Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση που άφησε γεμάτο ταμείο και η ΝΔ η πρώτη κυβέρνηση που δεν είπε ότι παρέλαβε καμένη γη

Τε 15/07/2020

<

«Η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδος πάει από το κακό στο χειρότερο, διότι η κυβέρνηση εκτίμησε λανθασμένα τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της πανδημίας, παρότι είχε ορθώς διαχειριστεί σε υγειονομικό επίπεδο το όλο ζήτημα. Η εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση στο 4% είναι παντελώς εσφαλμένη. Εγώ θεωρώ ότι η ύφεση δεν θα είναι κάτω από το 15%. Η οικονομία αλλά και η κοινωνία βρίσκονται σε μία δίνη, κάτι που μας απασχολεί ως κόμμα, και που φυσικά απασχολεί και τον Πρόεδρο και πρώην Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο οποίος για αυτόν τον λόγο θα επισκεφθεί τουριστικές περιοχές της χώρας και αύριο την Ζάκυνθο. Κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ζάκυνθο, ο Πρόεδρος θα δει φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τον Σύλλογο εργαζομένων του Δήμου και τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ζακύνθου.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν εξαρχής λάθος, βάση και της όλης εκτίμησης που είχε κάνει, μέτρα του πεντακοσάρικου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία που άφησε γεμάτο ταμείο και η ΝΔ η πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία που δεν είπε ότι παρέλαβε καμένη γη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε δει μια δυσλειτουργία στις τράπεζες, είχε ιδρύσει την αναπτυξιακή τράπεζα. Οι συστημικές τράπεζες δείχνουν ένα πρόσωπο που είναι εκτός πραγματικότητας. Οι επιχειρηματίες αντικρύζουν κλειστές πόρτες και η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταστήσει σαφές προς τις τράπεζες ότι εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ρευστότητας και ότι αν δεν βοηθήσουν οι τράπεζες, θα νομοθετούσε η ίδια για να λύσει το πρόβλημα. Γνωρίζω πολύ καλά πως συμπεριφέρονται οι τράπεζες ως πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και η πολιτεία έχει τον μηχανισμό να παρέμβει, ακόμα και μέσω της τράπεζας της Ελλάδος που έχει διοικητή τον κ. Στουρνάρα, φίλα προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Φυσικά και σε νομοθετικό επίπεδο μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση, μέσω ενός ειδικού μηχανισμού στήριξης.

Είναι ένα ερώτημα στο πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Θα πρέπει έστω και με δόσεις να τα πάρουν όλοι και πάντα με τον γνώμονα να μην κλονιστεί η οικονομία της χώρας.

Γενικότερα πάντως, σε όλα τα θέματα, εκτός της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας, αυτή η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα. Ακούμε συνεχώς αντικρουόμενες απόψεις περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή περί εκλογών. Εγώ θεωρώ ότι το σενάριο των εκλογών είναι ανοιχτό και σε αυτή την περίπτωση θα δούμε όλοι μας πως θα πράξουμε.

Δεν θέλω να ανοίξω την συζήτηση για τους κ. Παπαγγελόπουλο και Παππά. Ο καθένας καταλαβαίνει και μπορεί να βάλει τα συμπεράσματα του. Με τον πρώην υπουργό κ. Ν. Παππά δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα στην σχέση μας και συνεργαζόμασταν στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου και των αρμοδιοτήτων μας. Θα ήθελα όμως να τονίσω και ως νομικός, ότι ενοχλούμαι όταν βλέπω να βγαίνουν στην δημοσιότητα κάποιες υποκλαπείσες ιδιωτικές συνομιλίες για την δημιουργία εντυπώσεων. Ενοχλούμαι όταν βλέπω ότι ιδιωτικές συζητήσεις που γίνονται σε ένα χαλαρό επίπεδο, λέγοντας και μια κουβέντα πάρα πάνω, κάποια στιγμή να δημοσιοποιούνται σε ένα κρίσιμο πολιτικό χρόνο. Αν το επίπεδο της πολιτικής ζωής της χώρας πέσει στο επίπεδο των υποκλοπών και της δημοσιοποίησης τους, τότε θα επιστρέψουμε σε μια γκρίζα περίοδο, αυτής των υποκλοπών επί εποχής Κοσκωτά. Τότε σωστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε νομοθετήσει την αυστηροποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Ζακύνθου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για εμάς στην αριστερά όλα κρίνονται στην βάση της δημιουργίας μιας σοβαρής συλλογικότητας η οποία θα διοικήσει τον Δήμο, δεν κρίνονται όλα στο πρόσωπο του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος είναι ένας κεντρικός παράγοντας στην παραγωγή πολιτικής αλλά σε κάθε περίπτωση κανένας Δήμαρχος, όσο καλός και έντιμος και να είναι, δεν μπορεί να πετύχει αν δεν συγκροτηθεί μια σοβαρή ομάδα, πρώτα από όλα στο επίπεδο του ψηφοδελτίου και μετά στο επίπεδο της διοίκησης του Δήμου. Αυτή η ομάδα δεν υπήρξε ούτε στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου Αρετάκη και σήμερα υπάρχει ένα κενό το οποίο είναι εμφανές. Εκεί εντοπίζονται και οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες. Θα ήταν πιστεύω πολύ διαφορετικό αν στο ψηφοδέλτιο το οποίο θα συγκροτούσε τότε ο κ. Ν. Αρετάκης συμμετείχε δυναμικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλοι συμπολίτες μας. Εκτιμώ τον κ. Αρετάκη, η επαφή μας είναι πολύ μικρής εμβέλειας, δεν έχω θεσμική θέση αλλά είμαι πάντοτε στην διάθεσή του.

Είχα πει από το βράδυ των εκλογών, ότι τώρα έχουμε έναν νέο Βουλευτή Ζακύνθου που θα πρέπει να αφήσουμε να δούμε τι θα κάνει. Νομίζω ότι πλέον ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Για να μην κοροϊδεύουν όμως ορισμένοι τον κόσμο, σχετικά με την ΜΕΘ του νοσοκομείου, θα πω ότι η ΜΕΘ ήταν πιστοποιημένη από το 2018 αλλά τότε είχαμε ένα θέμα στελέχωσής της με ιατρικό και νοσηλευτικό εξειδικευμένο προσωπικό. Τώρα λοιπόν που άνοιξε η ΜΕΘ, ένας συμπολίτης μας που υπήρχε ανάγκη παρουσίας του σε αυτήν, είναι στην Πάτρα. Αυτά συνιστούν πολιτικά παιχνίδια και πολιτική εξαπάτηση.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 171 times, 1 visits today)