Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Ραγκούσης
Διοικητής Νοσοκομείου Ζακύνθου

Κορωνοϊός: Το σχέδιο – οι δειγματοληψίες – η νοσηλεία – η ιχνηλάτηση – τα αποτελέσματα

Πα 10/04/2020



  • 45 δειγματοληψίες, 6 θετικά αποτελέσματα, 36 αρνητικά, εκκρεμούν 3.
  • Αποσωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής που νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ.
  • Εγκρίθηκαν 91 προσλήψεις, 11 ήδη εργάζονται – Έλλειψη ενδιαφέροντος από γιατρούς.
  • Υπάρχει επάρκεια υλικών. Αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των δωρητών.

«Το νοσοκομείο μας μέχρι σήμερα έχει κάνει 45 δειγματοληψίες, τα δείγματα στέλνονται προς εξέταση για τον Κορωνοϊό κυρίως στο Παστέρ. Τα θετικά αποτελέσματα είναι έξι, τα αρνητικά 36 εκκρεμούν ακόμη τρία.

Είναι θετικό ότι το έργο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας φαίνεται και στην πράξη. Στις 29/3 είχε εισέλθει στο νοσοκομείο μας μία γυναίκα 71 ετών με λοίμωξη του αναπνευστικού, νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χθες καταφέραμε να την αποσωληνώσουμε και μεταφέρθηκε στην Πνευμονολογική κλινική προκειμένου να συνεχιστεί η αποθεραπεία της.

Αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας και της ΜΕΘ και του νοσοκομείου γενικότερα είναι οι ίδιοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Στο άνοιγμα της ΜΕΘ μεγάλο ρόλο έπαιξαν ο βουλευτής του νομού κ. Ακτύπης, η πολιτική ηγεσία και ο διοικητής της ΥΠΕ. κ. Καρβέλης. Υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια για να πετύχουμε ένα στόχο πολλών ετών. Ο Ζακυνθινός εντατικολόγος κ. Λογοθέτης είναι η επιτομή της επιστημονική και διοικητικής λειτουργίας της ΜΕΘ, δεν θα μπορούσε να ανοίξει χωρίς αυτόν, η συμβολή του είναι τεράστια. Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια στους εντατικολόγους μας κ. Αγαλιώτη και κ. Τσουκαλά αλλά και στους τρεις αναισθησιολόγους γιατί πλέον με απόφαση του υπουργείου και στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού και οι αναισθησιολόγοι έχουν συμπεριληφθεί στο προσωπικό λειτουργίας της ΜΕΘ. Αυτή την περίοδο δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία και έτσι και οι εντατικολόγοι συμβάλουν στην λειτουργία της ΜΕΘ καθώς είναι ένα κομμάτι συναφές με την ειδικότητα τους.

Έχουμε καταφέρει να πάρουμε την έγκριση για την πρόσληψη 91 ατόμων λοιπού επικουρικού προσωπικού δηλαδή νοσηλευτικού παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί και εργάζονται ήδη στο νοσοκομείο μας έντεκα άτομα, οι μισοί είναι Ζακυνθινοί και οι υπόλοιποι από την ευρύτερη περιφέρεια. 2 ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων, 4 ΤΕ νοσηλευτές, 3 ΔΕ νοσηλευτές και 2 γενικών καθηκόντων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την 6η ΥΠΕ είναι ότι οι κρίσεις που έχουν μεταφερθεί από του υπουργείο στην ΥΠΕ θα προχωρήσουν προκειμένου να προσληφθούν και οι υπόλοιποι. Στην ΥΠΥ γίνεται μία ταυτοποίηση των στοιχείων των υποψηφίων προκειμένου να ελεγχθεί αν οι αιτήσεις ταυτίζονται με τα δικαιολογητικά. Ο αιτούμενος εργασία θα πρέπει να έχει κάνει σωστά τα χαρτιά του, η διαδικασία είναι μέσω ΑΣΕΠ και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν πληροί τα κριτήρια δεν χάνεται η θέση αλλά αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συνεπώς πιστεύω ότι η πλειοψηφία των θέσεων θα πληρωθεί. Έχει να κάνει και με τις επιλογές των υποψηφίων οι οποίοι δύναται να έχουν υποβάλει αίτηση σε διάφορες δομές υγείας και έχουν δικαίωμα επιλογής αλλά επειδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο θεωρώ ότι θα καλυφθεί το νοσοκομείο μας. Οι λίστες των υποψηφίων αναρτώνται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και πρέπει εντός πέντε ημερών να προσέλθουν για πρόσληψη, εφόσον αυτό δεν συμβεί θεωρείται ότι δεν επιθυμούν την πρόσληψη και ακολουθεί ο επόμενος.

Παράλληλα έχουμε προκηρύξει εννιά μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού, για έναν νεφρολόγο, δύο εντατικολόγους, έναν καρδιολόγο, έναν αναισθησιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν οφθαλμίατρο, έναν βιοπαθολόγο και έναν χειρουργό. Προσπαθούμε να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Έχουμε προχωρήσει και στο αίτημα για επικουρικούς γιατρούς. Το θέμα είναι ότι πάρα πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό και όσοι είναι στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή σε πολλές προκηρύξεις, δυστυχώς δεν επιθυμούν να προσληφθούν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, προτιμούν τα αστικά κέντρα. Είναι αυταπόδεικτο ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα.
Πρέπει να δούμε πως θα καλύψουμε τα κενά σε γιατρούς, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον και πιστεύω ότι στο υπουργείο προσπαθούν να δώσουν λύση.

Το νοσοκομείο Ζακύνθου σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα, ακόμα και πιο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τόσο το νοσοκομείο μας όσο και η υγειονομική περιφέρεια κάνει προσπάθειες εξοπλισμού του με τα απαραίτητα υλικά. Ταυτόχρονα είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των δωρητών για να ενισχύσουν το νοσοκομείο μας. Άνθρωποι απλοί, επιχειρηματίες και φορείς προσπαθούν να συμβάλουν στην προσπάθεια. Το ενδιαφέρον είναι συγκινητικό και μας δίνει δύναμη. Σύντομα θα ευχαριστήσουμε δημόσια όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όταν ο δημόσιος τομέας συνεργάζεται με τον ιδιωτικό είναι ότι καλύτερο για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι δειγματοληψίες γίνονται με δύο τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι να ειδοποιηθούμε από τον ΕΟΔΥ συνεπώς θα έχει ληφθεί ήδη το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα είμαστε προετοιμασμένοι να τον παραλάβουμε για να τον οδηγήσουμε στο ειδικό κοντέινερ που βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
Ο άλλος τρόπος είναι να έρθει κάποιος με δική του πρωτοβουλία στην πύλη του νοσοκομείου και να ζητήσει να εξεταστεί. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώνεται ο συντονιστής γιατρός, λαμβάνεται ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ. Εφόσον ο ΕΟΔΥ κρίνει ότι πρέπει να πάρουμε δείγμα ακολουθεί η διαδικασία δειγματοληψίας.
Δεν σημαίνει ότι ο οποιοδήποτε επικαλεστεί ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα υποβληθεί σε εξέταση. Κάθε περιστατικό αξιολογείται σε συνεννόηση των γιατρών με τον ΕΟΔΥ.
Σε περίπτωση που αξιολογηθεί ότι ο «ύποπτος» ασθενής χρίζει νοσηλείας μεταφέρεται στην «Κορονοκλινική», αλλιώς επιστρέφει σπίτι του και μένει σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα στης εξέτασης και να λάβει περαιτέρω οδηγίες.
Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η νοσηλεία, η κλινική που έχουμε διαμορφώσει ειδικά για αυτόν το σκοπό, βρίσκεται στο ισόγειο, έχει δική της ξεχωριστή είσοδο από τον εξωτερικό χώρο και είναι ουσιαστικά απομονωμένη από της άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Οι νοσηλευόμενοι σε αυτήν την κλινική, μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα της εξέτασης, αντιμετωπίζονται επίσης ως να είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού. Έτσι κι αλλιώς κάθε «ύποπτο» για Κορωνοϊό περιστατικό, αντιμετωπίζεται σαν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου μας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει τον γενικό γιατρό και όλους τους παθολόγους. Αυτή είναι η ομάδα των συντονιστών η οποία εργάζεται με βάρδιες και πάντα κάποιος εξ αυτών είναι υπεύθυνος να αντιμετωπίσει τα «ύποπτα» περιστατικά, επιβλέπει την όλη διαδικασία και δίνει κατευθύνσεις. Σε καθημερινή βάση ο επικουρικός γιατρός γενικής ιατρικής είναι επιφορτισμένος με την δειγματοληψία.

Ο Κορωνοϊός δεν είναι κάτι αποκομμένο από την γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Κορωνοϊός σημαίνει λοίμωξη του αναπνευστικού, παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή. Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου, σε όλα τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και καλύπτουν τις ανάγκες του συνόλου των αναγκών ενός νοσοκομείου. Δεν προβλέπεται ότι κάποιοι γιατροί απασχολούνται μόνο με τα περιστατικά Κορωνοϊού. Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται εκεί που ο οποιοσδήποτε ασθενής τους έχει ανάγκη.

Το νοσοκομείο δεν έχει καμία σχέση με την διαδικασία της ιχνηλάτησης. Η ιχνηλάτηση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από τον ΕΟΔΥ. Από προσωπική εμπειρία η ιχνηλάτηση συντελείται και οι άνθρωποι που την κάνουν επιτελούν σημαντικό έργο, δεν χρειάζεται να έρθουν σε μια περιοχή για να φανεί ότι γίνεται ιχνηλάτηση. Το θετική έκβαση που έχουμε πανελλαδικά είναι και αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης που γίνεται.

Τα άτομα που νοσούν από τον Κορωνοϊό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νοιώθουν το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης, κάτι τέτοιο είναι και απαράδεκτο και ρατσιστικό. Η τελευταία συμπολίτισσά μας η οποία βρέθηκε θετική στον Κορωνοϊό θα πρέπει να στηριχτεί από την κοινωνία μας γιατί βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να θωρακίσουμε την υγεία. Είμαστε αισιόδοξοι, αντλούμε δύναμη από τα λόγια και τα έργα των συμπολιτών μας. Εύχομαι όσο το δυνατόν πιο σύντομα να βγούμε από την κρίση. Θα τα καταφέρουμε.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background