Current track

Title

Artist

Current show

Dimension

02:00 04:00

Current show

Dimension

02:00 04:00

Background

Ρόδη Κράτσα
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τη Ζάκυνθο σε σχέση με τον Κορωναϊό, για αυτό και είμαστε στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης

Τρ 13/10/2020

<
  • Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για τη Ζάκυνθο σε σχέση με τον κορωναϊό, για αυτό και είμαστε στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης.
  • Η συμπεριφορά προς τη χώρα μας ξένων χωρών, σε σχέση με τον Κοροναϊό, είναι μια υπόθεση που δεν βγαίνει από την απλή λογική.
  • Δεν εξαρτάται η ασφάλεια ενός νησιού μόνο από τους κατοίκους του, αλλά και από τους επισκέπτες.
  • Εφαρμόζουμε πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων – Δώσαμε 30 εκατομμύρια ευρώ, η ωφέλεια των επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.
  • Είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε τον δρόμο διαφυγής από το Ναυάγιο και εξετάζουμε την διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου.
  • Η Αντιδήμαρχος κα Καψαμπέλη, μας είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι ο Δήμος στο πλάτωμα του Ναυαγίου γιατί δεν ξέρει σε ποιον ανήκει η περιοχή.
  • Λύθηκε νομοθετικά το θέμα της αναθέτουσας αρχής και έτσι τώρα θα προχωρήσει η ολοκλήρωση του δικτύου των υδατοδρομίων.
  • Ολοκληρώνουμε τον κατάλογο με τα ονόματα των ανθρώπων που δεν πληρώθηκαν από τον κ. Γαλιατσάτο και που δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ γιατί δεν έγιναν σωστά οι διαδικασίες.

«Ολοκλήρωσα μια περιοδεία που είχα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, στην Κεφαλονιά, στην Λευκάδα και σε κάποια μικρά νησάκια του συμπλέγματος της. Η επόμενος μας σταθμός για την τουριστική πολιτική θα είναι η Ζάκυνθος με το υφυπουργό τουρισμού κ.Κόνσολα και τη νέα γενική γραμματέα κ. Λοϊζου.

Το νέο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά προς τη χώρα μας ξένων χωρών, όπως η Ολλανδία, σε σχέση με τον Κοροναϊό, είναι μια υπόθεση που δεν βγαίνει από την απλή λογική. Είναι κάτι που ερευνά προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Έχουμε δώσει πειστήρια ως Ζάκυνθος ότι δεν είμαστε σε μια κατάσταση μόνιμης χαλαρότητας και ότι κάποια περιστατικά που συνέβησαν δεν χαρακτηρίζουν μόνον εμάς αλλά και την απροσεξία των ίδιων των τουριστών. Δεν εξαρτάται η ασφάλεια ενός νησιού μόνο από τους κατοίκους του, αλλά και από τους επισκέπτες, οι οποίοι και αυτοί θέλουν να αισθάνονται ότι τους σέβονται και τους προστατεύουν οι επισκέπτες. Η σχέση είναι αμφίδρομη και αυτό το θέσαμε στην Βρετανική Πρεσβεία.

Η Πολιτική Προστασία σε ερώτημά μου, με ενημέρωσε ότι ακόμα υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις για τη Ζάκυνθο σε σχέση με τον κορωναϊό, για αυτό και είμαστε στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης. Μου ανέφεραν ακόμα και για κάποια κρούσματα που είχαν εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα και που προέρχονταν από ανθρώπους που ταξίδεψαν στη Ζάκυνθο, κάτι που δεν γνώριζα. Υπάρχουν κατά συνέπεια κάποια στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΔΥ και που δεν γνωρίζουμε εμείς για αυτό και θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους ειδικούς και την επιτελική ομάδα που επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα.
Υπάρχουν πολίτες στη Ζάκυνθο οι οποίοι ανησυχούν και που μου ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων. Ειδικά τον Αύγουστο είχα πολλές καταγγελίες ότι σε πολλές περιοχές της Ζακύνθου τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, οι πολίτες έβλεπαν μια απαράδεκτη χαλαρότητα. Εδώ υπάρχουν ευθύνες και στις αρχές, τις οποίες σε κάθε περίπτωση εμείς θα εξετάσουμε ώστε να γίνει ο επιμερισμός τους.
Ως Ελλάδα τα έχουμε καταφέρει πραγματικά πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά και ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα πήγαμε πολύ καλά, θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα περιστατικά και νωρίτερα. Βγάζοντας τα καλά και κακά συμπεράσματά μας, πρέπει τώρα να στοχεύσουμε στην επόμενη χρονιά. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα κάνουμε την νέα μας καμπάνια, μέσω των κινητών τηλεφώνων, για τους επισκέπτες που πρόκειται να έρθουν στο Ιόνιο, ακόμα και για αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο θα μας επισκεφθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ο απολογισμός είναι θετικός, βέβαια ο κορωναϊός άφησε ανοιχτές πληγές στην οικονομία μας. Για αυτό και εμείς, ξεπερνώντας τις αυστηρά κανονιστικές διαδικασίες του ΕΣΠΑ, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με στόχο να ρίξουμε στην αγορά της Περιφέρειάς μας 14 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε την ρευστότητα της αγοράς μας. Αν χρειαστεί, και το εύχομαι αυτό, θα δώσουμε και περισσότερα χρήματα. Θέλω να τονίσω ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν μπορούμε να παρέμβουμε γιατί δεν το διαχειρίζεται η Περιφέρεια αλλά ο ΕΦΕΠΑΕ, που για την περιφέρειά μας έχει έδρα την Πάτρα. Ας διαβάσουν προσεκτικά και οι δικαιούχοι αλλά και οι λογιστές τους ΚΑΔ γιατί θα ανακαλύψουν ότι πολλές επιχειρήσεις καλύπτονται παρότι αυτό δεν είναι εμφανές με μία πρόχειρη ανάγνωση.
Δεσμεύομαι ότι θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα παρέμβασης στην κυβέρνηση αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι πληγείσες από τον κορωναϊό επιχειρήσεις. Στα πρώτα μέτρα που είχαμε πάρει κατά της πανδημίας δώσαμε 30 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό δεν αποτελεί μια τρύπα στο νερό όπως κάποιοι έλεγαν γιατί μέχρι σήμερα η ωφέλεια των επιχειρήσεων είναι 48 εκατομμύρια και η πρόβλεψη του ΕΦΕΠΑΕ, που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά, είναι ότι η ωφέλεια θα ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που καταρχάς θέλουμε για το Ναυάγιο είναι να βάλουμε τα πράγματα κάτω και να τα αξιολογήσουμε. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική μας λένε ότι το πλάτωμα του Ναυαγίου δεν έχει δρόμο διαφυγής και δεν νοείται ασφάλεια σε έναν τέτοιο χώρο χωρίς δρόμο διαφυγής. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την Πολιτική Προστασία. Αν πάρουμε το αίτημα για να χρηματοδοτήσουμε αυτόν τον δρόμο διαφυγής από το Ναυάγιο, που την ευθύνη για τον σχεδιασμό του θα πάρει η αποκεντρωμένη διοίκηση, στην οποία ανήκουν οι δασικές εκτάσεις, θα είμαστε στη διάθεση της κοινωνίας να προτάξουμε αυτό το έργο. Ασφάλεια χωρίς δρόμο διαφυγής είναι αστείο και να το συζητάμε.
Βρίσκομαι στην πολύ δυσάρεστη θέση, όταν επικοινωνώ με ανθρώπους του τουρισμού για να προωθήσω το τουριστικό μας προϊόν, να μην μπορώ να πω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των απορριμμάτων και ότι το Ναυάγιο θα είναι στα χάλια που είναι χωρίς την στοιχειώδη ασφάλεια.
Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την Πολιτική Προστασία για να γίνει ο δρόμος διαφυγής. Παράλληλα εξετάζουμε και την διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου που οδηγεί στο πλάτωμα που θα διευκολύνει και την επισκεψιμότητα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης. Είναι αδιανόητο επίσης να μην υπάρχει σήμερα ούτε ένα μέτρο προστασίας για τον τουρίστα που επισκέπτεται το πλάτωμα του Ναυαγίου και κυριολεκτικά να κρέμεται από τον γκρεμό για να βγάλει μια φωτογραφία. Ο διοικητής της Πυροσβεστική Υπηρεσίας κατά την διάρκεια της σύσκεψης που είχαμε στη Ζάκυνθο μας τα επισήμανε όλα αυτά και μας έδειξε σκηνές αρνητικού απείρου κάλους. Η Αντιδήμαρχος της περιοχής κα Καψαμπέλη, μας είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι ο Δήμος στο πλάτωμα γιατί δεν ξέρει σε ποιον ανήκει η περιοχή και δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, μας είπε επίσης ότι ο Δήμος αισθάνεται μεγάλη ευθύνη και προσπαθεί να βάλει μια σήμανση, κάποιο υποτυπώδες κάγκελο για να αποτρέψει τους επισκέπτες να πλησιάζουν στο γκρεμό. Διέκρινα μια αμηχανία, να μην ξέρει κανείς σε ποιον ανήκει αυτή η έκταση, και έτσι είπα ότι θα αναζητήσουμε από την κτηματική υπηρεσία την χάραξη αιγιαλού για να δούμε σε ποιον ανήκει η άκρη-το φρύδι του πλατώματος του Ναυαγίου. Είπα δημόσια και είναι καταγεγραμμένο ότι πρέπει να δούμε το θέμα της ιδιοκτησίας του «φρυδιού» του Ναυαγίου μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας, γιατί διαπίστωσα ότι δεν έχει αναρωτηθεί κανείς για αυτό. Είναι κάτι που το αναζητούν οι υπηρεσίες μας ώστε να πάρει την ευθύνη το κράτος αφού ο δήμος μας λέει ότι δεν μπορεί να παρέμβει γιατί δεν είναι δικό του το έδαφος κάτι που λέει και η Περιφέρεια. Κάνουμε τώρα μια έρευνα στην Αποκεντρωμένη, αναζητούμε στοιχεία για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Σχετικά με το θέμα των υδατοδρομίων, καταγγείλαμε ότι επί πέντε χρόνια ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος περιφερόταν σε γραφεία με φακέλους που δεν είχαν μελέτες και για αυτό του επιστρέφονταν. Αυτό δείχνει αδιαφορία ή ανικανότητα. Όπως δεν ήθελε τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων και την Fraport, έτσι μπορεί να μην ήθελε και τα υδροπλάνα. Εμείς το θέσαμε στόχο και αποταθήκαμε σε μια εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, στη ΔΕΠΠΑΜ, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Ο κ. Γαλιατσάτος έκανε προσφυγή κατά της επιλογής της ΔΕΠΠΑΜ και κέρδισε στο ότι δεν μπορεί να είναι η αναθέτουσα αρχή. Δεν του άρεσε η ΔΕΠΠΑΜ, παρότι την είχε χρησιμοποιήσει ως αναθέτουσα αρχή σε άλλο έργο στους Παξούς, γιατί όπως έλεγε αποτελείται από πρόσωπα που είναι φίλοι του Άδωνη Γεωργιάδη. Προσπεράσαμε αυτή την επιλεκτική λογική και δεν δημιουργήσαμε θέμα για να μην βλάψουμε το έργο των Παξών. Βέβαια, λύθηκε νομοθετικά το θέμα και έτσι τώρα θα προχωρήσει η ολοκλήρωση του δικτύου των υδατοδρομίων. Ελπίζουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει με ασφάλεια αυτό το σύγχρονο δίκτυο των υδατοδρόμιο στο Ιόνιο για να μπορέσουμε να έλξουμε και τον ενδιαφέρον πτητικών εταιρειών.

Ο κ. Γαλιατσάτος δεν έκανε καλή διαχείριση των λειτουργικών πόρων της Περιφέρειας. Ήδη ολοκληρώνουμε τον κατάλογο με τα ονόματα αυτών των ανθρώπων που δεν πληρώθηκαν από τον κ. Γαλιατσάτο και που δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ γιατί δεν έγιναν σωστά οι διαδικασίες.

Έχει λανθασμένες πληροφορίες ο κ. Γαλιατσάτος σχετικά με την Αντιπεριφερειάρχη που όπως ισχυρίζεται έπαιρνε παρανόμως διπλό μισθό. Η συγκεκριμένη, ως είχε υποχρέωση από το νόμο, είχε υποβάλλει από τον Σεπτέμβριο αίτημα για να της χορηγηθεί από την τράπεζα που εργαζόταν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, κάτι που όμως δεν έγινε με ευθύνη της τράπεζας, με αποτέλεσμα να μισθοδοτείται χωρίς να εργάζεται εκεί, η ίδια βέβαια κατέθεσε τους μισθούς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι έχουν τα πράγματα και ας μην πετάει πυροτεχνήματα ο κ. Γαλιατσάτος.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: