Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Ναυάγιο: Θα μείνουν με τη χαρά, δεν υπάρχει αιγιαλός πάνω από το Ναυάγιο

Δε 14/12/2020

<

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι μυαλά κουβαλά ο καθένας μας σε αυτή την κοινωνία, διότι τον υπουργό τουρισμού κ. Θεοχάρη προ πολλών μηνών τον είχαμε επισκεφθεί και του είχαμε δώσει το σχέδιο ανάπτυξης του χώρου του Ναυαγίου.
Αυτό που μου είπε ο κ. Υπουργός στην συνάντηση που είχα μαζί του την περασμένη Παρασκευή, είναι εντελώς ξεκάρφωτο, διότι με ξένα κόλλυβα δεν μπορείς να μνημονεύσεις κανέναν. Τον ρώτησα τι σκέπτεται για το Ναυάγιο, από την στιγμή που έχει ενημερωθεί και από εμένα και από την επιτροπή των Ζακυνθινών. Τον ρώτησα τι έκαμε βάση της μελέτης και του σχεδιαγράμματος του χώρου που έχουμε κάνει. Εκείνος με κοίταζε. Τον ρώτησα τι σκέπτεται μετά από αυτό που αναγγείλατε και μου είπε ότι είναι θέμα γραμμής αιγιαλού. Του είπα ότι γραμμή αιγιαλού 80-100 μέτρα πάνω από την θάλασσα δεν έχει ξανασυμβεί αλλά δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί. Αν λοιπόν συμβεί στη Ζάκυνθο, πρώτον στα μέτρα που θα βάλετε ότι είναι αιγιαλός πάνω στην κορυφή του βουνού, δεν θα μπορεί να πάει κανένας γιατί εγώ θα σας πω ότι από την δική μας έκταση δεν μπορείτε να περάσετε, επομένως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Εάν θελήσετε να κάνετε νομοθετική ρύθμιση πρέπει ο αιγιαλός που θα είναι πάνω 80-100 μέτρα από τη θάλασσα, να εφαρμοστεί πρώτα στη θάλασσα, και όταν το λέω αυτό εννοώ σε όλη τη Ζάκυνθο και όχι μόνο.
Εκεί βρίσκεται η υπόθεση του μπουρδουκλώματος που κάποιοι ή κάποιες προσπαθούν. Θα μείνουν με τη χαρά. Δεν υπάρχει αιγιαλός πάνω από το Ναυάγιο. Για να χτυπήσει το καράβι το κύμα της θάλασσας θέλει 80 μέτρα και άλλα  150 να ανέβει επάνω. Αυτό μόνο με θαύμα μπορεί να γίνει.

Οι δικηγόροι μας στην Αθήνα και εδώ λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αιγιαλός πάνω από τη θάλασσα. Γιατί αν είναι έτσι τότε ας πάμε στον Άγιο Νικόλα να δούμε τι γίνεται με τον αιγιαλό, ας πάμε στο Αργάσι, ας πάμε στις Αλυκές, ας πάμε παντού.

Στην συνάντηση δε υπήρξε αποτέλεσμα, θα το μελετούσε το θέμα ο υπουργός, όπως μελέτησε και τα προηγούμενα που του δώσαμε. Το κλίμα μεταξύ μας δεν ήταν κακό γιατί σε τελική ανάλυση δεν είμαι από εκείνους που παίζουν το τσιλίμπαρδο.

Στις δηλώσεις μου περί εμίρηδων και κακομοίρηδων εννοώ αυτούς που είπα. Ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι οι κακομοίρηδες. Υπάρχουν πολλοί κακομοίρηδες στη Ζάκυνθο που συνεργάζονταν με τον κ. Υπουργό και με την κα. Κράτσα και με εκείνους οι οποίοι θέλουν να κάνουν κουμάντο στα δικά μας. Ας κάμουν στα δικά τους και βλέπουμε για τα δικά μας. Κάποιοι θέλουν να ωφελήσουν την θεία μου την Μαρούλα… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί είναι καμομοίριδες.

Περιμένουμε τις εξελίξεις. Δεν ξέρω αν μας ενημερώσουν. Δεν έχουμε τέτοιες αξιώσεις αλλά έχουμε τη δυνατότητα της προσφυγής στο νόμο μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, διότι εγώ από το 1994 έχω φάει τη ζωή μου εκεί, είμαι βλάκας να την αφήσω στα χέρια του καθενός; Αφού κάναμε μελέτη ανάπτυξης του χώρου γιατί δεν ήρθαν να συνεργαστούμε;

Όταν ξεκίνησα να διαμορφώνω το χώρο στο Ναυάγιο όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα είναι αντίθετοι ήταν μαζί μας. Το κτίσμα το κατασκευάσαμε στο πλάτωμα του Ναυαγίου όχι μόνο με τη Ναοδομία, αλλά και η Πολεοδομία μας έδωσε την έγκριση. Επίσης ο τότε Δήμαρχος, για να συνδέσουμε το ρεύμα, μας έδωσε έγγραφο ότι το κτίριο είναι νόμιμο και ανήκει στην Μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών.

Ποιος είπε ότι τα Υπουργεία μπορούν να αποφαίνονται για την ξένη περιουσία; Του μπαμπά τους το χωράφι είναι; Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώστε είναι;

Σας λέω ότι εμείς θα κλείσουμε το δρόμο που οδηγεί στο πλάτωμα του Ναυαγίου και δεν θα μπορεί κανείς να πάει στο κομμάτι εντός της γραμμής του αιγιαλού, γιατί εκεί μπορεί να βγει το κύμα και να σας πνίξει.

Οι Εκκλησίες στις γιορτές θα είναι κλειστές όπως προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να προφυλάξουμε την υγεία του λαού.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 337 times, 9 visits today)