Κώστας Καποδίστριας (Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ιόνιο Δυνατά», Διευθυντής ΙΕΚ Ζακύνθου)
Δε 15/04/2019
«Είμαι εκπαιδευτικός και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διευθυντής στο ΙΕΚ Ζακύνθου. Πιστεύω ότι το έργο που έχουμε κάνει στο ΙΕΚ αποτελεί για μένα δείγμα γραφής. Σε όλη μου την πορεία ήμουν φιλελεύθερος, έτσι έχω πορευτεί σε όλη μου τη ζωή και το έχω αποδείξει. Παραμένω στο «Ποτάμι» αν και το κόμμα δεν καταγράφει πλέον την δυναμική που είχε παλιότερα και παρότι τα περισσότερα στελέχη βρίσκονται σήμερα στη «ΝΔ». Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές περισσότερο ως αυτοδιοικητικός και λιγότερο ως κομματικός, άλλωστε για μένα, η Ζάκυνθος είναι πάνω από τα κόμματα.
Γνωρίζω πολλά χρόνια την κα Κράτσα, γνωρίζω ότι έχει όραμα, διοικητικές ικανότητες και γνωριμίες, διασυνδέσεις στην Ευρώπη, μέσω των οποίων μπορεί να διεκδικήσει ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, καλύτερα από κάποιον άλλο. Ο πολιτικός ξεχωρίζει από το όραμα που έχει και από τις αποφάσεις που υλοποίει. Η κα Κράτσα, σε ανύποπτο χρόνο, όταν υπηρετούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιαζόταν η ίδια ως μία Επτανήσια Ευρωβουλευτής, αγαπά τα Ιόνια Νησιά και τον τόπο της.
Δεν είδα κάτι το ιδιαίτερο από τον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, δεν είδα να κατατίθενται σωστές μελέτες. Χωρίς γνώσεις και χωρίς ικανή ομάδα, δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Για παράδειγμα, θα ήθελα ως περιφέρεια να έχουμε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες, στο κέντρο των αποφάσεων, κάτι που η νυν Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε. Άλλες Περιφέρειες έχουν, και σκεφτείτε ότι γραφείο στις Βρυξέλλες έχουν και κάποια Επιμελητήρια.
Έχουμε έναν θεματικό Αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας, αλλά ελάχιστοι έχουν ενημερωθεί στη Ζάκυνθο για το τι σημαίνει αυτό.
Το 2010, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Σπύρου, έπεσε πάνω στην καθυστέρηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία είχαν μπλοκάρει τότε. Κατά τη διάρκεια τις θητείας του κ. Γαλιατσάτου ξεκίνησαν και πάλι τα προγράμματα, αλλά το θέμα είναι στο πως κατανεμήθηκαν αυτά τα χρήματα. Η Περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα το κάθε νησί και ως προς αυτό πρέπει να επισημάνω ότι η Ζάκυνθος έχει πάρει τα λιγότερα χρήματα.
Το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων έχει τρεις διαστάσεις, οικονομική, περιβαλλοντική και νομική. Τι θα κερδίσουμε οικονομικά από τις εξορύξεις; Μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον από κάποια πιθανή ρύπανση; Πως μπορούμε να κινηθούμε νομικά κατά της εξόρυξης; Σήμερα δεν υπάρχει θετική απάντηση για κανένα από αυτά τα τρία ζητήματα.
Εφόσον μας πείσουν και για τα τρία, τότε να πούμε το ναι, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό είμαστε αρνητικοί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αν δεν πάρουμε απαντήσεις είναι να ξεσηκώσουμε την κοινωνία. Προσωπικά είμαι αντίθετος στις εξορύξεις και πιστεύω ότι αν μας δοθεί η δυνατότητα, θα προσπαθήσουμε να τις σταματήσουμε.
Το Ναυάγιο που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους μας καταστρέφεται. Η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά, έχει έρθει αρκετές φορές στη Ζάκυνθο, έχει δώσει υποσχέσεις, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Για να ανοίξει και πάλι η παραλία του Ναυαγίου πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη. Η μελέτη Λέκκα, είναι υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων. Είναι σημαντικές οι απόψεις τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Δήμου, ακόμα και αν το θέμα δεν άπτεται αρμοδιοτήτων τους. Το θέμα είναι να δούμε το πως θα κερδίζει όλη η Ζάκυνθος από το Ναυάγιο.
Βασικές μας προτεραιότητες είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία άρχισε με καθυστέρηση και μετά το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν συμπατριώτη μας, η υπάρχουσα περιφερειακή αρχή, καθώς και οι μελέτες χρηματοδότησης για την δημιουργία λιμενοδεξαμενών. Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε τις βασικές υποδομές του νησιού προστατεύοντας το περιβάλλον. Αντέχει νέα ξενοδοχεία το νησί; Εφόσον διαθέτουν σύστημά βιολογικού καθαρισμού, ναι. Αποτελεί άλλωστε υποχρέωσή τους η λειτουργία τέτοιων βιολογικών μονάδων. Πρέπει να υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, να εγκρίνεται και να εφαρμόζεται. Στο παρελθόν πιθανότατα δίνονταν κάποιες άδειες χωρίς να γίνονται έλεγχοι.
Σε ότι αφορά την ενδιάμεση λύση για τα απορρίμματα, που εφαρμόζεται σήμερα στον Λίβα, είναι ξεκάθαρο ότι το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε 2,4 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια, με σκοπό αυτά τα χρήματα να δοθούν στον Δήμο για να υλοποιήσει το έργο. Δεν δόθηκαν τα χρήματα αυτά από κάποιο ταμείο της Περιφέρειας. Υπάρχει απόφαση του υπουργείου με ημερομηνία 30/12/2014, που πιστώνει το συγκεκριμένο ποσό στην Περιφέρεια, ακριβώς για αυτό το έργο.
Με έχει διαβεβαιώσει η κα Κράτσα, ότι ψάχνει σπίτι στην Κέρκυρα για να εγκατασταθεί. Ακόμα και αν δεν εκλεγεί Περιφερειάρχης, θα παραμείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν θα αποχωρήσει.
Ο Σταύρος Κοντονής είναι πιστός στις αρχές του κόμματός του.
Δεν είδα να έχει όραμα ο Θοδωρής Γαλιατσάτος.
Εύχομαι στον Λευτέρη Νιοτόπουλο να είναι καλή στην υγεία του και για τον Διονύση Μπάστα θα πω, ότι δεν ξέρουν στη Ζάκυνθο πως υπάρχει Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας.
Απορώ γιατί δεν συναντήθηκε ο κ. Σπύρου με την κα Κράτσα, ώστε να τα βρουν και να κατέβουν μαζί στις εκλογές.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: