Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Κατερίνα Μοθωναίου
Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, μέλος Δ.Σ ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

Με απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου νόμιμη η σύσταση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων για τη δημιουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

Τρ 15/06/2021

<

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε για να μείνουμε ασφαλείς και να επανέρθουμε το συντομότερο σε μια κανονικότητα. Με παρέμβαση του Βουλευτή Ζακύνθου έχουν ανοίξει άλλες δύο εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο μας και θεωρώ ότι θα πάει με πιο ταχείς ρυθμούς ο εμβολιασμός στο νησί.

Συνεδρίασε χθες το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, με τρέχοντα θέματα και την τροποποίηση του προϋπολογισμού για να προχωρήσει ο καινούργιος τρόπος διαχείρισης. Είχαμε από την αρμόδια επιτροπή το άνοιγμα των προσφορών που κατέθεσαν οι εταιρίες για τον διαγωνισμό του εργοστασίου της Κέρκυρας. Οι τρεις από τις τέσσερεις εταιρείες κατάφεραν να καταθέσουν προσφορά. Και στη Κέρκυρα υπάρχει πρόβλημα με τον όγκο των σκουπιδιών, και έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για μεταφορά μέρους εκτός του νησιού.

Μετά από εννέα μήνες, έχουμε πλέον την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ρητά ότι είναι νόμιμη η σύσταση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων για τη δημιουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, άρα είναι νόμιμη η σύσταση της εταιρείας και το διοικητικό της συμβούλιο.

Τώρα θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης με κατεπείγουσα διαδικασία και μέχρι την Παρασκευή θα πέσουν οι υπογραφές με τον ανάδοχο, για την μεταφορά αρχικά δέκα χιλιάδων τόνων απορριμμάτων από τον Λίβα στη Τριανταφυλλιά, ώστε εν συνεχεία η εταιρεία Μεσόγειος να φτιάξει το 1ο κύτταρο. Απομένουν τριάντα χιλιάδες τόνοι στον Λίβα, οι οποίοι θα υποστούν νέα επεξεργασία, για να γίνει ταφή του υπολείμματος και ότι απομείνει να μεταφερθεί και αυτό εκτός Ζακύνθου. Είναι πολύ σημαντικό ότι άνοιξε ο δρόμος της μεταφοράς των απορριμμάτων και ότι με δικές μας πρωτοβουλίες εξασφαλίστηκαν δύο εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος και οι δημότες του νησιού. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων στη Τριανταφυλλιά.

Θα χρειασθεί και νέα χρηματοδότηση για την κατασκευή του 2ου κυττάρου, την οποία ήδη αναζητούμε, ενώ ξεκινά και η κατασκευή της πυρασφάλειας στον Λίβα, με αντιπυρικές ζώνες πέριξ της εγκατάστασης. Θα έρθει και καινούργιος δεματοποιητής, το κόστος του οποίου θα αναλάβει η εταιρεία Μεσόγειος.

Προτεραιότητά μας αποτελεί και η αποκατάσταση του Σκοπού. Ελέγχουμε καθημερινά τον Σκοπό, συλλέγουμε συνεχώς τα στραγγίδια από εκεί και ήδη αναθέσαμε στον μελετητή κ. Φραντζή τον φάκελο αποκατάστασης του Σκοπού. Δυστυχώς το τεχνικό δελτίο για την πλήρη αποκατάσταση του Σκοπού έχει φτάσει στο κόστος των τριών εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ, από εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ που ήταν πριν από κάποια χρόνια, και αυτό γιατί την περίοδο 2016-2018 έχουν πέσει στον Σκοπό διακόσιες χιλιάδες τόνοι απορρίμματα επιβαρύνοντας την όλη κατάσταση.

Σε ότι αφορά την κατασκευή του εργοστασίου της Κεφαλονιάς, τροποποιήσαμε τα τεύχη δημοπράτησης γιατί είναι πλέον υποχρεωτική η μελέτη κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου, και δη στη Κεφαλονιά για τρία συν τρία χρόνια. Ανάδοχος του έργου της Κεφαλονιάς θα είναι η εταιρεία Μεσόγειος.

Ήταν λάθος που για το εργοστάσιο της Ζακύνθου η δημοπράτηση έγινε μόνο για την κατασκευή του χωρίς να συμπεριλαμβάνει και τη λειτουργία του. Τώρα θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος. Έξετάζουμε τις διαδικασίες για να μην καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία αυτή.  Συνήθως σε τέτοια έργα, η εταιρεία που αναλαμβάνει τη κατασκευή του έργου, αναλαμβάνει και τη λειτουργία του.

Έχω τρέξει πολύ περισσότερο για το έργο στα Στροφάδια, από ότι για τα σκουπίδια. Χθες άνοιξε η οικονομική προσφορά της εταιρείας που έχει προκριθεί για το μεγάλο έργο των Στροφάδων, που είναι η εταιρεία ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε που μάλιστα ανήκει σε Λευκαδίτη. Τρέξαμε πολύ για το έργο αυτό, κυνηγούσαμε τις δημόσιες υπηρεσίες γιατί δεν υπήρχε ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με τον εργολάβο και αν δεν προκύψουν ενστάσεις επί της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα εγκατασταθεί ο εργολάβος στα Στροφάδια στις 15 Ιουλίου για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο του λιμανιού των Στροφάδων με χρήματα της Περιφέρειας.

Μέχρι τέλη Ιουνίου τελειώνει και η διαδικασία αναστύλωσης της Αγίας Αικατερίνης, ενώ προγραμματίζουμε και την πλήρη αποκατάσταση του Κάστρου, με μια χρηματοδότηση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ που θα αναζητηθεί μέσω προγραμμάτων.

Έχουμε προγραμματίσει την πρώτη μας πολιτιστική εκδήλωση για την Κυριακή 20 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα στην Πλατεία Σολωμού, για τα τριάντα έτη από τον θάνατο του Δημήτρη Λάγιου. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις, με θέμα τον Κολοκοτρώνη. Σύντομα θα εκδώσουμε και επίσημο πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα την διαβεβαίωση ότι θα είναι ανοιχτό το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο.»