Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τη Ζάκυνθο – Τα μοναστήρια δεν είναι τσιφλίκι κανενός

Τρ 4/01/2022


«Είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ισχυρό όπλο πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών, επομένως και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να πιέζουμε κάποιους για να εμβολιαστούν, για να πράξουν δηλαδή το αυτονόητο. Προς το παρόν η υποχρέωση σε εμβολιασμό αφορά συγκεκριμένη ομάδα πολιτών ωστόσο ίσως πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του μέτρου αυτού και σε άλλες ομάδες όπως για παράδειγμα στους υγειονομικούς. Πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Ο ανεμβολίαστος να πάει να εμβολιαστεί, διαφορετικά θα επωμίζεται το κόστος των τεστ. Ο εμβολιασμένος δεν πληρώνει κάτι και θυμίζω ότι το 90% αυτών που κατακλύζουν τα Νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Ο εμβολιασμός στη Ζάκυνθο προχωρά με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. Η μετάλλαξη όμικρον παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, όμως πρέπει να προσέχουμε γιατί έχει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αν ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αυτό θα γίνει με περισσότερα μέτρα και πρωτοκόλλα προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει και οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να καταλάβουν ότι ένα παιδί δεν πρέπει να πηγαίνει σχολείο χωρίς να έχει κάνει τεστ. Εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να υποβάλλεται καθημερινά σε τεστ το σύνολο του πληθυσμού, ωστόσο ως χώρα είμαστε πρωταθλητές στα δειγματοληπτικά τεστ. Ίσως στο μέλλον να χρειασθεί και στη χώρα μας να κάνουμε την 4η δόση, ήδη αυτό γίνεται στο Ισραήλ, όμως όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία αφού συμβουλευτούμε τους ειδικούς.

Το Νοσοκομείο Ζακύνθου πιέζεται, όπως και όλα τα Νοσοκομεία, δεν πρέπει να επιβαρύνουμε και άλλο το σύστημα. Σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, στις Κλινικές COVID εργάζονται Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Καρδιολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι υγειονομικοί για να γίνουν και άλλες προσλήψεις. Στην πρόσφατη πρόσκληση του νοσοκομείου μας ανταποκρίθηκαν μόλις τρεις νοσηλεύτριες από τις δέκα που ζητούσαμε.

Το θέμα που δημιούργησε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη επίσκεψή μου σε δύο μοναστήρια στο νησί μας είναι αποτέλεσμα τρικυμίας εν κρανίο. Υπάρχει κίνημα ανεμβολίαστων σε μοναστήρια της Ζακύνθου και δεν το ξέρω; Επισκέφθηκα τη Μονή της Σπηλαιώτισας και την Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. Η επαφή μου ήταν μόνο με τον Ηγούμενο της Μονής Αγίου Γεωργίου Αγάπιο, που είναι εμβολιασμένος και έχει το ανάλογο πιστοποιητικό. Είδε κάποιος να κάνω αγκαλιές και δεν το ξέρω; Επισκέφθηκα κελιά ανεμβολίαστων μοναχών; Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τα Μοναστήρια, είναι η 3η, τα είχα επισκεφθεί πρόσφατα και πάλι, μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κα Μοθωναίου. Πήγα εκεί λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και κατέγραψα τα κτηριακά προβλήματα των Μοναστηριών.

Όλα αυτά που ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει είναι υποκρισίες. Απόδειξη αυτού είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κα Νοτοπούλου είχε επισκεφθεί τη Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, στην οποία μάλιστα είχε καλέσει και κόσμο και μάλιστα κάποιοι δεν φορούσαν ούτε καν μάσκες. Ήταν παρόν και ο βουλευτής κ. Αυλωνίτης, ο οποίος στη Βουλή ανέφερε συγκεκριμένα πως «κάναμε συγκέντρωση με τους φορείς για τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας που έχουν πουληθεί. Συναντηθήκαμε με τους δύο Μητροπολίτες και τον Δήμαρχο, και επισκεφθήκαμε τον Άη Γιώργη των Κρημνών, όπου εκεί συγκεντρώθηκε πλήθος μοναχών». Αφού λοιπόν υπάρχουν αντιεμβολιαστές στα Μοναστήρια και το ήξεραν, τότε πως πήγαν εκεί τον περασμένο Σεπτέμβριο; Δεν είναι τσιφλίκι τους εκεί ο χώρος, δεν είναι χώρος συγκέντρωσης ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ, δεν είναι ο προνομιακός τους χώρος.

Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, κάνουμε ότι θεωρούμε καλύτερο για τη Ζάκυνθο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας και η Εκκλησία, μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει. Δεν θα πέσουμε τώρα σε αντιπαραθέσεις με κανέναν. Για να δημιουργήσουν αυτό το αστείο θέμα και να βγάλουν ανακοίνωση από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον αποδεικνύεται πως δεν έχουν τίποτα άλλο να μου προσάψουν γιατί κάνω καλά τη δουλειά μου.

Άκουγα πριν τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο να αναφέρεται στα έργα που σχεδιάζει η Περιφέρεια λέγοντας πως «πρόβλεψη κάνω και εγώ, τα χρήματα όμως υπάρχουν;». Από το 2019 έλεγα στον κ. Γαλιατσάτο πως μόνο προβλέψεις έκανε ως Περιφερειάρχης, πως δεν είχε εξασφαλίσει καμιά χρηματοδότηση και πως κανένα έργο δεν έκανε στη Ζάκυνθο. Να μας πει ποιο έργο έχει κάνει ο ίδιος στο νησί.

Δεν κυνηγάω κανέναν Δήμαρχο. Δεν πήγα έτσι από μόνος μου στην πλατεία Σολωμού, με είχε καλέσει ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Αργασίου με στόχο να συναντήσουμε στο γραφείο του τον Δήμαρχο, εγώ και οι Αντιπεριφερειάρχες, για να συζητήσουμε για το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου. Πήγα να πιέσω τον Δήμαρχο να υπογράψει το έγγραφο για να μην χαθεί η χρηματοδότηση του έργου, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Αρετάκης προτίμησε να κατέβει στη πλατεία Σολωμού και την επόμενη ημέρα υπέγραψε το έγγραφο για το έργο. Τα χρήματα του έργου είναι διασφαλισμένα και δεν θα επέτρεπα να χαθούν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη για την ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου έγινε επί δικών μου ημερών στη Δημαρχεία, από την μελετήτρια κα Φράγκου και πληρώθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας». Δεν έκαναν την μελέτη αυτή οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και δεν θα μπορούσαν να την κάνουν γιατί για την σύνταξη μελέτης ενός τέτοιου έργου απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και ειδικότητες που κανένας Δήμος δεν διαθέτει. Έχω διατελέσει Δήμαρχος και γνωρίζω ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες και έχουν ήδη επωμιστεί έναν μεγάλο όγκο έργων, όπως την αναβάθμιση του βιολογικού, το αποχετευτικό, έργα οδοποιίας, τα νέα σφαγεία, την ανάπλαση της οδού Ταβουλάρη, το Open Mall, δηλαδή έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και σε ένα ακόμα μεγάλο έργο, όπως αυτό της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου. Είναι κακό να συνεργάζονται ο Δήμος με την Περιφέρεια; Είναι κακό να κάνουν το έργο οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας; Ο Δήμος έχει λάβει χρηματοδοτήσεις για να κάνει πολλά έργα. Αρκεί να τα κάνει.

Διαφωνώ ότι ο κ. Αρετάκης είναι στον ίδιο πολιτικό χώρο με εμένα. Ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι θέλει, αλλά ως ανεξάρτητος Δήμαρχος κατέβηκε στις εκλογές, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι με τη ΝΔ.

Πρέπει να γίνει ένας εθνικός σχεδιασμός, γιατί όλες οι παραλίες της Ελλάδας και της Μεσογείου παρουσιάζουν σοβαρή διάβρωση. Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει τέτοια σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βιώνουμε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στην αύξηση των τιμών ενέργειας, δίνει παροχές και προσπαθεί με επιδοτήσεις να καλύψει όσο μπορεί την ακρίβεια. Θέλω να πιστεύω πως θα επανέλθουν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background