Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Τρεπεκλής
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ναυάγιο: Διεθνής Προβολή και Ασφάλεια – Συνεργασία Περιφέρειας–Δήμου για Ολοκληρωμένη Παρέμβαση

Πα 20/06/2025



  • Δήμοι vs Περιφέρειες: Ποιος κρατάει τα ηνία;
  • Η αδικία των χρηματοδοτήσεων για την Περιφέρεια μας
  • Ναυάγιο Ζακύνθου: Ασφάλεια και αισθητική αναβάθμιση
  • Τουρισμός: Τα Ιόνια Νησιά στο στόχαστρο της προβολής μας
  • Συνεργασία Δήμου–Περιφέρειας στο Ναυάγιο
  • Λιμάνι Βολιμών: Έτοιμοι για νέο ξεκίνημα σε καθαρό νομικό πλαίσιο
  • Παλιό Νοσοκομείο: Από την εγκατάλειψη στο υπερσύγχρονο διοικητήριο
  • Ξύγκια–Αλυκές: Οδική αναβάθμιση χωρίς υπεροκόστος
  • Νέα κόμβοι Ζακύνθου–Κερίου: Μείζονα οδικά έργα σε εξέλιξη
  • Ολιστικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων: Έγκριση την ερχόμενη Τετάρτη
  • Ανακύκλωση με αξιοπιστία: 25-30 εκατ. ευρώ στήριξη στους δήμους
  • Εργοστάσιο Λιβά: Τριτοβάθμια επεξεργασία για 20 χρόνια μπροστά
  • Κεφαλονιά & Ζάκυνθος πρωτοπόρες σε νέες μονάδες ανακύκλωσης
  • Μελέτη Νέου δρόμου Τσιλιβή: Ανάπτυξη χωρίς κυκλοφοριακά εμπόδια
  • Ύδρευση και κοινωνική στέγη: 30 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για βασικές ανάγκες
  • Φοιτητική στέγη στα νησιά: Λύσεις για την κρίση στέγασης
  • Ιόνια Νησιά στην Αμερική, Κίνα, Ινδία: Στρατηγικός τουρισμός σε δράση

«Ήμουν χρόνια Δήμαρχος και πίστευα πάντοτε ότι ο Δήμος έχει περισσότερες αρμοδιότητες από την Περιφέρεια. Ασκώντας όμως τα καθήκοντα μου ως Περιφερειάρχης, διαπίστωσα μετά από έναν χρόνο διοίκησης, ότι η Περιφέρεια έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Το έθεσα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος όπου κάναμε μία προσέγγιση και μία μελέτη διαβάζοντας και κωδικοποιώντας αν θέλετε τις αρμοδιότητες. Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας ανέρχονται στις 800 και των Δήμων στις 400.

Οι χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ είναι στα 2 δις 400 εκατομμύρια ευρώ για τους Δήμους και 700 εκατομμύρια για τις Περιφέρειες. Αυτό είναι μία αδικία στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων αλλά και γιατί δεν υπάρχει το στελεχιακό δυναμικό, ούτε και σου δίνει τα εργαλεία η κυβέρνηση για να μπορέσεις να προσλάβεις, για να κάνεις ποιοτική εξάσκηση αυτών των καθηκόντων.

Όταν ανέλαβα Περιφερειάρχης και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το κυρίαρχο θέμα ήταν η παρέμβασή μας στο Ναυάγιο, το οποίο είναι πρώτο σύμβολο για τον τουρισμό και η καλύτερη εικόνα διεθνώς για όλη την πατρίδα μας. Βρέθηκα στην Κίνα και στην τουριστική έκθεση που είχαμε παρουσία, βρήκα αφίσα με τη φωτογραφία του Ναυαγίου.

Τα Ιόνια Νησιά προβάλλουν τον πολιτισμό, την ωραία εικόνα, το περιβάλλον. Κυρίως αυτό που πρέπει να προβάλουμε είναι ότι είμαστε ένας προορισμός πολύ κοντά στην Αθήνα, υπάρχουν βεβαίως πτήσεις από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και τώρα πλέον απευθείας πτήσεις και από τρεις διαφορετικές πόλεις της Κίνας.

Μόνο μεταξύ των νησιών μας δεν υπάρχει τόσο καλή επικοινωνία. Αυτό που πρέπει να δουλέψει η κεντρική κυβέρνηση είναι τη συγκοινωνία μεταξύ των νησιών μας, διότι αυτό θα δώσει και μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, πέρα από τη λειτουργία της συνοχής και της εικόνας αν θέλετε, της δυναμικής της Περιφέρειάς μας. Οι νησιωτικές Περιφέρειες πρέπει να δουλέψουν για τη συνοχή, είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στο Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο μοιράζεται σε δύο Περιφέρειες, άρα αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Χθες επισκεφθήκαμε το Ναυάγιο μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες, με τις τεχνικές υπηρεσίες, τον Γενικό Διευθυντή και βεβαίως τους επιβλέποντες, όπου πραγματικά νιώσαμε μια ικανοποίηση διότι  ταξιδεύουμε στην Ευρώπη για να φέρουμε περισσότερους τουρίστες, ποιοτικότερους και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στην ασφάλεια και στον σεβασμό σε αυτούς που επιλέγουν να έρθουν στον τόπο μας.

Στο Ναυάγιο η κατάσταση ήταν τραγική τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα πω ότι η εικόνα που αντίκρυσα χθες ήταν μια σωστή εικόνα, έχουμε ακόμα διαδρομή μπροστά μας, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έγινε το πρώτο βήμα που έχει σχέση με την ασφάλεια, με την πρόσβαση και βεβαίως με την εικόνα γενικότερα.
Είναι τραγικό να βλέπεις συμπολίτες, επισκέπτες ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά και μικρότερες ηλικίες να περπατάνε μέσα στα αγκάθια για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τον χώρο από όπου θα έχουν μια φωτογράφιση. Φτιάξαμε αυτόν τον δρόμο προς τη θέα, έχουμε κάγκελα και όλη αυτή η κατασκευή είναι ενταγμένη με σεβασμό στο περιβάλλον. Συμπληρωματικό αυτής της παρέμβασης είναι και ο νέος δρόμος διαφυγής ο οποίος δίνει μια εικόνα στην ασφάλεια.

Όταν το έργο αυτό της Περιφέρειας κουμπώσει με το έργο του Δήμου τότε πραγματικά είναι αυτό που θα δώσει μια άλλη αισθητική ταυτότητα. Όπως έχω ξαναπεί ποτέ δεν θέλω να είμαι ανταγωνιστής με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Το σύνολο της χρηματοδότησης για την παρέμβαση ήταν να το εκτελέσει στο σύνολο η Περιφέρεια, εκφράστηκε η επιθυμία να συμμετέχει ο Δήμος και εμείς βεβαίως είπαμε ναι, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό βεβαίως που πρέπει να γίνει και ήταν λάθος που δεν έγινε, αλλά δεν πρέπει να σκαλίζουμε αδυναμίες, είναι ότι έπρεπε να έχει μια συμμετοχή η Περιφέρεια στον φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Δεν έχει λήξει ακόμα το θέμα, μπαίνει και ο ΟΦΥΠΕΚΑ στον φορέα και καλώς μπαίνει και το περιβάλλον, δεν έχουμε αντίρρηση, γιατί και αυτός κάνει μια αποστολή αν και πρέπει να τη δούμε βέβαια πως υλοποιείται το επόμενο διάστημα.

Πιστεύω ότι είναι πιο ευέλικτο ένα σχήμα η Περιφέρεια με ένα μικρό ποσοστό, μαζί με τον Δήμο και θα διευκολύνουμε και τις χρηματοδοτήσεις. Η εικόνα της ευθύνης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με αυτόν τον φυσικό πλούτο που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε.

Πολύ σημαντικό έργο είναι το λιμάνι των Βολιμών. Το λιμάνι αυτό δημοπρατήθηκε, ο ανάδοχος όμως ποτέ δεν ανέλαβε διότι υπήρχε απόσταση μεταξύ της μελέτης και του πραγματικού πεδίου. Υπήρχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες, αυτό προκύπτει και από το φύλλο της κυβερνήσεως. Τακτοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες με την Κτηματική Υπηρεσία και με άλλους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται και έτσι ξεκαθαρίστηκε η χερσαία ζώνη, διότι χωρίς χερσαία ζώνη δεν υπάρχει λιμάνι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για αυτό το έργο που δεν προχώρησε. Ήρθαμε εμείς, τακτοποιήσαμε το νομικό πλαίσιο για να μπορέσει να γίνει το λιμάνι αυτό, ξεκαθαρίστηκε το θέμα περίπου εδώ και 4 με 5 μήνες και παράλληλα επικαιροποιήσαμε τη μελέτη όπου απαιτούνται 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο από τα 5,5 εκατομμύρια που είχαν αρχικά δημοπρατηθεί. Είχαμε τα 5,5 εκατομμύρια, διότι είχε δημοπρατήσει το έργο η προηγούμενη Περιφέρεια, δυστυχώς δεν βρέθηκαν από το Υπουργείο τα άλλα 5 εκατομμύρια και τώρα αναλαμβάνουμε εμείς από το ΕΠΑ ως Περιφέρεια.

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός τουλάχιστον από την πλευρά μου, το γνωρίζουν όλοι οι Δήμαρχοι, όπου υπάρχουν ώριμα έργα, σε αυτά δίνεται προτεραιότητα ανεξάρτητα ποια είναι αυτή η περιφερειακή ενότητα η οποία παρουσιάζει την ωριμότητα και αυτό είναι ένα ώριμο έργο που κατέθεσα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Μέσα στη χρονιά θα δημοπρατήσουμε το συγκεκριμένο έργο, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, αλλά είναι ένα έργο με την πλήρη ωριμότητα και με όλα τα γραφειοκρατικά  προβλήματα τακτοποιημένα. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.

Δυστυχώς δεν είχαμε τελειώσει με την ιστορία του παλιού Νοσοκομείου ως προς το ιδιοκτησιακό. Όταν πήραμε και ξεδιπλώσαμε τον φάκελο της μελέτης για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε χρηματοδοτήσεις, για να δούμε αν έχουμε όλα τα στοιχεία τα οποία θα μας ζητηθούν, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε η ενεργειακή αναβάθμιση στο κτήριο και δεν μπορεί δημόσιο κτίριο να χρηματοδοτηθεί χωρίς να έχει αυτή την ενεργειακή αναβάθμιση. Υπήρχε η στατική και αρχιτεκτονική μελέτη, όχι όμως η ενεργειακή αναβάθμιση. Έγινε και αυτή η επικαιροποίηση, είμαστε από πλευράς μελέτης πανέτοιμοι. Νομίζω είναι ένας καλός συνδυασμός να είναι διοικητήριο και κοινωνική κατοικία, δηλαδή κάποιο κτήριο να το διαμορφώσουμε σε στούντιο για να μπορούμε να φιλοξενούμε εκπαιδευτικούς, κάποιον γιατρό, πυροσβέστες ή αστυνομικούς που δεν βρίσκουν στέγη. Το υπόλοιπο θα γίνει διοικητήριο για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το διάσπαρτο που υπάρχει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, πολλές φορές και με υψηλά ενοίκια.

Τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας θα παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα, είμαστε σε μια άλλη διαδικασία και για αυτό το κτήριο που είναι στον αέρα και τώρα προσπαθούμε να το τακτοποιήσουμε και να περάσει στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας το σύνολο του κτηρίου ή ένα κομμάτι του. Θα εξυπηρετηθεί σε αυτό και η Κτηματική Υπηρεσία. Για να επανέρθω στο παλιό Νοσοκομείο, είδαμε ότι υπήρχε μια αδυναμία και σε ένα τμήμα της οικοπεδικής έκτασης. Γίνανε ενέργειες και σε συνεννόηση με το Υπουργείο θα τακτοποιηθεί στο σύνολο της και η οικοπεδική έκταση.

Ο σχεδιασμός έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν θα γκρεμίσουμε το παλιό Νοσοκομείο, θα γίνει ένα κτίριο υπερσύγχρονο και μαζί με τον εξοπλισμό που θα μπει, η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει και τα 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να έχεις ένα τέτοιο αστικού τύπου ακίνητο μέσα στα σπλάχνα μιας πόλης και να έχεις ταυτόχρονα και χώρο να εξυπηρετεί και τους χρήστες.

Η Περιφέρεια μας έχει αδικηθεί με ευθύνη των προηγούμενων Περιφερειακών Αρχών, στο σκέλος ότι δεν πήραμε τα χρήματα που έπρεπε. Δεν ξέρω ποιανού είναι η ευθύνη δεν θα κάνω εγώ τον διαιτητή, σημασία έχει ότι δεν πήραμε έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δώδεκα Περιφέρειες πήρανε χρηματοδοτήσεις εκτός από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όταν ανέλαβα καθήκοντα είδα τον δρόμο Ξύγκια-Αλυκών και όταν ζήτησα το κοστολόγιο για την ολοκλήρωσή του άκουγα περί 4,5 εκατομμυρίων. Κατάλαβα ότι ήταν υπέρκοστολογημένο το έργο. Κάναμε πέρυσι μια παρέμβαση σε ένα τμήμα του δρόμου και λειτουργεί μια χαρά, χωρίς πρόβλημα, έγινε μια σωστή υποδομή, μια ποιοτική δουλειά, θα επεκταθεί αυτή η παρέμβαση μετά τον Οκτώβρη για να μην ενοχλούμε το κυκλοφοριακό λόγω του τουρισμού και θα ολοκληρώσουμε το υπόλοιπο τμήμα. Αυτό το έργο δεν θα ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες ευρώ. Έχουμε βάλει και μέσα από το πρόγραμμα που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο για τους τυφλούς και σκοτεινούς δρόμους και στύλους ηλεκτροφωτισμού και νομίζω ότι θα φτιάξουμε έναν καλό δρόμο που θα εξυπηρετεί και την ανάπτυξη της περιοχής.

Τώρα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και για την κατασκευή τεσσάρων κόμβων στην εθνική οδό Ζακύνθου-Κερίου. Δεν είναι ένα εύκολο έργο, έχουμε απαλλοτριώσεις, υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι, από τους οποίους πρέπει να πάρεις την αυλή τους για παράδειγμα. Υπάρχουν ταυτόχρονα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σε αυτούς τους κόμβους.
Ήδη κάποιοι κόμβοι έχουν ενοποιηθεί στη χρηματοδότηση των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Είπαμε να σπάσουν σε υπό έργα έτσι ώστε να μπορέσουμε έχοντας κάποια χρήματα να ξεκινάμε. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Θα ξεκινήσουμε τον διάλογο μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες, με τους συμπολίτες μας, θα γίνει η παρέμβαση σε δικές τους ιδιοκτησίες, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε για να πάρουμε τιμή από τα δικαστήρια και πιστεύω ότι γρήγορα θα ξεμπλοκάρουμε. Μέχρι στιγμής είναι τρεις οι ιδιοκτήτες που εμπλέκονται, μπορεί να γίνει και μια απευθείας διαπραγμάτευση για να τρέξουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Σημασία έχει ότι αυτά τα έργα θα προχωρήσουν, για το πρώτο ήδη δεσμεύτηκα ότι θα το χρηματοδοτήσω και στη συνέχεια τμηματικά θα προχωρούμε κόμβο, κόμβο.

Θα αποκαταστήσουμε αυτή την μεγάλη πληγή που έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. H περιφέρειά μας και εγώ ως πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, έχουμε μελετήσει το θέμα. Είναι η δεύτερη Περιφέρεια που θα της εγκριθεί το ολιστικό σχέδιο και αυτό θα γίνει την επόμενη Τετάρτη. Έχει γίνει η μελέτη, οι ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά κυρίως σε αυτό το σκέλος που με αφορά ως ΦΟΣΔΑ και ως Περιφερειάρχη, είναι η ανακύκλωση. Το επόμενο διάστημα θα ανοιχτεί χρηματοδότηση μέσα από την πρόσκληση του Υπουργείου της τάξεως των 25 με 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα χρηματοδοτήσω τους Δήμους έτσι ώστε να κάνουμε μια ποιοτική ανακύκλωση. Μια ανακύκλωση όμως που πρέπει να έχει αξιοπιστία στο αποτέλεσμα. Διότι αν τα επόμενα χρόνια δεν πετύχουμε τη σωστή ανακύκλωση και αυτά που προβλέπει ο περιφερειακός μας σχεδιασμός, ο Εθνικός σχεδιασμός αλλά κυρίως και οι οδηγίες από την Ευρώπη, θα υπάρξει πρόβλημα. Η ολοκληρωμένη διαχείριση από τις μονάδες των εργοστασίων στα απορρίμματα, θα επιβαρύνουν και τον φορέα, δηλαδή θα επιβαρύνουν τους πολίτες μας, τους Δήμους, γιατί φορέας και αυτοδιοίκηση σημαίνει πορτοφόλι και ιδιαίτερα το πορτοφόλι όλων μας και πρέπει σε αυτό να προσέξουμε.

Ήδη ολοκληρώνω στον Λίβα τη μελέτη για την αναβάθμιση του εργοστασίου, γιατί το εργοστάσιο αυτό είχε μελετηθεί παλαιότερα με άλλες προδιαγραφές, έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές και πρέπει να προσαρμοστούμε για να τύχουμε τις χρηματοδότησης και ήδη τώρα είμαστε στο στάδιο που ο μελετητής μου ολοκληρώνει μαζί με τον ανάδοχο του έργου τη μελέτη και θα είμαστε από τις πρώτες πάλι Περιφερειακές ενότητες όπου θα έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Η Κεφαλονιά είναι ήδη έτοιμη, τώρα γίνεται η ετοιμασία και για τη Ζάκυνθο, άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, θα είναι οι δύο πρώτες Περιφερειακές ενότητες όπου οι μονάδες τους θα είναι με τις νέες προδιαγραφές. Η θεμελίωση έχει ολοκληρωθεί στον Λίβα και βεβαίως το εργοστάσιο, επειδή είναι μεταλλική κατασκευή και κάποια μηχανήματα πρέπει να τοποθετηθούν πριν τη σκεπή. Μιλάμε για ένα εργοστάσιο που θα έχει επιπλέον επεξεργασία και ο σκοπός είναι να μειώσουμε το υπόλοιπο ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος μηχανολογικός εξοπλισμός, μεγαλύτερες δαπάνες και παράλληλα έχουμε ένα κύτταρο το οποίο δουλεύει. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και θα προχωρήσουμε σε συμπληρωματική κατασκευή του κυττάρου το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει έτσι ώστε να δώσουμε μια προοπτική μιας δεκαπενταετίας, είκοσι χρόνια μπροστά. Θα κάνουμε ένα εργοστάσιο τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Αυτό δεν είναι όραμα; Δεν είναι ποιότητα τους κατοίκους; Στο περιβαλλοντικό πρόβλημα;

Αυτές οι χρηματοδοτήσεις των εκατομμυρίων που σας είπα, που θα αγγίξουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Περιφέρεια στον εξοπλισμό με την ανακύκλωση. Γιατί καλά είναι να κάνεις μελέτες και να μένουν στο συρτάρι και όποιος βρει τα χρήματα. Το ότι θα γίνει το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου δεν είναι κάτι μεγάλο; Το ότι είχαν αποτύχει άπαντες στο θέμα του Λιμανιού των Βολιμών και εμείς το προχωράμε, δεν είναι κάτι μεγάλο; Το επίσης μεγάλο έργο που γίνεται στα Στροφάδια με το Καστρομονάστηρο, ξεκίνησε από τον κ. Γαλιατσάτο, δημοπρατήθηκε από την κα Κράτσα και πληρώνεται τώρα από εμένα.

Είμαι από αυτούς τους ρεαλιστές στην αυτοδιοίκηση που δεν μου αρέσει να λέμε μεγάλα λόγια. Όλα εξαρτώνται από τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες θα έχεις στη διάθεσή σου. Οι ανάγκες σε έναν τόπο είτε λέγεται Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα είναι ατελείωτες. Θέλουμε όλον τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, όλου του ΕΣΠΑ και πάλι δεν θα φτάνουν τα χρήματα.

Ξεκινάμε τώρα τη μελέτη η οποία θα τακτοποιήσει το οδικό δίκτυο, που θα κουμπώσει ένας δρόμος με την μεγάλη ανάπτυξη που υπάρχει στη περιοχή του Τσιλιβή. Ο υπάρχων δρόμος είναι τραγικός ως προς τη στενότητά του και στην ποιότητά του. Έχουμε τις 350 χιλιάδες ευρώ για τη μελέτη κατασκευής ενός νέου δρόμου, θα βάλουμε και άλλες 300 χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μελέτη 650 χιλιάδων ευρώ για να κατασκευαστεί. Είναι ένα δύσκολο έργο γιατί θα χρειαστούν και απαλλοτριώσεις όπως καταλαβαίνετε και νομίζω ότι με αυτό το έργο και με τους κόμβους θα ξεδιπλώσουμε μια ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Χθες το βράδυ συναντήθηκα και με τον κ. Δήμαρχο και λίγο αργότερα σήμερα θα έχουμε και ένα τραπέζι διαλόγου. Προσωπικά έχω καλή συνεργασία στο σκέλος που ο κ. Δήμαρχος θέλει κάτι από εμένα. Ήδη συνεργαζόμαστε για να γίνει το ολιστικό της ύδρευσης και έκανα παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάλαμε σε δύο σκέλη χρηματοδοτήσεις. Βάλαμε στην ύδρευση γιατί ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Λευκάδα, στην Κεφαλονιά με τα δίκτυα.

Έχουμε μια καλή συνεργασία με τους Δημάρχους, ήδη αναθεωρούμε το ΕΣΠΑ, αυξάνω τον Προϋπολογισμό για την ύδρευση που δεν υπήρχε, στα 30 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως παράλληλα συμπληρώνουμε και για την κοινωνική κατοικία. Σε λίγα χρόνια θα κλείσουν τα Πανεπιστήμια με αυτή την κατάσταση που επικρατεί στις τιμές, ιδιαίτερα για την στέγαση. Τα παιδιά γράφονται και ψάχνουν από την επόμενη ημέρα να μην πω από την προηγούμενη για μεταγραφή. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ, δεν είναι κάτι που είναι μακριά, είμαστε στο κόκκινο, ιδιαίτερα τώρα και με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν βρίσκει εύκολα σπίτι ο φοιτητής. Ιδιαίτερα στα νησιά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα Ιόνια Νησιά, υπάρχει και στο νότιο Αιγαίο και άλλες Περιφέρειες έχουν αυτό το ζήτημα. Δεν το έχει για παράδειγμα η Μακεδονία. Στη Κοζάνη θα βρεις ένα σπίτι αξιοπρεπές με πολύ μικρό νοίκι, άρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται η συνεργασία, ή μάλλον επιβάλλεται. Βεβαίως και με την κεντρική κυβέρνηση και με τους Βουλευτές, στην προσπάθεια διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων. Είμαι πολλά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, ήμουν και στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουμε πληρώσει ανταγωνισμούς στο παρελθόν.

Εγώ δεν είμαι ελεγκτικός μηχανισμός για να δω ποιος Δήμαρχος πάει καλύτερα ή ποιος πάει λιγότερο καλά. Υποχρέωση και δέσμευση μου είναι να συνεργάζομαι με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και με το Δήμαρχο Ζακύνθου έχουμε μια καλή συνεργασία και με τους συνεργάτες του.

Δεν προσεγγίζω χαρακτηρισμούς περί υπερτουρισμού στα Ιόνια Νησιά. Πρέπει όμως να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να γίνουμε καλύτεροι. Δεν φταίει ο τουρίστας που έρχεται και μας επιλέγει. Είναι χαρά μας γιατί μην ξεχνάμε την ανάπτυξη του τόπου μας, αυτός είναι καλώς ή κακώς.

Υπάρχει ο πρωτογενής τομέας, βλέπω ότι ο κόσμος ασχολείται στη Ζάκυνθο με τον πρωτογενή τομέα, στη Κέρκυρα είμαστε πολύ πίσω ως προς αυτό, αλλά το βασικό είναι ο τουρισμός. Όταν τα Ιόνια Νησιά έχουν 6,5 εκατομμύρια τουρίστες, καταλαβαίνετε ότι να κυνηγάμε για να φέρουμε 7 εκατομμύρια δεν είναι εκεί το θέμα. Το πρόβλημα είναι να βελτιώσουμε λίγο το πορτοφόλι. Ο μαζικός τουρισμός πάντα θα υπάρχει, αλλά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον ποιοτικό τουρίστα, γιατί ο ποιοτικός τουρίστας και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι πεντάστερες κάνουν τον προορισμό, κάνουν αεροπορικό προορισμό.

Όπου πηγαίναμε κάπου ως Περιφέρεια, ακούγαμε άλλες Περιφέρειες να λένε τι κάνει το Αιγαίο, τι κάνει η Κρήτη. Τώρα σας διαβεβαιώ η Περιφέρειά μας έχει έναν δικό της στρατηγικό σχεδιασμό και απευθυνόμαστε σε τρεις αγορές. Η μία είναι των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον χειμώνα ήμασταν στη Νέα Υόρκη, στο Μανχάταν, θα επανέρθουμε του χρόνου, ήδη υπάρχουν διαφημίσεις, είχαν έρθει και από την Κέρκυρα επιχειρηματίες και από την Ζάκυνθο είχε σταλεί εκπρόσωπος. Υπήρχε η πρώτη προσέγγιση, ήταν το πρώτο βήμα, εγώ δεν θέλω να μιλάμε με πολλά λόγια, αλλά σημασία έχει ότι κάναμε αισθητή την παρουσία μας. Έχουμε ένα μεγάλο όπλο, τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό μας, αλλά δεν έχουμε προβάλει όσο πρέπει τη γαστρονομία μας. Εντυπωσιάσαμε στην Αμερική, είχαμε το μοναδικό περίπτερο μαζί με τους Ιταλούς με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Πρέπει να εξηγήσουμε τη στρατηγική θέση που βρίσκονται τα νησιά μας, έχουμε τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, αυτό είναι σημαντικό, μην το υποτιμούμε, είμαστε πιο κοντά στην Ευρώπη από όλη την πατρίδα μας, είσαι μία ώρα από τη Ρώμη, είμαστε δύο ώρες από πόλεις της κεντρικής Ευρώπης και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Θέλουμε να δείξουμε τη γεωγραφική μας θέση και ότι από όλες τις πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις, από όπου ταξιδεύσετε, από την Αμερική, μπορείς εύκολα να κάνεις σταθμό στα δικά μας νησιά.

Μια δεύτερη μεγάλη αγορά, λόγω και του Ναυαγίου, είναι οι Κινέζοι. Για πρώτη φορά πήγαμε στην Κίνα και όταν τους δείχναμε πόσο κοντά είμαστε στην Ευρώπη τότε καταλάβανε και οι ίδιοι ότι είναι μια καλή επιλογή για να έρθουν, ή να δουν το Ναυάγιο ή να ταξιδέψουν, να συνδυάσουν και να εντάξουν στο πρόγραμμα τους εμάς.

Μια ακόμα μεγάλη αγορά είναι της Ινδίας. Υπάρχουν άνθρωποι με πολύ πλούτο στην Ινδία. Επίσης πήγαμε στη Σεούλ, μια καινούργια αγορά, γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ εδώ και έχει γίνει χαμός, γι’ αυτό έχουν έρθει και οι Κινέζοι. Τώρα να ξέρετε από Αμερική, από δέκα διαφορετικούς προορισμούς έρχονται με απευθείας πτήση, άρα ο άλλος δεν έχει αγωνία να κλείσει έναν χρόνο πριν, παίρνει την πτήση πετάει και από εκεί και πέρα έρχεται σε εμάς, αντί να πηγαίνει μόνο Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο.

Δεν έχω καμιά πρόθεση να γίνω Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, τελείωσε αυτός ο κύκλος. Πάνω από όλα είμαι Περιφερειάρχης και απ’ την ώρα που είσαι Περιφερειάρχης δεν μπορεί κανείς να σε αντιμετωπίσει διαφορετικά.

Σέβομαι τους θεσμούς και θέλω να με σέβονται και οι άλλοι. Δεν είναι όλοι οι Υπουργοί το ίδιο, έχουμε Υπουργούς με τους οποίους έχουμε συνεργασία, βάζουμε τα θέματά μας. Είναι γεγονός μερικές φορές ότι δεν υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων, μια συνεννόηση για να διευκολύνουν και εμάς στη γραφειοκρατία.

Τώρα σχετικά με τον κ. Βρούτση, όταν έχει εγκαταλείψει το Εθνικό Στάδιο της Κέρκυρας, γιατί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε μια προγραμματική των 250 χιλιάδων ευρώ για να κάνει μια παρέμβαση, έρχομαι εγώ ως Περιφερειάρχης και λέω ότι έχω από την Ενεργειακή Αναβάθμιση να σας δώσω λεφτά για να φτιάξετε το κλειστό και δεν παίρνεις καμία απάντηση, εντάξει, δεν υπάρχουν αντανακλαστικά σε αυτόν τον Υπουργό, τι να κάνουμε; Δεν ασχολούμαστε μαζί του όταν πάει και νοικιάζει τον χώρο που είναι για να εξυπηρετήσει τους χρήστες του Εθνικού Σταδίου για να δημιουργήσει έσοδα όπως λέει, για να πάρει 15 χιλιάδες ευρώ και την ίδια στιγμή έρχεται η Περιφέρεια και σου λέει, κύριε φέρε μου μια μελέτη, εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό και εγώ θα σου δώσω για την Ενεργειακή Αναβάθμιση δύο, τρία, τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, όσα είναι, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό δεν πρέπει να το αναφέρουμε; Δεν κρυβόμαστε, δεν ήρθαμε εδώ να υπηρετήσουμε κόμματα, υπηρετούμε τον θεσμό.

Θέλω να ξέρουν οι Ζακυνθινοί ότι δουλεύουμε στην κατεύθυνση λύσεων για κάποιες υποδομές που εδώ και πολλά χρόνια έχουν βαλτώσει. Έχουμε σκύψει πάνω στο πρόβλημα και με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, αυτές που εξαρτώνται από το δικό μου ταμείο, θα είναι στη διάθεση και θα υπάρχει χρηματοδότηση, ολοκληρώνοντας μελέτες και με τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΠΑ που θα ξεκινήσει στον Σεπτέμβριο θα είναι στη διάθεση των τεχνικών υπηρεσιών και των Αντιπεριφερειαρχών για να προχωρήσουν και βεβαίως διεκδικούμε από την κεντρική κυβέρνηση για αυτά που έχει δεσμευτεί και η ίδια εδώ και αρκετά χρόνια ότι θα κάνει, που είναι έργα σοβαρά, συγκοινωνιακής αξίας όπως είπαμε το λιμάνι, όπως είπαμε και άλλες παρεμβάσεις για τις οποίες είναι υπόχρεοι. Βεβαίως σε συνεργασία με τους Δήμους, γιατί το μεγάλο πρόβλημα όπως ξέρετε είναι το σκέλος της ύδρευσης. Εκεί πρέπει να γίνουν γενναίες χρηματοδοτήσεις, σε όλα τα Ιόνια τα δίκτυα είναι κατεστραμμένα. Στην ορεινή Ζάκυνθο που επισκέφθηκα χθες δεν υπάρχει καν δίκτυο ύδρευσης. Δεν γίνεται να είμαστε σε αυτή την εποχή, με αυτόν τον τουρισμό και να λέμε ότι κάποιες ζώνες οι οποίες διεκδικούν την ανάπτυξη, να μην έχουν δίκτυο. Το θέμα δεν είναι ότι δεν έχω όλη τη μέρα νερό, αλλά ότι δεν έχω καθόλου νερό και αυτό είναι τραγικό.»


Current track

Title

Artist

Background