Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

Κατά κυριολεξία λαθροποντικοί γράφουν ψέματα και συκοφαντίες για μένα, αλλά αυτοί είναι και αυτά κάνουν

Τε 21/12/2022


«Όλα αυτά τα χρόνια ως βουλευτής και υπουργός ποτέ δεν είχα αντιδικήσει σε κριτική η οποία μου γινόταν σε πολιτικά ζητήματα και πραγματικά γεγονότα. Και με τον ΣΤΙΓΜΑ είχα συγκεκριμένες διαφωνίες καθώς είχε γίνει κριτική σε πράξεις μου και τοποθετήσεις μου κατά το παρελθόν, αλλά δεν αντιδίκησα γιατί η δημοκρατία είναι η ελεύθερη εκφορά κριτικής σε όσους ασκούν εξουσία. Προτιμώ να υπάρχει ένας Τύπος ο οποίος μπορεί καμία φορά να ξεπερνάει τα όρια παρά να υπάρχει ένας φιμωμένος τύπος. Το ίδιο ισχύει για την κριτική που γίνεται σε πολιτικά πρόσωπα για τις πράξεις τους και τις δηλώσεις τους.

Υπήρξε ένα κλίμα το οποίο δυστυχώς υπήρχε και πριν τις εκλογές του 2019, από συγκεκριμένους ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο, οι οποίοι ενώ εγώ ήμουνα ο κύριος πολιτικός άξονας της κυβέρνησης που είχε αντισταθεί στην επένδυση του Κατάρ στη Ζάκυνθο, με δημόσιες τοποθετήσεις μου αλλά και ομιλίες μου στη βουλή, σε ευθεία και προσωπική αντιπαράθεση με τον σημερινό Πρωθυπουργό, με εμφάνιζαν στη Ζάκυνθο και μάλιστα σε κατοίκους των ορεινών ότι εγώ ως υπουργός δικαιοσύνης δεν επηρέασα τη δικαιοσύνη, δηλαδή να βρεθώ και στο ειδικό δικαστήριο ως κατηγορούμενος, για να πάρει κάποιες αποφάσεις αρεστές σε ορισμένους. Πρόκειται για λασπολογία, συκοφαντία και λάσπη. Αυτό το σπορ το είχε αναπτύξει η αριστερά στα χρόνια του εμφυλίου και μετά. Εάν δείτε τα Σοβιετικά αρχεία εκείνης της εποχής θα δείτε τι έλεγαν τα στελέχη του ΚΚΕ, το ένα εναντίον του άλλου και το έστελναν στου Σοβιετικούς. Αυτό που η αριστερά το είχε κάνει στην άκρη φαίνεται ότι μερικοί το έβγαλαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας για να το μεταχειριστούν αυτή την περίοδο.  Η δικαιοσύνη λειτούργησε άψογα εκείνη την περίοδο και για αυτό έχουμε σήμερα μετά από μία μακρά έρευνα την κατάληξη όσον αφορά το ποινικό σκέλος.

Όταν εγώ αποχώρησα από το ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας για τον ποινικό κώδικα και πολλά άλλα, λέγοντας ότι έχουμε ηγεσία διαπλοκής εκείνη την περίοδο, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση που έλεγε ότι εγώ εξυπηρετώ αλλά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς ποτέ να τα κατονομάζουν. Είναι και αυτό στο κλίμα της συκοφαντίας και της λασπολογίας. Αλλά αυτοί είναι και αυτά κάνουν.

Η δικαιοσύνη κινείται στα πλαίσια της δικονομίας με τους δικούς της ρυθμούς. Κάθε επέμβαση στο έργο των δικαστών είναι παράνομη.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι πρακτικές που φέρεται να χρησιμοποίησε το Κατάρ στην υπόθεση Καϊλή εφαρμόστηκαν και στη Ζάκυνθο στην υπόθεση της επίμαχης αγοραπωλησίας. Λειτουργούσε ένα λόμπι επηρεασμού, τώρα αν υπήρχε χρηματισμός ή όχι εγώ δεν το ξέρω. Και εγώ είχα γίνει αποδέκτης προσπάθειας επηρεασμού, προσπάθησαν να με πείσουν κάποιοι, ακόμα και ο Πρέσβης του Κατάρ με είχε επισκεφθεί στο γραφείο μου όταν ήμουν υπουργός δικαιοσύνης για να μου μεταφέρει κάποια πράγματα και για την συγκεκριμένη υπόθεση της Ζακύνθου. Όταν σου χτυπάνε τη πόρτα και είσαι σε θέση εξουσίας, όπως αυτή του Υπουργού, αν ανοίξεις την πόρτα και δει ο άλλος ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα για περαιτέρω συζητήσεις μπορεί να φτάσουμε και σε άλλα. Ήμουν από εκείνους που δεν επέτρεψαν καμία συζήτηση. Το πρόσφατο κεντρικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αποκατέστησε επιτέλους την αλήθεια.

Δεν μπορούν λαθροποντικοί κατά κυριολεξία να γράφουν ψέματα και συκοφαντίες για μένα.

Αν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία από πολιτικές θέσεις εξουσίας προσπάθησαν να διευκολύνουν την υπόθεση της Ζακύνθου τότε αυτά τα πρόσωπα πρέπει να ελεγχθούν. Ο κ. Σαγιάς ήταν και είναι δικηγόρος της ΠΙΜΑΝΑ. Ο κ. Πιτσιόρλας όταν ανέλαβε πολιτικά καθήκοντα δεν είχε καμία εμπλοκή με την υπόθεση και η επαγγελματική του εμπλοκή είχε διακοπεί πολύ πριν αναλάβει Υπουργικά καθήκοντα. Ευθέως σας λέω ότι ο κ.Πιτσιόρλας ως Υπουργός ποτέ δεν υποστήριξε κάτι διαφορετικό από αυτό που έλεγα εδώ. Ακόμα και αν υπήρξε κάποια μεταξύ τους συνομιλία αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε προσπάθεια επηρεασμού. Δεν έχω υπόψη μου της συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ για αυτή την υπόθεση. Είχα διαβάσει ένα γενικό ρεπορτάζ που έλεγε ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν τον κ.Πιτσιόρλα, υπόθεση για την οποία από όσα ξέρω ο κ.Πιτσιόρλας έχει υποβάλει μηνήσεις και αγωγές. Αισθάνεται ο ίδιος ότι δεν υπήρχε λόγος να παρακολουθείται. Το ότι παρακολουθήσαν έναν Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι το οποίο με ξένισε.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background