Current track

Title

Artist

Background

Αντώνης Κασσιμάτης
Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ναυάγιο: Η κατάργηση της Επιτροπής δικαιώνει τα όσα λέγαμε – Τι έγινε τελικά; Tίποτα, το έκλεισαν από θάλασσα και ξηρά

Τρ 31/10/2023«Έχουμε μια νομοθετική κατάργηση της Επιτροπής-εκτροπής για τη διαχείριση του Ναυαγίου. Η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη κατήργησε την Επιτροπή που είχε συστήσει ο προκάτοχός της κ. Κικίλιας, που επίσης κατήργησε την Ανώνυμη Εταιρία που σχεδίαζε ο προκάτοχός του κ. Θεοχάρης, όλοι με το πρόσχημα να σωθεί το Ναυάγιο.

Αυτή η κατάργηση της Επιτροπής δικαιώνει τα όσα λέγαμε. Επί τέσσερα χρόνια μας έλεγαν από τη κυβέρνηση και δια στόματος Βουλευτή Ζακύνθου, ότι θα σώσουν το Ναυάγιο. Τι έγινε τελικά; τίποτα, το έκλεισαν και δια θαλάσσης και δια ξηράς. Εδώ μιλάμε για ένα φιάσκο, μια κοροϊδία. Τώρα φτάσαμε όχι στο μηδέν, αλλά υπό του μηδενός. Η κα Κεφαλογιάννη δεν παρέλαβε κάποιο χάος από μια άλλη κυβέρνηση. Παρέλαβε χάος από τους προκατόχους Υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, για το πολύ σοβαρό θέμα της ασφάλειας στην περιοχή ουδείς ασχολήθηκε. Κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τα πρανή του Ναυαγίου και κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καμιά μελέτη δεν έγινε για το ζήτημα από τους δήθεν σωτήρες του Ναυαγίου, εντός και εκτός Ζακύνθου.

Αυτά τα οποία είχε θέσει η Επιτροπή, τον εξωραϊσμό της περιοχής, τη συντήρηση του πλοίου και κάποια άλλα έργα, γιατί δεν τα υλοποίησε; O κ. Ακτύπης διαφήμιζε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά αυτά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, σε μελέτες; σε απευθείας αναθέσεις; Εκεί κατασπαταλήθηκαν; Γιατί δεν υλοποιήθηκαν έργα για τα οποία έγιναν μελέτες;

Είχαμε μια πορεία σκανδαλωδών υποθέσεων σε ότι αφορά το Ναυάγιο, όχι μόνο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αλλά και για προσπάθεια ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.

Η θέση της παράταξής μας ως αρχή, ήταν να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου με πυρήνα τον Δήμο.

Ακούσαμε τον Βουλευτή Ζακύνθου πως διαφωνούσε τόσο για την Ανώνυμη Εταιρία, όσο και για την Επιτροπή. Ουδέποτε όμως καταψήφισε στη Βουλή την πρόταση του Υπουργού κ. Κικίλια, ούτε την τροποποίηση που έφερε στη πορεία για την επιτροπή. Δεν είδαμε από τον κ. Ακτύπη να εκφράζει κάπου την διαφωνία του. Συνεχώς κωλοτούμπες έκανε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία, όπου και εμείς συνηγορήσαμε υπέρ, είχε ψηφίσει για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου με πυρήνα τον Δήμο. Προφανώς και η απελθούσα Δημοτική Αρχή φέρει ευθύνες γιατί δεν υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση, αλλά αν η Βουλή ψήφιζε τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, δεν θα υλοποιούσε την απόφαση ο κ. Αρετάκης;

Ο Δήμος έχει μια τεράστια έκταση πέριξ του Ναυαγίου. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα δημοτικής περιουσίας. Επειδή συνεχώς ακούω περί απαλλοτρίωσης της περιοχής άνω του πλατώματος, να θυμίσω καταρχάς ότι καμιά δημοτική αρχή δεν πήγε να διασφαλίσει την περιουσία του Δήμου στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή έχουμε τις πρώτες αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων που δικαιώνουν πολίτες που είδαν σε μια νύχτα να χάνουν τις περιουσίες τους από τη ψεύτικη αγοραπωλησία των ορεινών. Γιατί ο Δήμος δεν ζητά τη δικαίωσή του από ένα αστικό δικαστήριο;

Μαρίνα στη Ζάκυνθο υπάρχει και μάλιστα είναι μια από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου, αφού μιλάμε για ολόκληρο το λιμάνι και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρα για την τοπική μας οικονομία. Είναι γεγονός ότι όλος ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνηση, ακούμε περί ΦΕΚ για το master plan του λιμανιού, για εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγική μελέτη για το λιμάνι, για τοποθέτηση πλωτών εξεδρών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια γενική κατεύθυνση από την κυβέρνηση περί ιδιωτικοποιήσεων. Είναι κάτι που και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Blumberg αναφέρει, για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δις ευρώ.

Επειδή επανεξελέγη Βουλευτής Ζακύνθου ο κ. Ακτύπης, θα του πω ότι και άλλοι είχαν επανεκλεγεί στο παρελθόν, όπως ο κ. Μυριδάκης. Τις ίδιες πρακτικές μαυρογυαλούρου ακολουθεί σήμερα ο κ. Ακτύπης. Το μόνο που έχει αλλάξει από την εποχή Μυριδάκη, είναι ότι σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ο κ. Ακτύπης μπορεί να χρησιμοποιεί smart phone.

Είναι σεβαστό το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Στον 2ο γύρο πέρασαν δύο συνδυασμοί, του κ. Στασινόπουλου και του κ. Τσουρουνάκη με ανεξάρτητα χαρακτηριστικά, και το αποτέλεσμα κρίθηκε με μια οριακή διαφορά. Συγχαίρω τον κ. Στασινόπουλο για την εκλογή του και του εύχομαι καλή επιτυχία για το καλό του τόπου.»


Current track

Title

Artist

Background