Με 820 ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός
Ζητήσαμε δύο φορές να μπει στην ημερήσια διάταξη το θέμα και μας αγνόησαν
Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε και δεν το έπραξε – Διεκδικούμε το αυτονόητο
Θέλουμε σήμερα να συζητηθεί το θέμα ή στην επόμενη συνεδρίαση
Τα κενά των εκπαιδευτικών είναι περισσότερα από αυτά που παρουσιάζει η Δευτεροβάθμια
Κάλεσμα για την αυριανή 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, Φώτης Προβής, έθεσε το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των εκπαιδευτικών για τη στέγαση, την παράσταση διαμαρτυρίας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαβίωσή τους στο νησί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΙΓΜΑ 97,6.
Αρχικά σημείωσε, ότι η ΕΛΜΕΖ έχει ένα συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων, το οποίο απευθύνεται στο κράτος, στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Όπως είπε, σε αρκετούς Δήμους της χώρας έχουν χορηγηθεί επιδόματα στέγασης στους εκπαιδευτικούς, ακόμη και σε περιοχές που δεν διαθέτουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα της Ζακύνθου.
Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Ζάκυνθος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ότι τα έσοδα του Δήμου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη συζήτηση για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών. Ως παράδειγμα ανέφερε την Κύθνο, όπου έχει δοθεί επίδομα διαβίωσης στους εκπαιδευτικούς.
Υπενθύμισε ότι το αίτημα για να ενταχθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει κατατεθεί από τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια του αγιασμού στο ΕΠΑΛ, συνάδελφοί του έθεσαν το ζήτημα στον Δήμαρχο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση, παρότι το αίτημα έχει κατατεθεί δύο φορές. Την πρώτη με επιστολή προς τον Δήμαρχο και τη δεύτερη προς το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί.
«Διεκδικούμε το αυτονόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ένας εκπαιδευτικός που λαμβάνει μισθό 800 ευρώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος διαβίωσης, όταν τα ενοίκια ξεκινούν από τα 400 ευρώ και αυξάνονται.
Όπως υπογράμμισε, η ΕΛΜΕΖ ζητά τη χορήγηση επιδόματος για την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας ότι η Ζάκυνθος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια περιοχή χωρίς οικονομικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα, ένας αποβιομηχανοποιημένος Δήμος, ή η Δυτική Μακεδονία.
Αναφερόμενος στο αίτημα που πρόκειται να τεθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι αφορά συγκεκριμένη απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης στους εκπαιδευτικούς. Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς που έρχονται στο νησί από άλλες περιοχές και δεν έχουν μόνιμη κατοικία.
Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της αδυναμίας εύρεσης κατοικίας τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκινά η σχολική χρονιά. Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες καλούνται ήδη από τον Απρίλιο ή τον Μάιο να εγκαταλείψουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κατοικίας.
Τόνισε ότι, σε περίπτωση που δεν συζητηθεί σήμερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να οριστεί στην επόμενη συνεδρίαση προς συζήτηση, με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕΖ, ώστε να εξεταστεί το πρόβλημα και να ληφθεί απόφαση για την ανακούφιση των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Όπως είπε, η απάντηση που λαμβάνουν συχνά, είναι ότι το κράτος δεν έχει αρμοδιότητα και ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
«Η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.Εμείς όμως, είμαστε φορολογούμενοι στο κράτος και στην τοπική διοίκηση. Δεν μπορούν αυτοί στους οποίους δίνουμε τα χρήματα των φόρων μας, να μας λένε ότι δεν έχουν ευθύνη για τίποτα. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί για πάντα», υπογράμμισε.
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Για να αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, αναφέρθηκε στον μισθό ενός νεοδιόριστου, ο οποίος ανέρχεται στα 820 ευρώ.
Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τις αναφορές ότι ο αριθμός τους είναι μικρότερος από εκείνον που καταγράφει η ΕΛΜΕΖ. Ο ίδιος απέρριψε την εκδοχή ότι τα κενά είναι ελάχιστα, υποστηρίζοντας ότι έχει ζητήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς να υπάρχει επίσημη και σαφής ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Διεύθυνση θα πρέπει να ενημερώνει με επίσημο έγγραφο τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και τους πολίτες για τις ελλείψεις στα σχολεία. «Τα γραπτά είναι αυτά που μένουν», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η ΕΛΜΕΖ έχει καταγράψει συγκεκριμένο αριθμό κενών και χαμένων διδακτικών ωρών, στοιχεία τα οποία μπορούν να ελεγχθούν και να διαψευστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εφόσον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Με τα γραπτά αποδεικνύεται ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι», τόνισε.
Απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία, καλώντας τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Όπως υποστήριξε, τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν αφορούν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς ή τους μαθητές, αλλά συνολικά την κοινωνία. Επικαλέστηκε μάλιστα, την κατάσταση στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα σχολικών κτιρίων, στον υπερβολικό αριθμό μαθητών μέσα στις αίθουσες και στις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Ως παράδειγμα έφερε το 1ο Γενικό Λύκειο, όπου λειτουργούν 28 και 27 τμήματα μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, κάνοντας λόγο για συνθήκες που επιβαρύνουν τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Χαρακτήρισε την κατάσταση στο σχολείο απογοητευτική, υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις και οι συνθήκες λειτουργίας, δημιουργούν ένα περιβάλλον που δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Κάλεσε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
«Θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε μια πολιτική η οποία βλέπει τις ανάγκες μας ως κόστος, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πετάει εκατομμύρια σε εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας, ή να δίνει αφειδώς απαλλαγές σε μεγάλους βιομηχάνους, τραπεζίτες και εφοπλιστές», ανέφερε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι απέναντι στην προτεραιότητα που δίνεται στα κέρδη, πρέπει να τεθούν οι ανάγκες των πολιτών και να υπάρξει μέριμνα για την ικανοποίησή τους.