Current track

Title

Artist

Background

Γεράσιμος Μπετίνης
Δικηγόρος

Κανένας συμβιβασμός για το θέμα των δανειακών συμβάσεων, εάν η Τράπεζα Πειραιώς δεν αναγνωρίσει την ακυρότητα τους

Τε 28/09/2022«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου, δεν εργάζονται διότι κάνουν επίσχεση εργασίας και αυτό πρέπει νομικά να το αναλύσουμε. Επίσχεση εργασίας γίνεται, όταν ο εργαζόμενος που εργάζεται κανονικά βάση της σύμβασης εργασίας που έχει υπογράψει, έχει αξίωση από τη σύμβαση αυτή, προς τον εργοδότη ο οποίος δεν εκπληρώνει κάποια ή κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν κάνουν απεργία. Με την επίσχεση εργασίας ασκούν ένα νόμιμο δικαίωμά τους, εφόσον ο εργοδότης δεν καταβάλλει προς αυτούς αυτά που τους οφείλει, την αμοιβή τους, είτε σε χρήματα, είτε σε είδος. Σε αυτήν λοιπόν την απολύτως συμπαθή ομάδα των εργαζομένων, που κάνουν μια απεχθή εργασία, μαζεύοντας τα σκουπίδια μας, γιατί ο Δήμος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του; Μήπως το κάνει, αφήνοντας τα σκουπίδια στους δρόμους, για να πάρει την κοινή γνώμη με το μέρος του, με το να μετακυλήσει την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση των σωρών των σκουπιδιών στους εργαζόμενους;

Δηλαδή, έντεχνα μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τους εργαζόμενους, ενώ ο πραγματικός υπαίτιος της τραγικής αυτής κατάστασης είναι ο ίδιος ο Δήμος σαν εργοδότης τους, που δεν εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Ο Δήμος Ζακύνθου σήμερα θα προκαλέσει το δίλημμα στον δικαστή, μεταξύ του κινδύνου της δημόσιας υγείας από τους σωρούς των σκουπιδιών στην πόλη της Ζακύνθου, και της αυστηρής εφαρμογής του νόμου, σε περίπτωση που έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους δικαστές της Ζακύνθου, που διακρίνονται από απόλυτη ευσυνειδησία και εφαρμόζουν πιστά τον νόμο.

Να μας πει ο Δήμαρχος τι δικαιολογία έχει και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους της καθαριότητας, όταν ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια στο ταμείο του Δήμου. Υπάρχει η σκέψη από κάποιους, όχι από εμένα, ότι ο Δήμος σκοπίμως δημιουργεί μια τεχνητή κρίση, ώστε να οδηγηθεί η καθαριότητα στα χέρια ιδιώτη. Άλλωστε νομίζω ότι στο παρελθόν ο σημερινός Δήμαρχος έχει απαξιώσει τους εργαζόμενους στο Δήμο.

Στη σκοτεινή και αμαρτωλή υπόθεση των δύο πλαστών δανειακών συμβάσεων του Δήμου με την Τράπεζα Πειραιώς έχουμε δυο δικαστικές διαδικασίες σε εξέλιξη. Από τη μια, την ποινική διαδικασία της υπόθεσης, με την κατηγορία της διάπραξης κακουργηματικής πλαστογραφίας στην με αριθμό 231 του 2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκαν δήθεν οι δυο δανειακές συμβάσεις  και έχουμε και την αστική διαδικασία που εκκρεμεί από το 2008, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς αξιώνει από τον Δήμο ποσό ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων, εξακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ και μάλιστα με ανατοκισμό τόκων ανα εξάμηνο, ενώ ο Δήμος από την άλλη έχει ασκήσει αντίθετη αγωγή κατά της Τράπεζας, ισχυριζόμενος ότι η σύμβαση είναι άκυρη, λόγω πλαστογραφίας της απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λόγω ανυπαρξίας διαπιστωτικής πράξης από την Περιφέρεια, όπως αποφάσισε το Εφετείο Πατρών και για τον λόγο αυτό έκρινε άκυρη τη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και της τότε Τράπεζας Πειραιώς ποσού 5.500.000 ευρώ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου με απόφασή του το 2009, έχει εξαρτήσει την συζήτηση της αστικής υποθέσεως από το αμετάκλητο τέλος της ποινικής και έτσι η αστική υπόθεση είναι όμηρος της ποινικής δίκης. Θα έπρεπε ο Δήμος Ζακύνθου να έχει γνωστοποιήσει στον Εισαγγελέα Εφετών Πατρών την κατάσταση αυτή εξάρτησης της αστικής δίκης από την ποινική, ώστε να επιταχυνθεί η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών με κατηγορούμενο τον τότε προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών Ζακύνθου, για να λήξει επιτέλους η στασιμότητα για την υπόθεση αυτή ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, η οποία προκαλείται από τις συνεχείς αναβολές και τις μακρινές δικασίμους της ποινικής υπόθεσης. Δεν το έχει κάνει αυτό μέχρι σήμερα ο Δήμος και αυτό μου προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη και απορία.

Δεν είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου ο συμβιβασμός για τις δανειακές συμβάσεις με την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και για τέτοιο μεγάλο ζήτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τους δημότες.

Δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός για το θέμα των δανειακών συμβάσεων, εάν η Τράπεζα Πειραιώς δεν αναγνωρίσει προηγουμένως την ακυρότητα των συμβάσεων αυτών και δεν ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, για όλα τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης αυτής, ώστε με πλήρη διαφάνεια να κλείσει εξώδικα και συμβιβαστικά. Διαφορετικά η μόνη νόμιμη και καθαρή λύση είναι η δικαστική διαδικασία, που είναι σε δυστυχώς στάσιμη, για τους λόγους που προανέφερα.

Επειδή μαζί με τον αείμνηστο Θεοδόση Καλογερόπουλο σαν δικηγόροι του Δήμου Ζακύνθου διατυπώσαμε ενώπιον των δικαστηρίων, ότι οι δανειακές συμβάσεις του Δήμου Ζακύνθου με την  Τράπεζα Πειραιώς είναι άκυρες για τον ίδιο λόγο που το Εφετείο της Πάτρας, ακύρωσε τη δανειακή σύμβαση του Δήμου με την Εμπορική τράπεζα, δεχόμενο τον σχετικό ισχυρισμό μας, προειδοποιώ ότι σε περίπτωση συμβιβασμού του Δήμου Ζακύνθου με την Τράπεζα Πειραιώς, με προϋπόθεση ότι οι δανειακές συμβάσεις είναι έγκυρες, τότε από νομική και ηθική υποχρέωση θα υποβάλω σχετική μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκθέτοντας την υπόθεση στην πραγματική και νομική της διάσταση.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background