Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Ρόδη Κράτσα (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

Τε 20/11/2019

<

«Ο Δήμος Ζακύνθου, είναι ο μόνος Δήμος που δεν υπέβαλλε πρόταση για το πρόγραμμα ανάπλασης πόλεων, η προθεσμία υποβολής προτάσεων έληξε πριν λίγες ημέρες.

Χρειάζεται εγρήγορση. Ο Δήμος Ζακύνθου επικοινωνεί με την Διαχειριστική Αρχή και με εμάς για να πληροφορείται για τα προγράμματα που τρέχουν και αυτά που θα έρθουν.

Αύριο θα έρθω στην Ζάκυνθο, όπου το βράδυ θα έχω μια συνάντηση με φορείς του νησιού, με αντικείμενο κυρίως θέματα τουρισμού και σχεδιασμού πάνω σε αυτόν τον τομέα. Την Παρασκευή στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στο κτήριο της Περιφέρειας, στην οποία θα μετέχουν και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, με θέματα που αφορούν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και τον προγραμματισμό για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η Περιφέρειά μας αλλά κυρίως η Ζάκυνθος έχει μείνει πίσω. Έχει μια καθυστέρηση ως προς την αξιοποίηση των πόρων και πρέπει να ενεργοποιηθεί. Εμείς ως περιφέρεια δεν βρήκαμε καν μελέτες, ώριμες μελέτες, ώστε να τρέξουμε έργα.

Δεν μου έχει τεθεί από τον Δήμο Ζακύνθου, το ζήτημα μιας πιθανής μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός του νησιού, όπως έγινε στον Δήμο Κέρκυρας.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μια σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχα, μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της χώρας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή καθώς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.
Μεταξύ άλλων μας απασχόλησε και το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Στεφανής, που έχει την αρμοδιότητα να επικοινωνεί με Περιφέρειες και Δήμους, για την διανομή και την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου, σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες με τις οποίες έχει επικοινωνήσει, όπως την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση στο ζήτημα και κάποιες Περιφέρειες είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής, στην οποία δεν είμαστε εμείς.
Δεν έχουμε λάβει κανένα σήμα λοιπόν και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξενοδόχο στη Ζάκυνθο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, και αυτό συμβαίνει και στα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειας μας όπως με έχουν ενημερώσει οι ενώσεις ξενοδόχων.

Είμαστε μια Περιφέρεια που αποτελεί σύνορο της Ελλάδας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μιας πιθανής φιλοξενίας, θα μπορούσε να δράσει εδώ, ένα κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αυτόν τον κίνδυνο τον επισήμανα στη σύσκεψη.
Επίσης είπα ότι είμαστε μια κλειστή κοινωνία, με κατεύθυνση στον ποιοτικό τουρισμό, δεν έχουμε ανάγκη το δυναμικό αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι πιο χρήσιμοι αν αξιοποιηθούν σε μια αγροτική περιοχή. Σε αυτή την προσέγγισή μου, συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο κ. Τζιτζικώστας, που έθεσε και το θέμα να εξαιρεθούν της πρόσκλησης ενδιαφέροντος τα ξενοδοχεία των τουριστικών περιοχών.

Έχουμε λοιπόν ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων να παρουσιάσουμε. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι δεν έχω καμιά νύξη για υποδοχή προσφύγων στα Ιόνια Νησιά, αλλά δεν έχω και καμιά διαβεβαίωση ότι λόγω αυτών των επιχειρημάτων δεν θα έρθουν ποτέ οι πρόσφυγες στην Περιφέρειά μας. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι λοιπόν, και να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που έχουν κουβαλήσει όλο το βάρος του μεταναστευτικού και ότι αυτό το ζήτημα αφορά όλη την Ελλάδα.»  

 

(Visited 5 times, 1 visits today)