Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Ποταμίτης (Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ζακύνθου, διευθυντής ορθοπεδικής κλινικής, Συντονιστής Λαϊκής Ενότητας)

Πε 16/11/2017



«Το πόρισμα Πέτρου αρνούνται να το δώσουν, την ΕΔΕ επίσης, δεν καταλαβαίνει κανείς σε αυτό τον τόπο τι διάολο κρύβουνε.

Μετά το πόρισμα Πέτρου περιμένω να απολογηθούν όλοι αυτοί που έλεγαν ότι έχουμε κάνει κύκλωμα για να μην ανοίξουν τα χειρουργεία.
Τι θα γίνει αν το πόρισμα Πέτρου επιμένει ότι τα περιστατικά είναι πέντε και όχι ένα όπως έλεγαν;
Τι θα πούνε για τα αναισθησιολογικά μηχανήματα τα οποία ουδέποτε εστάλησαν για έλεγχο προσομοίωσης;
Τι θα πούνε για όσα πιθανά ζήτησε η αρμόδια επιτροπή και δεν έγιναν;
To πόρισμα αυτό έπρεπε να είναι απολύτως διαθέσιμο στην κοινωνία.

Η πενταμελής επιτροπή Πέτρου, αποτελούμενη από ιδιαίτερα έμπειρους επιστήμονες, που όρισε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, ζητούσε συγκεκριμένες ενέργειες από την διοίκηση προκειμένου να μπορέσει να καταλήξει σε συμπεράσματα για τα αίτια των επιπλοκών. Κάποιες ενέργειες, έγιναν άλλες όχι. Εδώ υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί.

Όταν, μετά από πρόσκληση του, επισκέφθηκα τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Πολάκη και τον ρώτησα τι γίνεται με την επιτροπή Πέτρου απάντηση δεν πήρα. Μου είπε πάμε στο επόμενο βήμα για να ανοίξουν τα χειρουργεία με ασφάλεια. Επειδή η επιτροπή Πέτρου δεν έδινε θετική γνωμοδότηση επαναλειτουργίας των χειρουργείων ούτε κάποιο άλλο επιστημονικό όργανο υπήρχε τότε, και ενώ η διοίκηση προσπαθούσε με άτυπο τρόπο να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία εμείς, ως επιστημονικό συμβούλιο, είπαμε ότι έχουμε επιφυλάξεις και ζητήσαμε με επίσημο τρόπο μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες για να δώσουμε εμείς την θετική γνωμοδότηση.
Τον Απρίλη τελικά ήρθε επιτέλους η επιτροπή Κωστοπαναγιώτου για να το κάνει, δικαιώνοντας την δική μας άποψη που έλεγε ότι θέλουμε κάποιο επιστημονικό όργανο να πιστοποιήσει την ασφάλεια με θεσμικό τρόπο.

Εντωμεταξύ η επιτροπή Πέτρου λειτουργούσε, συνέχιζε να μελετά τα ευρήματα και προχωρούσε σε περαιτέρω ελέγχους, από ότι φαίνεται έκανε πάρα πολύ σοβαρή δουλειά γιατί αυτό το επιστημονικό πόνημα φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ένας μπούσουλας για το πώς στο μέλλον θα πρέπει χειριζόμαστε ενδονοσοκομειακές κρίσεις που οδηγούν σε θανάτους.

Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα Πέτρου, το οποίο τελικά έλαβαν ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, αυτοί γνωρίζουν περισσότερα. Άκουσα αυτά που είπε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλος ότι δεν καταλήγει σε ευθύνη προσώπου και ότι δεν καταλήγει στο ποια ήταν η αιτία των επιπλοκών.

Γιατί το πόρισμα που παραδόθηκε στο υπουργείο πριν από ένα μήνα είναι εμπιστευτικό;
Γιατί ενώ έχουν γίνει συνεδριάσεις του Δ.Σ. του νοσοκομείου από τότε, δεν έχει συζητηθεί ακόμη;

Η υπόθεση του νοσοκομείου έχει πάρει τον δρόμο της στην δικαιοσύνη και εμείς δεν θα ασχολούμασταν εάν δεν υπήρχε η εξέλιξη του πορίσματος αυτού.

Τον Αύγουστο ασκήθηκε από την διοίκηση, ποινική δίωξη, αγωγή, κατά παντός υπευθύνου για πράγματα που ούτε η ΕΔΕ ούτε το πόρισμα Πέτρου βάζει σε προσωπική βάση; Δεν προκύπτει δηλαδή ότι ευθύνεται άνθρωπος.
Άρα ασκήθηκε δίωξη για ποιον; Έγινε δίωξη και κατά του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού; Έγινε δίωξη ακόμη και σε εταιρείες που θα μπορούσαν να ευθύνονται; Ούτε και αυτό μας το λένε.

Έρχεται η διοίκηση και μας λέει γιατί δεν χειρουργήσατε από τον Απρίλιο και μετά, ρωτάμε δηλαδή μέχρι σήμερα; Δεν ξέρουν να απαντήσουν. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 300 χειρουργεία στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Επιχειρούνται διώξεις γιατρών με ένα τρόπο συγκαλυμμένο και μάλιστα επικαλούνται τα στοιχεία της ΕΔΕ που εμείς ποτέ δεν πήραμε στα χέρια μας.

Το πόρισμα αρνούνται να το δώσουν, την ΕΔΕ επίσης, δεν καταλαβαίνει κανείς σε αυτό τον τόπο τι διάολο κρύβουνε.

Εν αιθρία θέλουν να απομακρύνουν και τα αναισθησιολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των επιπλοκών. Που τα πάνε;
H επιτροπή Πέτρου λέει ότι τα μηχανήματα αυτά πρέπει να ελεγχθούν πριν χρησιμοποιηθούν. Πως είναι δυνατόν να θέλουν να τα πάρουν και να τα πάνε κατευθείαν προς χρήση;
Το σημαντικό κόστος που θέτει ως επιχείρημα η διοίκηση για τον μην έλεγχο αυτών των μηχανημάτων είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δόθηκαν για την επισκευή των μεταχειρισμένων μηχανημάτων που μας έστειλαν από το Αίγιο.
Γιατί αυτά τα δικά μας μηχανήματα που είναι καινούργια να μην τα χρησιμοποιήσουμε εμείς μετά το έλεγχο τους, γιατί θέλουν να τα στείλουν εκτός του νοσοκομείου;

Η μας ενδιαφέρει το τι έγινε τότε η δεν μας ενδιαφέρει. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.
Η μας ενδιαφέρει να δούμε αν τις επιπλοκές τις προκάλεσαν οι γιατροί όπως λέει η τοπική «παρακρατική εξουσία» τάχα για να διαλύσουν το νοσοκομείο ή αυτός ο ισχυρισμός είναι τελείως αβάσιμος, αυθαίρετος προσβλητικός και συκοφαντικός. Πρέπει όμως να το ξεκαθαρίσουμε.
Επίσης ή μας ενδιαφέρει να μην ξανασυμβούν παρόμοιες επιπλοκές ή δεν μας ενδιαφέρει.
Δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε από το γεγονός ότι τα χειρουργεία λειτουργούν, άλλωστε λειτουργούν πλέον με άλλο τρόπο, όχι με τον τρόπο που λειτουργούσαν την εποχή των επιπλοκών.

Εδώ λοιπόν έρχεται η επιστημονική επιτροπή Πέτρου, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα της για να αποφύγουμε ή έστω να μειώσουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Οι διώξεις της διοίκησης έχουν σχέση με το γεγονός ότι πρωτοστατήσαμε στην προσπάθεια μελέτης παρακολούθησης και καταγραφής των προβλημάτων. Υπάρχει ένα γενικευμένο σχέδιο της διοίκησης διώξεων συγκεκριμένων προσώπων μέρος του οποίου είναι και η μήνυση της διοικήτριας κατά αγνώστων.

Κανένας δεν τολμούσε να χειρουργήσει χωρίς θετική γνωμοδότηση επαναλειτουργίας των χειρουργείων, ούτε ο αν. υπουργός κ. Πολάκης, ο οποίος περίμενε την επιτροπή Κωστοπαναγιώτου για να μπορέσει να το κάνει.
Εν τω μεταξύ την προηγούμενη ημέρα, την μέρα που εκδόθηκε η θετική γνωμοδότηση, εμείς ως επιστημονικό συμβούλιο, έχοντας πλέον στα χέρια μας αυτή την γνωμοδότηση που ζητούσαμε μήνες, αν και με επιφυλάξεις πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε να χειρουργούμε. Ωστόσο μικρά χειρουργεία που δεν απαιτούσαν ολική αναισθησία γινόντουσαν ήδη.

Εγώ και όσοι αντιδράσαμε, όσοι δεν παίξαμε το δικό τους αφήγημα ότι όλα είναι εντάξει στο νοσοκομείο, γινόμαστε δέκτες μιας τεράστιας επίθεσης.

Είδαν ότι το θέμα του νοσοκομείου είναι πιασιάρικο, είδαν ότι αποδίδει, είδαν μια ευκαιρία να κερδίσουν ψήφους προσπαθώντας να δείξουν στην κοινωνία ότι εντόπισαν τους κακούς, τους δολιοφθορείς, τους καουμπόηδες και τους πολεμάνε.
Έχουν περισσότερο πρόβλημα με τους αριστερούς και προοδευτικούς συνδικαλιστές παρά με τους δεξιούς πολιτικούς αντιπροσώπους την ΝΔ στην Ζάκυνθο. Γιατί εμείς δεν τους αφήνουμε να τσουβαλιάσουν την κατάσταση και να πουν, να οι κακοί δεξιοί. Ποιοι κακοί δεξιοί; Μα αυτοί είναι οι μισοί, οι άλλοι μισοί είναι αριστεροί η κεντροαριστεροί.

Επιτέλους μέχρι που θα φτάσει η αμηχανία τους, το μπέρδεμα της ψυχής τους και του μυαλού τους; Οι άνθρωποι είναι σε σύγχυση. Προδίδουν όχι τους συντρόφους τους αλλά τους εαυτούς τους.

Το εθνικό σύστημα υγείας υπεχρηματοδοτείται σταθερά. Η χρηματοδότηση του είναι σήμερα στο 40% του ποσοστού που είχε πριν από εφτά χρόνια. Η στελέχωση του έχει φτάσει στα όρια της. Το οργανόγραμμά του νοσοκομείου Ζακύνθου, προβλέπει 200 νοσηλεύτριες και εμείς έχουμε περίπου εβδομήντα.

Δεν θα πω σε καμία περίπτωση ότι η διοίκηση ήθελε να κλείσει το νοσοκομείο προς όφελος των ιδιωτικών κέντρων υγείας. Θα πω όμως ότι χρησιμοποίησέ το νοσοκομείο προς άγρα ψήφων και σε αυτό συνετέλεσαν οι καθυστερήσεις.
Δεν έχουνε κακές, προθέσεις ούτε πάθανε μετάλλαξη, απλά μπήκανε στο τρυπάκι να διαχειριστούνε τα μνημόνια με τον καλύτερο τρόπο που εκείνοι νομίζουν επειδή είναι τα «καλά παιδιά» μιας «ψεύτικης αριστεροσύνης».

Εντυπωσιάζομαι από την αλληλεγγύη την οργάνωση και  τον συντονισμό της δουλειάς σε όλη την Ελλάδα, των ανθρώπων που ασχολούνται με τα προβλήματα των εργαζομένων, δηλαδή των ανθρώπων που εκπροσωπούν τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ. Ήρθαν μέσα σε εννιά μήνες τέσσερις φορές στην Ζάκυνθο.

Επειδή όλοι παρακολουθούμε τα γεγονότα με τις πλημύρες στην Αθήνα, θυμηθείτε το 1992 την τεράστια καταστροφή στο Καταστάρι όταν ένας χείμαρρος από πέτρες και χώμα κατέβηκε στο χωριό. Ο χείμαρρος ξεκίνησε από την περιοχή, δίπλα από εκεί που σήμερα πάνε να φτιάξουν την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Ας λάβουμε τα μέτρα μας. Αυτό που ετοιμάζεται στον Λίβα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background