Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Background

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Προβλέπω ότι το ναυάγιο δεν θα ανοίξει φέτος

Τρ 3/03/2020

<
  • O δήμαρχος αναγνωρίζει πλήρως τα δικαιώματα της εκκλησίας στο Ναυάγιο.
  • Εάν νομίζετε εσείς, ότι με υπογραφές μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν ιδιοκτησία τότε θα μαζέψω και εγώ χίλιες υπογραφές και θα πάρω την πλατεία Σολωμού.
  • Εάν επισήμως δεν αμφισβητούν την εκκλησιαστική περιουσία στην περιοχή του Ναυαγίου βεβαίως και προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε το οικόπεδο που διαθέτουμε για να γίνει το πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί το Ναυάγιο.
  • Υπεγράφη η δημοπρασία για το έργο της αναστύλωσης των Στροφάδων.
  • Θα δωρίσουμε την έκταση για να κατασκευαστεί φοιτητική εστία στη Ζάκυνθο.
  • Δεν αρνηθήκαμε πότε να δωρίσουμε εκτάσεις σε όφελος της κοινωνίας, ούτε για νοσοκομείο, ούτε για σχολεία, ούτε για ΤΕΙ, ούτε για δρόμους, ούτε για πλατείες, ούτε για γήπεδα.

«Στην συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο αποτέλεσμα δεν υπήρξε γιατί ο δήμαρχος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πλήρως τα δικαιώματα της εκκλησίας. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα ανοίξει σήμερα κιόλας το Ναυάγιο.

Όταν πρωτοήρθα στη Ζάκυνθο ως μητροπολίτης και επειδή είχε προηγηθεί το δυστύχημα με το ζευγάρι στην περιοχή των ορεινών έδωσα φως στην περιοχή και το έκανα αυτό για να σταματήσει η εγκληματικότητα στο απόμακρο εκείνο σημείο. Αρωγοί στην προσπάθειά μου υπήρξαν ο τότε Υπουργός Δημοσίων Έργων κ. Γ. Σουφλιάς και οι τοπικοί παράγοντες ομοθυμαδόν, από τον Δασάρχη που άνοιξε τους δρόμους και διαμόρφωσε τους χώρους εκεί, μέχρι και τον Δήμαρχο που ενέκρινε το κτίριο που φτιάξαμε για να βάλουμε ρεύμα, ότι είναι του Αγίου Γεωργίου κ.λ.π., και ξαφνικά κάποιοι στιγμή ξύπνησαν και είδαν όνειρο.

Ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χάρο που είδε ότι όλη η περιοχή αυτή και πέρα από αυτή είναι δικιά του. Εάν νομίζετε εσείς, ότι με υπογραφές κάποιων μπορούν να αποκτήσουν ιδιοκτησία τότε θα μαζέψω και εγώ πεντακόσιες με χίλιες υπογραφές και θα πάρω την πλατεία Σολωμού. Δυστυχώς ο παραλογισμός έχει γίνει χειρότερος από τον Κορωνοϊό. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν θιασώτες του έργου που το θαύμαζαν και συνέπρατταν, σήμερα είναι αντίθετοι.

Πριν δύο χρόνια όταν έκοβα την πίτα των ξενοδόχων τους είπα ελάτε να δημιουργήσουμε έναν φορέα, διότι το ναυάγιο δεν είναι μόνο ο «Παναγιώτης» κάτω στη θάλασσα, είναι και επάνω και είναι και τα μνημεία που περιβάλουν αυτή την έκταση. Δεν ήρθε κανείς να μου απαντήσει.

Επομένως, έχουμε το νέο σχέδιο του δημάρχου ο οποίος έρχεται και διαλαλεί περίτρανα περί της ιδιοκτησίας μας η οποία βεβαιώθηκε και από την κτηματική υπηρεσία του δήμου η οποία αποφανθεί ότι δεν έχει τίποτα ο δήμος εκεί. Άλλωστε οι προκάτοχοι του σημερινού δημάρχου ήταν στα δικαστήρια αρωγοί της προσπάθειας μας να ανατραπεί αυτό το ληστρικό συμβόλαιο της αγοραπωλησίας, που πήγαν για 15 χιλιάδες στρέμματα και βγήκαν κουρεμένοι.

Είμαι έτοιμος να βοηθήσω να ανοίξει το Ναυάγιο, αλλά με σοβαρότητα και εγκυρότητα. Ακόμα και σήμερα ζητάνε το χωράφι που θα κάνουνε το πάρκινγκ και δεν έχω αντίρρηση αλλά εκείνοι τι θέλουνε; Ποιοι είναι εκείνοι; Εγώ μιλάω πλέον με το κράτος και αν έρθει το κράτος να κάνει αντίθετα από εκείνα που κάποιοι θέλουν, τότε θα δούμε τι θα γίνει.

O δήμαρχος αναγνωρίζει πλήρως τα δικαιώματα της εκκλησίας αλλά αδυνατεί να περάσει το σχέδιο του διότι δεν έχει την πλειοψηφία αφού αντιδρούν εκείνοι που από την αρχή ήταν υπέρ και τώρα είναι αντίθετοι.

Ποιος έκοψε τη ράμπα που είχα βάλει στο ναυάγιο και ήταν ασφαλής; Νύχτα την κόψανε, γιατί νομίζουν ότι θα βγάλουν περισσότερα εισιτήρια με τις βαρκούλες. Aν είναι επικίνδυνο το ναυάγιο από πάνω, δεν είναι επικίνδυνο να πηγαίνεις με τη βάρκα μέσα στα κύματα και στα γαλάζια σπήλαια; Όποιος θέλει να επισκεφτεί το ναυάγιο με τη βάρκα να πάει αλλά όποιος δεν μπορεί να πάει από πάνω.

Είμαι έτοιμος να σας πω, ως εκπρόσωπος της εκκλησίας που έχει και την ευθύνη του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μονοπάτια στην περιοχή, τα οποία θα οδηγούν στα μνημεία της ορθοδοξίας και του πολιτισμού καθώς και στο σημείο της θέασης πάνω από το ναυάγιο.

Ο κ. δήμαρχος είπε ότι «εγώ για ότι θέλετε να κάμετε είμαι δίπλα σας» αλλά εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε αυτό το πρότζεκτ, το οποίο έχουμε θέσει στην διαβούλευση ενώπιον του λαού, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε συνεργασία, είτε με το υπουργείο είτε με τους ξενοδόχους είτε με όποιον θέλει να κάνουμε συνδιαχείριση.

Θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας και με την συμβολή κάποιου ιδιώτη, εάν και εφόσον αρχές όπως το δασαρχείο μας δώσει την έγκριση, γιατί εμείς δεν έχουμε να του δώσουμε πέντε εκατομμύρια δραχμές που μας ζήτησε ο δασάρχης για να μας δώσει αποχαρακτηρισμό.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα της εκκλησίας.

Εάν επισήμως δεν αμφισβητούν την εκκλησιαστική περιουσία στην περιοχή βεβαίως και προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε το οικόπεδο που διαθέτουμε για να γίνει πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί το ναυάγιο. Αν όμως την αμφισβητούν  γιατί να τους το δώσουμε;

H περιουσία της μονής του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή περιλαμβάνει και το πάρκινγκ και στην έκταση πάνω από το Ναυάγιο, ξεκινά από την Αναφωνήτρια και φτάνει μέχρι τον Άγιο Νικόλα, που έχουμε το νησί εκεί. Θα περιμένουμε την απάντηση της πολιτείας στην πρόταση μας, μέχρι να μας πούνε, πάμε να φτιάξουμε αυτά που πρέπει.

Ο πρώην δήμαρχος Ελατίων κ. Ακτύπης είχε δώσει έγγραφη βεβαίωση ότι το ακίνητο πάνω από το Ναυάγιο είναι της Μονής, επομένως τι γυρεύει; Πότε κατάλαβε ότι η έκταση δεν ανήκει στην εκκλησία; Μήπως ξέχασε τι ειπώθηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ζητήθηκε από την κτηματική υπηρεσία του δήμου να πει τί έχει ο δήμος εκεί; Όταν οι πρώην δήμαρχοι ρωτούσαν τους ορεινούς και απαντούσαν ότι ο δήμος δεν έχει τίποτα;

Εμείς έχουμε έγγραφα και ΦΕΚ που αποδεικνύουν της ιδιοκτησία της Μονής, μπορεί να έρχεται ο καθένας τώρα και να λέει αυτές τις ανοησίες; Ποιος να τις δεχτεί;

Να μπουν απέναντι στην εκκλησία όσοι θέλουν. Η εκκλησία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και χαρίζει όταν της ζητηθεί να απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ πουθενά, ούτε για νοσοκομείο, ούτε για σχολεία, ούτε για ΤΕΙ, ούτε για δρόμους, ούτε για πλατείες, ούτε για γήπεδα. Αρνούμαστε όμως την αρπαγή και την ασυνέπεια των ανθρώπων εκείνων που άλλα λένε σήμερα και άλλα αύριο.

Προβλέπω ότι το ναυάγιο δεν θα ανοίξει φέτος.

Όταν βάζουν οι ορεινοί τον Αστυνομικό Διευθυντή Κατασταρίου να στείλει έγγραφο ότι ο δρόμος είναι ακατάλληλος, τότε τι να πω εγώ; Ποιος δρόμος είναι ακατάλληλος; Τι συνέβη ποτέ στο δρόμο που οδηγεί στο Ναυάγιο;

To Ναυάγιο θα μείνει κλειστό και ας έρθουν οι κύριοι που θίγονται από αυτό το γεγονός, και θίγεται ολόκληρη η κοινωνία της Ζακύνθου και όχι μόνο, να βγάλουν το «μάτι» αυτού που φταίει.

Υπεγράφη η δημοπρασία για το έργο της αναστύλωσης των Στροφάδων. Επικοινώνησα πριν λίγο με το γραφείο της κας Μενδώνη και τα νέα είναι ευχάριστα. Αργήσαμε γραφειοκρατικά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Συμφωνήσαμε με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ.Ακτύπη και θα δωρίσουμε την απαιτούμενη έκταση για να κατασκευαστεί φοιτητική εστία στη Ζάκυνθο, μάλιστα έχω και έτοιμη μελέτη για το έργο. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να δωρίσουμε έκταση όταν πρόκειται να ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας μας. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να δώσουμε το οικόπεδο αλλά δεν έχουμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα, αν το κράτος φτάσει στην αναισχυντία να μας ζητήσει να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ για μία έκταση που εμείς του μεταβιβάζουμε δωρεάν, ε τότε τι να πω;»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

(Visited 53 times, 2 visits today)