Current track

Title

Artist

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Current show

Stigma Radio Mix

20:00 22:00

Background

Ανδρέας Ξένος
Δημοτικός Σύμβουλος

Ο Δήμαρχος κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να απωλέσει το 50% της δύναμης της παράταξής του – Απαιτεί τέχνη για να το πετύχεις

Πε 22/04/2021

<

«Επισκέφθηκα τον χώρο του πρώην ΚΔΑΥ δίπλα από το αεροδρόμιο και διαπίστωσα ότι στο όνομα της αποκατάστασης του χώρου έχουν ρίξει χιλιάδες κυβικά χώμα και έχουν σκεπάσει ογκώδη απορρίμματα και άλλα στερεά απόβλητα. Αυτό για να γίνει πρέπει να δουλεύουν πάνω από τρεις μήνες εκεί. Έχουν δημιουργήσει δύο τεράστιους λόφους με χώμα που έριξαν πάνω από τα στερεά απόβλητα. Όντως ο χώρος χρειαζόταν αποκατάσταση αλλά μετά από την απομάκρυνση των ογκωδών και των ανακυκλώσιμων υλικών. Αντίθετα το μόνο που έγινε είναι επικάλυψη με χιλιάδες κυβικά χώματος. Δεν χρειαζόντουσαν τόσες χιλιάδες κυβικά αλλά κάπου έπρεπε να πάει αυτό το χώμα.

Κατά την άποψη μου έχουμε να κάνουμε με εξυπηρέτηση συμφερόντων. Κατασκευάζεται μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Ακρωτήρι και κάπου θα έπρεπε να εναποτεθούν τα χιλιάδες κυβικά χώματος που προέρχονται από τις εκσκαφές. Ο εργολάβος που έριξε τα χώματα στο ΚΔΑΥ, ενδεχομένως να μην ζητήσει χρήματα για τις εργασίες αυτές, γιατί έχει ήδη εξυπηρετηθεί. Μετέφερε στις εγκαταστάσεις του ΦΟΣΔΑ το χώμα που αφαίρεσε από τις εκσκαφές, που δύσκολα θα μπορούσε να αποθηκεύσει αλλού. Έτσι δημιουργήθηκε ένας λόφος σε ενοικιαζόμενα οικόπεδα και ένας άλλος, ακόμα μεγαλύτερος, σε οικόπεδο πλησίον των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΖ, εκεί όπου επρόκειτο να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων ης εταιρείας.

Αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα γίνει αν κάποια στιγμή χρειαστεί αυτό το οικόπεδο, αν κάποια στιγμή οι ιδιοκτήτες του άλλου οικοπέδου λήξουν την σύμβαση και ζητήσουν να εξυγιανθούν τα οικόπεδά τους. Επίσης αναρωτιέμαι από εδώ και πέρα τι θα γίνουν τα ογκώδη; Μήπως σε αυτό τον λόφο ξαναβάλουν ογκώδη μαζί και με ότι άλλο περισσέψει;

Όταν στην Οικονομική Επιτροπή ο κ. Μαρινάκης ρώτησε για αυτό το θέμα τον κ. Δήμαρχο του απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Σήμερα όμως βγάζει μια ανακοίνωση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και λέει ότι αυτή η λύση είναι προσωρινή. Όμως ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Αυτό που συντελείται εδώ και περίπου τρεις μήνες στην περιοχή του αεροδρομίου και στο χώρο του πρώην ΚΔΑΥ, δεν είναι κάτι το προσωρινό είναι κάτι μόνιμο.

Υπάρχει κάτι ακόμα πιο τραγικό, απέναντι από τους δύο αυτούς λόφους υπήρχε ένας λόφος με τα παλιά σκουπίδια του Δήμου Ζακυνθίων, ο οποίος είχε αποκατασταθεί μετά από μελέτες και χρηματοδοτήσεις, με μεμβράνες που είχαν τοποθετηθεί, και σε αυτό το χώρο έκριναν σκόπιμο να κόψουν τα δέντρα και να εγκαταστήσουν τεμαχιστές για να τεμαχίζουν το πράσινο.

Όλες αυτές οι εργασίες έχουν γίνει χωρίς καμία απολύτως τεχνική η οικονομική μελέτη κα βέβαια χωρίς καμία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Προφανώς ο Δήμαρχος θα επικαλεστεί τον COVID, τον Ιανό και την επείγουσα ανάγκη των εργασιών, αλλά αυτό είναι δικαιολογία.

Ο Δήμαρχος αναφέρει επίσης ότι έχει γίνει αυτοψία στο χώρο. Όμως μόνο το ΚΕΠΠΕ που συγκροτείται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη μπορεί να κάνει αυτοψία και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αυτοψία στο χώρο. Άρα πως μπορεί να λέει ο Δήμαρχος ότι έγινε αυτοψία και έλεγχος;

Είναι εύκολο να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχει θαφτεί κάτω από το χώμα κάνοντας μια δειγματοληπτική εκσκαφή, αλλά ειδικά στο οικόπεδο της ΔΕΥΑΖ, εκτιμώ χωρίς να είμαι ειδικός, ότι πρέπει να σκάψουμε τριάντα μέτρα. Πιστεύω ότι έχει γίνει επιχωμάτωση χωρίς να απαιτείται και για αυτό λέω ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για εξυπηρέτηση του εργολάβου ή του ξενοδόχου. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το οτιδήποτε από τη στιγμή που όλα αυτά γίνονται στον αέρα χωρίς αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Πρέπει να δούμε και αν όλα αυτά έγιναν με γραπτή εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, γιατί θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε προφορική, ούτε γραπτή εισήγηση. Είναι βέβαια άλλο πράγμα να πει ο Διευθυντής Καθαριότητας ότι απαιτείται εξυγίανση του χώρου, άλλο πράγμα να δώσει και τη λύση και άλλο να ολοκληρώσει ο ίδιος τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Επίσης στο χώρο αυτό βρίσκεται και το υπό κατάρρευση κτίριο το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά και τον Ιανό. Όχι μόνο δεν επισκευάστηκε ποτέ το κτίριο αυτό που ήταν στην ιδιοκτησία του τοπικού ΦΟΣΔΑ, αλλά δεν έγινε και καμία ενέργεια προς τον περιφερειακό ΦΟΣΔΑ για να διεκδικηθεί το ακίνητο αυτό για να περάσει στον Δήμο.

Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου περιμετρικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι όπως μου είπαν έχουν πολλά παράπονα από την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο.

Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ δεν έκανε χάρη στον Δήμο, ούτε κάποια εμπιστοσύνη του έδειξε, όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού ΦΟΔΣΑ, υπεγράφη μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΦΟΣΔΑ για γίνει ο Δήμος ο φορέας υλοποίησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Λίβα. Το θέμα είναι που βρίσκεται σήμερα αυτή η διαδικασία και σε ποιο στάδιο είναι ο ανάδοχος του έργου.

Ο κ. Αρετάκης την πρώτη Κυριακή των εκλογών πήρε ποσοστό 22% εξέλεξε επτά Δημοτικούς Συμβούλους και εκλέχτηκε Δήμαρχος. Κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να απωλέσει το 50% της δύναμης της παράταξής του, αφού του έφυγαν τέσσερεις Σύμβουλοι. Ταυτόχρονα έχει έρθει σε σύγκρουση με όλον τον διοικητικό μηχανισμό του Δήμου. Σίγουρα απαιτεί τέχνη για να τα πετύχεις όλα αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αναρωτιέμαι και ανησυχώ για το τι πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Φοβάμαι αυτά που θα ζήσουμε στο επόμενο διάστημα, αφού περάσει η πανδημία και αποκατασταθεί η ροή των επισκεπτών στη Ζάκυνθο. Πολύ φοβάμαι ότι οι χειρότερες μέρες για τον Δήμο είναι μπροστά μας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: