία συμβιβαστική λύση ζήτησα να μην κατασκευαστούν τεράστια κτήρια στον μόλο του Αγίου Νικολάου, να μην αλλοιωθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης και τελικά με αυτο τον τρόπο να μην υποβαθμιστεί. Γνωρίζω επίσης ότι για τη θέση της προβλήτας στον μόλο του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να αντιδρά έντονα και είναι κάθετα αντίθετος ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης, ο οποίος λέει ότι δεν θέλει να είναι αυτός που θα καταστρέψει τη Ζάκυνθο με αυτή την επιλογή.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: