Current track

Title

Artist

Background

Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου

Ο καθένας επαναπαύεται στις δόξες των δικών του κόπων αλλά υπάρχει και η εύνοια του θεού

Πε 13/12/2018


Στη Ζάκυνθο ξεχνάμε ότι έχουμε κάποιες υποχρεώσεις στην κοινωνία που μας ανέδειξε οικονομικά. Αν όσοι είχαν την αυτάρκεια και τονίζω τη λέξη αυτάρκεια, έδιναν κάτι τις από τα περισσεύματα θα είχαμε αποκαταστήσει το καστρομονάστηρο στα Στροφάδια χρόνια τώρα. Ο καθένας επαναπαύεται στις δόξες των δικών του κόπων αλλά υπάρχει και η εύνοια του θεού.Έστω και την τελευταία στιγμή καλούνται να ξυπνήσουν.

10 χρόνια τώρα δεν ενδιαφέρθηκε απολύτως κανένας από τους εκάστοτε κρατούντες όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πούνε, αλλά το χέρι στη τσέπη πρέπει να το βάλουν πρώτα οι Ζακυνθινοί και τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα.

Ο σεισμός αύξησε το πρόβλημα στο Καστρομονάστηρο και ο χειμώνας που ακολουθεί θα το μεγιστοποιήσει, θα γκρεμιστεί και δεν θα μαζεύεται με τίποτα.

Το 2008, με την μελέτη που είχαμε κάνει τότε, το κόστος ανοικοδόμησης ήταν 10 εκ. ευρώ, τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την αύξηση τιμών και ζημιών. Για μια σωστή αποκατάσταση του μνημείου θα απαιτηθούν πάνω από 12 εκ. €. Το κράτος έχει βγάλει τριάμισι εκατομμύρια.

Ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος μου είπε ότι αφού συνεννοηθεί με το υπουργείο θα προσπαθήσει να δει τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να σώσει τα Στροφάδια και για αυτό θα συμβάλει οικονομικά με τον καλύτερο τρόπο. Αν αυτό είναι το σύνολο του υπολοίπου των τριάμισι εκατομμύριων ή είναι μέρος αυτού δε μπορώ να το ρωτήσω, θα το δούμε στη πράξη.

Ο κ. Μαρτίνος δεν είναι Ζακυνθινός και δεν έχει στη Ζάκυνθο τίποτα περισσότερο από εκείνα που έχουν στο νησί Ζακυνθινοί και μη, είναι ένας άνθρωπος που μοιράζεται τα κέρδη του για κοινωνικούς, αρχαιολογικούς και εκκλησιαστικούς σκοπούς, έχει φυλ-άγια αισθήματα και όχι μόνο για τη Ζάκυνθο, στην Αίγυπτο αναστήλωσε ένα μοναστήρι εκ βάθρων τον Αι Γιώργη του παλαιού Καΐρου.

Όποιος αμφισβητεί την οικονομική δυσπραγία της μονής του Αγίου Διονυσίου ας έρθει για έναν ολόκληρο χρόνο να ανοίξουμε μαζί το παγκάρι και να τα μετρήσουμε τότε θα δει ποια είναι η πραγματικότητα, θα δει πόσα νομίσματα ενός και δύο λεπτών υπάρχουν μέσα στο παγκάρι Ο κόσμος που πάει στην εκκλησία είναι κατά κανόνα φτωχός δεν το κατηγορώ, εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να ρίξεις ένα λεπτό και να πάρεις πέντε κεριά, αυτό είναι κλοπή, πάρε ένα κερί και μην ρίξεις τίποτα, όταν έχεις λεφτά ρίξε πέντε λεπτά.
Ακόμη χρωστάμε 300 χιλιάδες για την αρχική μελέτη που είχε γίνει για τα Στροφάδια. Φανταστείτε ότι ακόμη και για να πληρώσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται διαπραγμάτευση και διακανονισμός.

Ο λογαριασμός υπέρ της ανοικοδόμησης των Στροφάδων στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει αριθμό 345/545028-48 (ΙΒΑΝ: GR8901103450000034554502848  – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ)

Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.

 


Ετικέτα

Current track

Title

Artist

Background