Current track

Title

Artist

Current show

All The Hits

14:00 16:00

Current show

All The Hits

14:00 16:00

Background

Γιώργος Αρμένης
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου

Καταθέτουμε προϋπολογισμό – Η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε την ΣΑΤΑ και τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης»

Τρ 19/01/2021

<

«Είναι ανάγκη ο Δήμος μας να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές του. Έχουμε μια στρατιά συμπολιτών μας που δεν εργάστηκαν καθόλου εντός του 2020, έμειναν χωρίς εισόδημα. Έχουμε νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Εν όψει της συζήτησης που θα γίνει αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέσαμε τις προτάσεις μας που αφορούν την στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και των οικονομικά αδύνατων, από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού,  πάντα με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα του 2020. Έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά, μετά από συζητήσεις με την κοινωνία και μέσα από έναν συγκροτημένο διάλογο με τα Τοπικά Συμβούλια. Κάναμε μια κοπιαστική και ενδιαφέρουσα εργασία. Είναι προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες τις οποίες υιοθετεί η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο νομοθέτης προβλέπει την δυνατότητα να μπορεί ο Δήμος μέσω του προϋπολογισμού του, να στηρίζει οικονομικά ευπαθείς ομάδες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός ποσοστού ύψους 2,5% επί του προϋπολογισμού, ένα κόστος που μπορεί να ξεκινήσει από 380 χιλιάδες ευρώ, καλύπτει βοήθημα 400 ευρώ ανά οικογένεια, σε χίλιες οικογένειες.

Εμείς καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το ένα αφορά τα μέτρα στήριξης των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και το δεύτερο την δημιουργία ενός δυναμικού προγράμματος για μικρά και μεγάλα έργα εντός του έτους. Θέτουμε το ζήτημα ότι δεν γίνονται έργα. Ο Δήμος έχει έναν ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει διαθέσιμα στα ταμεία του 9 εκατομμύρια ευρώ. Λέμε ότι το καλύτερο δώρο για την κοινωνία θα ήταν φέτος να έχουμε μια χρονιά με πολλά μικρά και μεγάλα έργα, και δεν αναφέρομαι στα συγχρηματοδοτούμενα. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε την ΣΑΤΑ του 2020 και δεν αξιοποίησε προγράμματα όπως το «Φιλόδημος» και το «Αντώνης Τρίτσης».

Κακώς η δημοτική αρχή βλέπει τον προϋπολογισμό μας με αντιπαλότητα. Θέλουμε να δει τις προτάσεις μας καλοπροαίρετα. Είναι πρόταση της Ζακυνθινής κοινωνίας και όχι της αντιπολίτευσης. Θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή πρόταση και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Ζητήσαμε δύο φορές από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακολύρη, να συζητήσουμε τις ευθύνες που θεωρούμε ότι ο ίδιος έχει για την απαράδεκτη λειτουργία του σώματος. Το αρνήθηκε, και σήμερα κατατίθεται αναφορά για τις δικές του ευθύνες, πέραν πλέον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προς την Αρχή της Δημόσιας Διοίκησης και προς τον νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη.

Για τα θέματα που αφορούν την ΔΕΥΑΖ και το αποχετευτικό δίκτυο, για τα οποία αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης, έχει απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης και μένω μόνο σε αυτό. Υπάρχουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αποχετευτικά έργα.

Η Σκάλα του Μιλάνου έχει στον περιβάλλοντα χώρο της κυβόλιθους, αλλά ο κ. Αρετάκης προτιμά για το νέο θέατρο το σταμπωτό. Εγκαινίασε προσχηματικά δύο φορές το θέατρο, κοροϊδεύοντας της κοινωνία και αυτούς που χρηματοδότησαν το έργο.

Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στο 1ο Κοιμητήριο Ζακύνθου. Δύο φορές ρώτησα τον κ. Αρετάκη εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αν είναι κλειστό και μου είπε ότι αυτά που ακούγονται είναι ψέματα.

Ο κ. Αρετάκης είπε τα προεκλογικά του οράματα στους Ζακυνθινούς, όμως οι εκλογές πέρασαν. Τώρα κρίνονται τα έργα και οι παρεμβάσεις του. Η ιστορία ότι για όλα έφταιγαν οι προηγούμενοι τελείωσε.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 60 times, 5 visits today)