Νίκος Ποταμίτης (Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου)
Πα 8/02/2019
«Μας προκαλεί εντύπωση που ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Άκης Ποταμίτης, έκανε προσπάθεια να απαξιώσει την εργασία των γιατρών που παραιτήθηκαν από την Παιδιατρική Κλινική.
Μου προξενεί εντύπωση το γεγονός, ότι ενώ ο κ. Ποταμίτης είναι ένας οργανωτικός και συγκροτημένος άνθρωπος, αυτή τη φορά, ίσως και επειδή είχε λάθος ενημέρωση, έκανε ένα φοβερό λάθος, παρουσιάζοντας την εικόνα ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου, οι δημόσιοι γιατροί, αμείβονται όσο οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία. Παρουσίασε στοιχεία με μισθούς δύο ετών, και έκανε λόγο για ετήσιες αποδοχές.
Ή μιλάς με ειλικρίνεια, ή ψεύδεσαι. Χαίρομαι, που από ότι πληροφορούμαι, ο κ. Ποταμίτης κατάλαβε ότι έκανε λάθος και αποδέχτηκε ότι οι μισθοί που ανέφερε ήταν δύο ετών συνολικά και όχι ενός, όμως δεν είμαι σίγουρος αν όλοι όσοι άκουσαν την χθεσινή εκπομπή θα ακούσουν και τη σημερινή και δεν θα τους έχει μείνει η λανθασμένη εικόνα που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου.
Θα μιλήσω για μένα προσωπικά. Είμαι Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, με 29 χρόνια προϋπηρεσία, με διδακτορικό και με τρία παιδιά, άρα είμαι στην ανώτατη μισθολογική βαθμίδα. Σας λέω ότι μαζί με τις εφημερίες, οι αποδοχές μου δεν ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περίπου τα δυόμιση χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Ένας Επιμελητής Α, έχει ετήσιες αποδοχές, μαζί με τις εφημερίες, 26 χιλιάδων ευρώ, άρα 2.200 ευρώ τον μήνα, ένας Επιμελητής Β 24 χιλιάδες ευρώ ετησίως, άρα δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα και ένας ειδικευόμενος λαμβάνει χίλια ευρώ μισθό τον μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τα περιστατικά σε μία Παιδιατρική Κλινική είναι ιδιαίτερα γιατί έχει να κάνεις με παιδιά, πολλές φορές για ένα περιστατικό απαιτούνται πάρα πολλές ώρες στενής παρακολούθησης από έναν γιατρό, αυτά δεν έχουν καταγραφεί ως στοιχεία εργασίας, Χθες ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου παρουσίασε μόνο τα περιστατικά νοσηλείας, σας είπε όπως είναι καταγεγραμμένα.
Οι παιδίατροι δεν φροντίζουν μόνο τα παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, παρέχουν υπηρεσίες στους τοκετούς, τις καισαρικές, στα επείγοντα με πάρα πολλές ώρες επιστασίας αλλά και στο τακτικό ιατρείο.
Πουθενά στην Ελλάδα, η κάλυψη σε μια Κλινική δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% και για μια Παιδιατρική Κλινική η κάλυψη είναι ακόμα μικρότερη, γιατί τα παιδιά χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Αυτά προβλέπονται για να μπορέσει μια κλινική να ανταποκριθεί με επάρκεια ακόμη και σε έκτακτες καταστάσεις.
Αν εφημερεύει ο γιατρός, ο νόμος λέει ότι μετά από 24 ώρες εφημερίας πρέπει να φύγει για να πάει σπίτι του να ξεκουραστεί, αλλά όταν μένουν πίσω δύο γιατροί, όπως συνέβαινε στην Παιδιατρική, τότε αν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό, ο εφημερεύων γιατρός επιστρέφει στο Νοσοκομείο, άρα δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από ότι θα έπρεπε. Για αυτό και το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει για την κλινική τέσσερεις μόνιμους Παιδίατρους.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος μιας Κλινικής, είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις για μια διακομιδή, ή για ένα χειρουργείο και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα ατύχημα. Σήμερα δεν έχει επιστημονικά υπεύθυνο η Παιδιατρική Κλινική, εμείς ζητάμε την προκήρυξη δύο μόνιμων Παιδιάτρων, δύο Επικουρικών και δύο αποσπάσεις άμεσα. Αν δεν γίνουν αυτά δεν θα ανοίξει η Παιδιατρική Κλινική.
Ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου έκανε αναφορά στη μονάδα αιμοκάθαρσης, λέγοντας πως ούτε εκεί υπήρχε επιστημονικά υπεύθυνος με βαθμό Επιμελητή Α. Καταρχάς, η μονάδα αιμοκάθαρσης ήταν υπό σύσταση, δεύτερον δεν είχε ειδικευόμενους και τέλος δεν είχε κρεββάτια για νοσηλεία. Εμείς όμως τώρα μιλάμε για μια Κλινική. Όταν ορκιστεί η κα Λαγάτουρα, τότε κατ’ εξαίρεση έχει αποφασισθεί από την διοίκηση να της δοθεί ο ρόλος της επιστημονικά υπεύθυνης για την Παιδιατρική.»