Current track

Title

Artist

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Current show

Good Night Music

00:00 02:00

Background

Αναστάσιος Πλέσσας
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

Το Λιμενικό Ταμείο χρεωνόταν ακόμα και για το νερό που κατανάλωνε το Δημοτικό Μέγαρο – Μηνυτήρια αναφορά για την εξακρίβωση ευθυνών

Πα 4/06/2021

<

«Είμαι προβληματισμένος και στενοχωρημένος για το ότι το Λιμάνι έχει μείνει χωρίς νερό, αλλά οφείλω να προστατεύσω τα συμφέροντα του Λιμενικού Ταμείου. Δεν γίνεται να χρεωνόμαστε σε διμηνιαίους λογαριασμούς υδροδότησης με ποσά των 15 και 21 χιλιάδων ευρώ, και μάλιστα για περιόδους που δεν υπήρχαν σκάφη στο λιμάνι. Σε σχέση με τις χρεώσεις νερού που μας κάνουν, τα έσοδά μας είναι ελάχιστα.

Υπάρχουν δύο θέματα εδώ. Το 1ο είναι οι τέσσερεις φανερές συνδέσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν από χειρισμούς άλλων προσώπων, συνδέσεις που έγιναν μετά τον υδρομετρητή του Λιμενικού Ταμείου στη Στήλη των Πεσόντων, και το 2ο θέμα είναι οι παράνομες συνδέσεις που πιστεύω ότι υπάρχουν. Πέραν αυτών υπάρχουν και αφανείς διαρροές κατά μήκος του αγωγού στη Λομβάρδου. Σχετικά με τις τέσσερεις φανερές συνδέσεις που έγιναν μετά το δικό μας ρολόι, είναι βέβαιο ότι έγιναν εν πλήρη γνώση της ΔΕΥΑΖ. Υπάρχουν τρόποι για να ελεγχθούν οι παράνομες συνδέσεις, οι καταναλώσεις και οι διαρροές που υπάρχουν με την εγκατάσταση υδρομετρητών σε συγκεκριμένα σημεία του παραλιακού δικτύου ύδρευσης, όπως στον Μώλο του Αγίου Νικολάου, στη Λομβάρδου και στο Λιμενικό Ταμείο.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν απασχολεί το Λιμενικό Ταμείο για πρώτη φορά. Το 2015 ο τότε Πρόεδρος κ. Ζώντος με έγγραφο του προς την ΔΕΥΑΖ διαμαρτυρόταν για το ύψος των ποσών στους λογαριασμούς. Επίσης το 2017 για το ίδιο θέμα, ο τότε Πρόεδρος κ. Ζήβας, απευθύνθηκε με έγγραφα στη ΔΕΥΑΖ και τον Δήμο.

Η ΔΕΥΑΖ διαχειρίζεται το νερό που είναι δημόσιο αγαθό. Έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή των χρεών της, συνεχώς ακούμε ότι χρεοκοπεί, αλλά είναι παρούσα.

Είναι παντελώς αναληθές αυτό που ισχυρίζεται ο Δήμαρχος, ότι συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα και εγώ αδιαφόρησα. Τον Απρίλιο του 2020 ζητούσα με έγγραφο να γίνει αυτοψία, έλεγχος στον αγωγό, παρουσία και εμού, και επεσήμανα ότι υπάρχουν παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πολλών μηνών δεν έλαβα καμία απάντηση και δεν λαμβάναμε κανέναν λογαριασμό ύδρευσης. Μετά από δέκα με δώδεκα μήνες η ΔΕΥΑΖ μας κοινοποίησε λογαριασμό που ξεπερνούσε τις 80.000€, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ότι έγινε ο έλεγχος που ζητούσα. Είναι δικαιολογία αυτό που συνεχώς επικαλείται ο Δήμαρχος, ότι επειδή ο υδρομετρητής του Λιμενικού Ταμείου είναι στη Στήλη των Πεσόντων ο αγωγός μετά από αυτόν τον μετρητή είναι υπό την δική μας ευθύνη. Δεν είναι. Ο αγωγός αυτός τοποθετήθηκε και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την ΔΕΥΑΖ. Επειδή επικαλέστηκε κάτι διαφορετικό ο πρώην Πρόεδρος κ. Καρδιανός, επιφυλάσσομαι για του λόγου το αληθές, αλλά η δική μου πληροφόρηση λέει, και χωρίς να υπάρχει κάποιο έγγραφο που να την επιβεβαιώνει, ότι είχε προταθεί στο Λιμενικό Ταμείο την περίοδο που φτιάχτηκε ο αγωγός επί της Λομβάρδου να συμμετέχει πληρώνοντας 80 χιλιάδες ευρώ, αλλά το Λιμενικό Ταμείο το αρνήθηκε και το κόστος πληρώθηκε από τη ΔΕΥΑΖ. Ο αγωγός είναι πρόχειρα τοποθετημένος, είναι λίγο πιο κάτω από τον ασφαλτοτάπητα, δέχεται πιέσεις, έχει υποστεί ρωγμές και για αυτό υπάρχει διαρροή.

Διαπίστωσα ο ίδιος, ότι μετά τον υδρομετρητή που καταγράφει τις καταναλώσεις του Λιμενικού Ταμείου στη Στήλη των Πεσόντων υπήρχε σύνδεση που υδροδοτούσε και το Δημαρχείο. Άρα το Λιμενικό Ταμείο χρεωνόταν ακόμα και για το νερό που κατανάλωνε το Δημοτικό Μέγαρο. Μετά τον Απρίλιο του 2020 και τις τότε ενέργειές μου, με κάλεσαν και με ενημέρωσαν ότι έβαλαν υδρομετρητή ξεχωριστό για το Δημαρχείο.

Επαναλαμβάνω ότι λόγω της παρατεταμένης καραντίνας, τα έσοδά μας τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστα, ενώ υποχρεωθήκαμε από το κράτος να μειώσουμε και τα τέλη χρήσης για τον κοινόχρηστο χώρο που χρησιμοποιούν οι παραλιακές επιχειρήσεις. Πέραν αυτών έχουμε και πολλά έξοδα. Φανταστείτε ότι πληρώνουμε έξι χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για πιστοποίηση Παιδικής Χαράς.

Εξαιτίας αυτών των οικονομικών δυσκολιών είχα υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για να αποδεσμευτεί ένα ποσό ύψους 25 χιλιάδων ευρώ ώστε να το καταβάλλουμε ως έναντι στη ΔΕΥΑΖ. Μας ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι μέχρι τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμα αυτά τα χρήματα για να τα καταβάλλουμε. Μας έκανε και ένα καλό το εξώδικο του Δημάρχου, γιατί έτρεξαν άμεσα οι διαδικασίες. Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά το υπόλοιπο ποσό που φαίνεται ότι οφείλουμε, θα συνεδριάσει η Λιμενική Επιτροπή και θα δούμε τι θα κάνουμε. Το Λιμενικό Ταμείο επιφυλάσσεται, προς προστασία των εννόμων συμφερόντων του να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την εξακρίβωση ευθυνών.

Είναι πολύ θετική εξέλιξη η αλλαγή και η έγκριση της χωροθέτησης της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων στον Μώλο του Αγίου Νικολάου. Αυτή ήταν και η πιο ενδεδειγμένη θέση. Δεν θα γίνει κάτι κακό στην περιοχή, ενάντια στο περιβάλλον. Ας μην υπάρχει τόσο μεγάλη επιφυλακτικότητα από κάποιους.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες επί του πεζοδρομίου στην παραλιακή. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα.

Μέχρι τις αρχές του 2022 θα πρέπει να εγκατασταθεί ένας οικίσκος 350 τετραγωνικών μέτρων στον τραπεζοειδή για ελέγχους σκαφών εκτός συνθήκης Σένγκεν. Αν όμως προχωρήσει το master plan του λιμανιού, θα αποδεσμευτεί ο τραπεζοειδής από αυτή την εγκατάσταση.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: