Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Οι Δήμοι ας αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, είναι υπεύθυνοι για την ανακύκλωση, πρέπει να πράξουν το καθήκον τους

Δε 25/01/2021

<
  • Η δημοπράτηση κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων από τον ίδιο ανάδοχο μας δίνει την εγγύηση για το καλύτερο αποτέλεσμα.

«Η Περιφέρειά μας έχει εξευτελιστεί λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Γίναμε αντικείμενο δυσμενών σχολίων από tour operators και μεγάλες τουριστικές εταιρείες, ενώ είχαμε και περιπτώσεις στις οποίες κρύβονταν αυτά τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δηλώνω εντυπωσιασμένη, διότι από την αρχή της δημιουργίας του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αιρετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν την όλη προσπάθεια με μια μικροπρέπεια. Δεν ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μας πλήξουν πολιτικά.

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι πλέον νόμος του κράτους, στοχεύει στη σωστή διαχείριση και στην ανακύκλωση στη πηγή που οδηγεί στην υγειονομική ταφή σημαντικά μικρότερου όγκου απορριμμάτων.

Στη Κεφαλλονιά το μόνο που γινόταν μέχρι σήμερα ήταν η αποκομιδή και η ταφή. Το εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Κεφαλονιάς, είναι ίσως το πρώτο στην Ελλάδα που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του νέου εθνικού σχεδιασμού. Η αρχική του εγκεκριμένη μελέτη ήταν ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά αυξήθηκε στα 11 εκατομμύρια ευρώ γιατί είναι υποχρέωσή μας να αναβαθμιστεί το εργοστάσιο ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις του νέου εθνικού σχεδιασμού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης, πάνω σε αυτά βασίζεται η όποια στο μέλλον αναβάθμιση του εργοστασίου της Κεφαλονιάς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι ακόμα μεγαλύτερος γιατί στον διαγωνισμό που θα γίνει προβλέπεται και η λειτουργία του εργοστασίου, για έξι συν έξι χρόνια, από τον εργολάβο που θα το κατασκευάσει. Η κατασκευή και η λειτουργία από τον ίδιο ανάδοχο είναι η τάση που επικρατεί σήμερα. Αυτή η μέθοδος μας δίνει την εγγύηση ότι ο κατασκευαστής θα μεριμνήσει έτσι ώστε να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στην κατασκευή του εργοστασίου, για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του τα πρώτα έξι χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και τα επιπλέον έξι χρόνια. Η επόμενη, ή η μεθεπόμενη Περιφερειακή Αρχή θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για το αν θα γίνει χρονική επέκταση της σύμβασης με τον ανάδοχο. Ο εργολάβος οφείλει να λειτουργήσει το εργοστάσιο βάση της σύμβασης που έχει συναφθεί και υπάρχουν ποινικές ρήτρες σε περίπτωση που δεν το κάνει. Η όλη χρηματοδότηση θα γίνει μέσω Ευρωπαϊκών πόρων, άρα ο πολίτης της Κεφαλονιάς δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

Το αντίστοιχο εργοστάσιο της Ζακύνθου το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί δεν έχει τα χαρακτηριστικά του εργοστασίου της Κεφαλονιάς. Για να γίνει αναβάθμιση του εργοστασίου της Ζακύνθου απαιτείται νέος διεθνής διαγωνισμός. Σύντομα θα γίνει και η δημοπράτηση του εργοστασίου της Κέρκυρας.

Ο στόχος μας είναι να μειωθούν τα κόστη διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά του Ιονίου κάνοντας όμως σωστή διαχείριση. Θα ενεργοποιηθεί ο νόμος που λέει ότι ο ρυπαίνων πληρώνει.  Οι Δήμοι ας αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, αυτοί είναι υπεύθυνοι για την ανακύκλωση. Είναι εταίροι μας, θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να πράξουν το καθήκον τους.

Όντως, ως Δ.Σ. του διαβαφμιδικού ΦΟΣΔΑ συνεδριάσαμε και λάβαμε αποφάσεις χωρίς την συμμετοχή των Δημάρχων, πλην του κ. Αρετάκη. Είμαστε χρόνια στη πολιτική και γνωρίζουμε τι συμβαίνει λόγω των αντιπαραθέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των Δήμων του ίδιου νησιού, κανένας δεν θέλει να χάσει τα προνόμια του. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε να λύσουν τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους οι Δήμοι, ή να δημιουργήσουμε τον νέο ΦΟΔΣΑ; Προφανώς το δεύτερο, είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσει ο φορέας.
Όταν καλούσαμε στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, ο οποίος είναι και γραμματέας του Δ.Σ, για να αποφασίσουμε για το εργοστάσιο και αυτός μας έλεγε ότι δεν έχει χρόνο, εμείς τι έπρεπε να κάνουμε; Ο Δήμαρχος δεν ενδιαφερόταν, εμείς δεν έπρεπε να λάβουμε απόφαση;

Ήταν άμεση η παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποζημίωση των πληγέντων από τον κυκλώνα Ιανός, μέσω των Περιφερειών. Έχουν ανακουφιστεί χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για το Ναυάγιο. Έχει κλειδώσει η υπόθεση της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης καθώς έχει περάσει και από το Υπουργικό Συμβούλιο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 37 times, 9 visits today)