Νίκος Τσίπηρας (Μέλος Δ.Σ ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου)
Πε 26/09/2019
«Το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, σε κλίμα καλής διάθεσης και προκειμένου να διευκολύνει τη νέα δημοτική αρχή, αποφάσισε σύσσωμο να παραιτηθεί. Υπάρχουν σοβαρά θέματα για τα οποία, το επόμενο διάστημα, θα απαιτηθεί να παρθούν σημαντικές αποφάσεις και αυτό θα πρέπει να γίνει από μια νέα διοίκηση του φορέα, που θα κινείται στην γραμμή και τη φιλοσοφία της νέας Δημοτικής Αρχής.
Είχα μιλήσει με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακολύρη, ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ερχόταν το θέμα της αντικατάστασης των μελών των νομικών προσώπων του Δήμου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προγραμματίστηκε αυτό για τη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας. Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.
Φυσικά και μέχρι να γίνει η αντικατάστασή μας, αν προκύψουν κάποια ζητήματα, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Επαναλαμβάνω όμως, ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει μια δική της φιλοσοφία, και πρέπει να την εφαρμόσει με τους δικούς της ανθρώπους. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δεν θα περιμένουμε να επωμιστούμε και τις ευθύνες της νέας Δημοτικής Αρχής.
Είναι δύσκολα τα πράγματα ως προς την χρηματοδότηση του φορέα, αφού η νέα Δημοτική Αρχή έχει δώσει χρήματα μόνο για τα απολύτως απαραίτητα λειτουργικά έξοδα της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Θεωρώ ότι θα έπρεπε ομαλά και όχι έτσι απότομα, θα έλεγα σε ένα διάστημα έξι μηνών, να περνούσαν οι αρμοδιότητες του ΦΟΔΣΑ στον Δήμο, αφού πρώτα θα είχε αποκτήσει ο Δήμος την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες δομές.
Κανένα μηχάνημα δεν βρίσκεται εκτός λειτουργίας στην κινητή μονάδα του Λίβα, από όσα προμηθευτήκαμε πριν από δύο χρόνια με την χρηματοδότηση, του ύψους των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, που μας εξασφάλισε τότε η πολιτεία, όλα έχουν ανταποκριθεί απόλυτα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά τις 20 ώρες συνεχούς λειτουργίας.
Ο τεμαχιστής που έχει υποστεί βλάβη και που προς το παρόν είναι εκτός λειτουργίας ήταν ήδη στην κατοχή του φορέα και ο δεματοποιητής έχει παραχωρηθεί δωρεάν στον ΦΟΔΣΑ από το 2011.
Δεν έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για την προμήθεια ενός νέου και πιο σύγχρονου δεματοποιητή.
Αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου εργολάβου που διαχειρίζεται την μονάδα η συντήρηση και επισκευή του τεμαχιστή.
Υπάρχουν πράγματι οφειλές από τον ΦΟΔΣΑ προς τον εργολάβο για τη λειτουργία της μονάδας.
Ο βιολογικός του Λίβα λειτουργούσε, αλλά όχι 24 ώρες το 24ωρο. Λειτουργούσε όσες ώρες λειτουργούσε και η γεννήτρια που έδινε ρεύμα στις εγκαταστάσεις.
Ο χώρος στον Λίβα έχει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης από τα δεματοποιημένα απορριμμάτα που έχουν συγκεντρωθεί. Υπάρχει περιορισμένος χώρος και αυτό δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο θα χειροτερεύει το πράγμα.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, εδώ και ένα εξάμηνο, έκανε προσπάθειες δημοπράτησης του έργου της κατασκευής του εργοστασίου, που θα λύσει το πρόβλημα, όμως δεν προχωρήσαμε, αφού ο κ. Αρετάκης ήθελε να γίνει η δημοπράτηση με τους δικούς του όρους.
Ήταν απόφαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ να γίνει δημοπράτηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα περιλαμβάνει και την διαχείριση της μονάδας για πέντε χρόνια. Αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή την κατεύθυνση ακολουθεί όλη η Ελλάδα, δεν κάναμε εμείς κάτι το διαφορετικό. Έχουμε αντίστοιχες περιπτώσεις σε Κέρκυρα και Λευκάδα, όπου και εκεί γίνεται δημοπράτηση της κατασκευής του έργου μαζί με την διαχείριση του για κάποια χρόνια, και πρόκειται για έργα που θα υλοποιηθούν με δημόσια χρηματοδότηση.
Θεωρήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ζακύνθου, ο εργολάβος που θα κατασκευάσει το έργο να το λειτουργήσει κιόλας. Έτσι θα φρόντιζε ο ίδιος να προμηθευτεί τα πλέον αξιόπιστα μηχανήματα για να αποφύγει κόστη συντήρησης που θα τον βάρυναν κατά τη λειτουργία της μονάδας.
Το κόστος λειτουργίας της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα επιβαρύνει το δήμο και κατά συνέπεια τον δημότη, διαμορφώνεται ανάλογα με τον παραγόμενο όγκο των απορριμμάτων που τελικά θα επεξεργάζεται ο ανάδοχος εργολάβος. Αυτό το λειτουργικό κόστος δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε.
Εμείς προϋπολογίσαμε με τα σημερινά δεδομένα του όγκου των απορριμμάτων που παράγουμε στο νησί ένα κόστος 64 ευρώ ανά τόνο, που είναι ίσως και η χαμηλότερη τιμή σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργήσαμε προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: