O Στ. Κασσελάκης δικαιούται περίοδο χάριτος για να κριθεί στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Δε 13/11/2023
«Παρακολούθησα ως μέλος την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ήταν πράγματι μια κρίσιμη συνεδρίαση, η πρώτη μετά μια σειρά πολιτικών εξελίξεων, μέσα σε ένα κρίσιμο περιβάλλον για την πατρίδα μας.
Καταρχάς, με τις εξελίξεις που έχουμε με τον πόλεμο της Γάζας, όπου διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση για την ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα για τη μονόπλευρη στάση της κυβέρνησης υπέρ του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο.
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας έχουμε μια αλλαγή σκηνικού στο κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργήσει η ΝΔ. Τώρα έχουμε μια σκληρή επίθεση στο εισόδημα του πολίτη. Η κυβέρνηση αρνείται να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή στα μεγάλα καρτέλ των ποτών, των τσιγάρων και των καυσίμων και χτυπά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια αποτελούν μια καθημερινότητα. Παρατηρούμε φαινόμενα καρτέλ στο σύστημα εξουσίας, με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με πολιτικό λόγο να εκφράσει εναλλακτικές προτάσεις. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. Έγινε ένα πρώτο βήμα μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και την ανάδειξη νέου Προέδρου με εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες διαψεύστηκαν οι κασσάνδρες αφού είχαν μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
Αναδείχθηκε Πρόεδρος ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, ένας νέος άνθρωπος 35 ετών και για κάποιους αυτή η εκλογή αποτελούσε έναν αιφνιδιασμό. Αποχώρησαν κάποιοι, που στις εκλογές εκείνες ήταν υποψήφιοι, όπως ο κ. Τσακαλώτος.
Με το καλημέρα θα έλεγα, αναπτύχθηκε μια σκληρή κριτική απέναντι στον κ. Κασσελάκη, χωρίς να του δοθεί το στοιχειώδες χρονικό περιθώριο να συγχρονίσει τα πολιτικά του βήματα. Κριτική ορθώς γίνεται, όμως ο κ. Κασσελάκης ξαφνικά αντιμετώπισε μια κριτική από ιστορικά στελέχη του κόμματος, που δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ήταν υβριστική και συκοφαντική. Του έλεγαν ότι είναι η ολιγαρχία και η διαπλοκή στο κόμμα. Τέτοιες πρακτικές δεν προσβάλουν μόνο τον Πρόεδρο ενός κόμματος, αλλά και την ίδια τη βάση που τον εξέλεξε.
Η Κεντρική Επιτροπή καταδίκασε αυτές τις πρακτικές, και αποφάσισε πως αυτοί που λένε τέτοια πράγματα δεν μπορούν να είναι μέλη του κόμματος, κάτι λογικό. Πως είναι δυνατόν να είσαι μέλος ενός κόμματος στο οποίο αποκαλείς τον Πρόεδρό του διαπλεκόμενο;
Τελικά αποχώρησε η τάση της «Ομπρέλας» αλλά ρωτώ τον κ. Τσακαλώτο, αν είχε εκλεγεί Πρόεδρος θα αποχωρούσε; προφανώς και όχι. Η «Ομπρέλα» αποτελεί σε δύναμη το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπή. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τζουμάκα. Δηλαδή, επειδή δεν πέρασαν οι απόψεις τους στις εσωκομματικές εκλογές, βρήκαν μια δικαιολογία για να αποχωρήσουν. Λυπάμαι, γιατί παρέσυραν και άλλα ιστορικά στελέχη. Αυτοί θα έπρεπε πρώτοι από όλους να δώσουν το παράδειγμα της ενότητας και να σεβαστούν την ψήφο της βάσης του κόμματος. Άλλωστε η δικαιολογία της αποχώρησης περί της πρότασης Κασσελάκη για δημοψήφισμα για την διαγραφή τεσσάρων στελεχών, δεν ευσταθεί. Είχαν προαποφασίσει την αποχώρησή τους. Άλλωστε η πρόταση του κ. Κασσελάκη για το δημοψήφισμα δεν πέρασε στη Κεντρική Επιτροπή.
Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φλεβάρη του 2024 θα συζητηθούν τα ουσιαστικά θέματα. Τα χαρακτηριστικά του κόμματος και η πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στη λαίλαπα της ΝΔ.»